Een goed geïsoleerde woning, nieuwbouw of renovatie. Het verlies aan warmte door ventilatie is gemiddeld. Benodigd: 80 W/m2. Een gemiddeld geïsoleerde woning met een groot warmteverlies door ventilatie.
Je kunt op verschillende manieren ventileren. Door ramen op een kier te zetten, via roosters of kieren, of met mechanische ventilatiesystemen. Ook luchten is een vorm van ventilatie. Dat doe je bijvoorbeeld door gedurende 10 tot 15 minuten ramen en deuren wijd tegen elkaar open te zetten.
Natuurlijk ventilatie komt vooral voor bij oudere woningen. Ventilatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Voor gezonde lucht in huis moet je 24 uur per dag ventileren. Bij een gebrek aan ventilatie neemt de luchtvochtigheid toe en ontstaat een ideaal leefklimaat voor schimmels en huisstofmijt.
Luchten: zet minstens 1 keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. Je kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag. Ventileren: zet altijd alle ventilatieroosters open.
De meeste oude woningen hebben helemaal geen mechanisch ventilatiesysteem, maar maken gebruik van natuurlijke ventilatie in huis door kieren en gaten in de woningen. Oude woningen, voornamelijk gebouwd voor 1970 zijn vaak slecht geïsoleerd, waardoor buitenlucht gemakkelijk de woning in kan trekken.
Wil je weten of jij genoeg ventileert? Dit kun je checken met een CO2-meter. Kijk voor meer informatie op Natuurlijke ventilatie of Ventilatie met mechanische afvoer.
Vervuilde lucht in combinatie met slechte ventilatie veroorzaakt een droge keel en ogen, concentratiestoornissen, vermoeidheid, hoofdpijn, benauwdheid, slechte nachtrust, sufheid, duizeligheid.
Wat is het verschil tussen luchten en ventileren? Bij luchten zet je ramen en deuren tegen elkaar open. Zodra je het raam of de deur weer dichtdoet, hoopt de vervuiling zich weer op. Bij ventileren wordt frisse lucht continu af- en aangevoerd.
Wat is warmteverlies? Warmteverlies is het fenomeen waarbij warmte van een woning verloren gaat via ramen, deuren, het dak, de vloer, langs warmwaterleidingen en allerlei kieren. Dit is zeker iets wat je moet controleren, voor je denkt aan het installeren van zonnepanelen of een hoogrendementsketel.
Voordelen van slapen met open raam
Virussen en bacteriën worden ook sneller doorgegeven in warme, gesloten ruimtes. De lucht in de slaapkamer voldoende ventileren, is daarom goed voor de gezondheid. Met open raam slapen in de lente en de zomer zorgt er ook voor dat we beter kunnen ademen.
Door een ventilatierooster boven je raam te plaatsen wordt jouw huis altijd voorzien van schone lucht. Grote wooncorporaties hebben de meeste huizen al voorzien van ventilatieroosters. Naast ventilatieroosters kun je ook denken aan een mechanische ventilatiesysteem.
Waarom? In elk huis is vocht aanwezig. Alleen door goed te ventileren kan dit vocht de woning verlaten. Voor frisse en gezonde binnenlucht moet er constant luchtverversing plaatsvinden in de woning.
en zet daarvoor 2-4 keer per dag voor een paar minuten ramen of deuren open. De warme lucht stroomt je huis uit en neemt het opgenomen vocht mee. Koudere lucht van buiten die binnenstroomt is droger. Want koude lucht kan helemaal niet zo veel vocht opnemen.
Laat ventilatieroosters altijd open: dat is nodig voor de aan- en afvoer van lucht. Heb je klepraampjes, zet die dan op een kier als je thuis bent. Maak de roosters minstens 1 keer per jaar goed schoon met een borstel of stofzuiger. Soms kun je de kap eraf halen, die kun je dan schoonmaken met een sopje.
Een kamer zonder raam heeft een kunstmatige lichtbron nodig en vaak ook een ventilatie systeem om de lucht frist te houden. Die zaken kun je door een expert laten realiseren. De hoogte van het plafond speelt ook een belangrijke rol. Een hoger plafond laat de kamer groter lijken.
Om je huis te verluchten zet je je ramen het best helemaal open. Het raam enkel op kiepstand zetten volstaat niet. Durf ook een luchtstroom te creëren door de ramen aan beide kanten van je huis open te zetten. Dat is bij koud weer niet altijd aangenaam, maar het is wel efficiënt om snel je hele woning te verluchten.
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Zowel een te vochtige als te droge atmosfeer wordt bij bepaalde temperaturen als onaangenaam ervaren en kan bovendien leiden tot (gezondheids)problemen. Het inademen van droge lucht voelt allereerst hard en vervelend.
Een koele, goed geventileerde slaapkamer biedt namelijk veel zuurstof om spieren te herstellen en diep te kunnen slapen. U zal verkwikt wakker worden. Precies zoals het hoort na een goede nacht slapen. Daarom is ventilatie van de slaapkamer zo belangrijk.
Een ventilatie-unit met wtw in de buitenmuur zorgt ervoor dat je minder energie in huis verbruikt. Koude lucht moet immers opgewarmd worden en dat kost gas of elektriciteit. Lucht die al is voorverwarmd, hoeft niet of nauwelijks opgewarmd te worden.
Frisse lucht ondersteunt je lichaam
Daglicht is dan ook essentieel voor een aantal lichamelijke processen. Natuurlijk licht voorziet ons van vitamine D, wat onze weerstand op pijl houdt en ondersteunt bij onze calciumopname.
Voor goede ventilatie moet de lucht in huis vrij kunnen stromen. Elke binnendeur moet minstens 1,5 cm ruimte onder de deur hebben. Een alternatief is een ventilatierooster in de binnendeuren. Vooral in de keuken en badkamer moet je extra ventileren.