Picpoul de Pinet 2022 Prachtig bij zeevruchten als oesters, mosselen, scampi's, kokkels of scheermessen.
De smaak van een Pinot Blanc uit de Elzas herken je aan de ronde, romige fruittonen, die doen denken aan appeltjes en perzik, met een verleidelijk zacht tintje. Deze wijn is de trouwe vriend van mosselen en asperges, maar combineert ook goed met veel andere (lichte) maaltijden met vis of gevogelte, salades en quiches.
Pinot Grigio combineert als vanzelfsprekend heerlijk met Italiaanse antipasti, een caprese-salade en pasta's met licht gegrilde wit vis. De Pinot Gris heeft iets meer body dan zijn Italiaanse broer, en gaat daarom goed samen met lichte vleesgerechten zoals geroosterde kip of kalfsoester met romige saus.
Indien je in Bourgogne wil blijven, is een pittige Bourgogne aligoté een betere combinatie. Maar deze suggesties werken beter: een gerijpte witte Hermitage of Châteauneuf-du-Pape, een witte Douro of Dão uit Portugal.
Appel, banaan, peer, pruimen, mango, meloen, en niet te vergeten aardbeien (liefst alleen uit eigen tuin). En verder, gewoon proberen wat ze lekker vinden. Zorg dat er altijd sepia in het terrarium ligt zodat de slakken dit naar behoefte kunnen nemen.
“Ze zijn heel aards van smaak en je kunt er veel meer mee dan insmeren met kruidenboter en in de oven stoppen.” Bovendien: escargots zijn supergezond.Het vlees is caloriearm, maar zit wel bomvol eiwit.Het bevat mooie mineralen, essentiële aminozuren en minder dan 1% vet.
Veelal vallen meer peperige toetsen op in combinatie met hints van andere kruiden en citrus. Wil je een lichtere meer toegankelijke wijn, dan is de pinot gris ideaal. Wanneer je juist een frisse wijn met meer pit en kruiden wilt, kies dan voor de sauvignon blanc.
Eigenlijk kunnen we wel zeggen dat ie duidelijk droog is. Pinot Grigio smaakt bijvoorbeeld ook vaak minder zoet dan Chardonnay vanwege zijn hogere zuurgraad bijvoorbeeld.
Pinot Grigio is frisser, met iets meer body en zuren, en een vrij neutrale smaak.Pinot Blanc is fruitiger, heeft iets minder structuur, en iets meer alcohol. De Italiaanse Pinot Bianco's zijn frisser dan Pinot Gris en Grigio. De Elzasser varianten zijn ronder en voller, met meer rokerige en stroperige aroma's.
De witte pinot blanc wijnen zijn echte tafelwijnen die goed passen bij verschillende soorten eten zoals kip, verschillende (zoetwater)vissen maar ook Limburgse asperges! De pinot blanc of weißburgunder is een druivensoort die veel eisen stelt aan de wijnboer en de wijngaard.
Een jonge pinot noir is erg lekker bij gegrild lamskotelet met groenten. Aardse pinots hebben veel met paddestoelen, truffels, mierikswortel en peperkorrels of bij een risotto van paddestoelen.
In Zuid-Frankrijk, waar hij vandaan komt, drinken ze picpoul vaak bij schelpdieren, zoals mosselen en oesters. Even de Frans-Italiaanse grens over en ze serveren er een bord pasta vongole bij.
SAUVIGNON BLANC
Misschien wel dé meest bekende droge witte wijn ter wereld.
Over het algemeen: Zin in een wat vollere, zachte en rijpe wijn, neem dan een Chardonnay.Meer zin in een frissere, iets drogere en pittige wijn, neem dan een Sauvignon Blanc.
Sauvignon Blanc heeft meer ondertonen van kruisbes groene appel en limoen. Droger dan chardonnay en Pinot grigio. Vooral door zijn hogere zuren.
Pinot Grigio wijnen zijn over het algemeen droog en fris van smaak en lenen zich uitstekend voor verschillende gelegenheden. In sommige gevallen kunnen deze wijnen ook een licht zoetje hebben. Vooral in de Franse Elzas, waar de druif Pinot Gris wordt genoemd, kunnen de wijnen licht zoetig over komen.
Lichte witte wijnen zoals een pinot grigio of een rueda drink je het liefst tussen de 8 en 10 graden. Volle en krachtige witte wijnen zoals een chardonnay, hebben meestal een complexe smaak die je niet wil maskeren. Deze drink je het beste tussen de 10 en 12 graden.
De Pinot Grigio is een overwegend droge, frisse witte wijn met medium tot hoge zuurgraad. De wijn smaakt naar citrus en perzik en heeft een fris en fruitig karakter.
Naaktslakken kun je ook eten, maar ze schijnen erg vies te zijn. En je moet slakken zeker nooit rauw eten, er kunnen levensgevaarlijke parasieten in zitten. Uit de oven of de pan, met bijvoorbeeld boter en kruiden (hier een smakelijk recept), zijn ze ook een stuk lekkerder.
Ze worden gezien als delicatesse. Dit is iets wat je kan eten en eigenlijk altijd als lekker wordt gezien. De eetbare slakken zijn de wijngaardslakken. Deze zijn vooral in Frankrijk erg populair.
Dat slakken gegeten worden als delicatesse is geen geheim. De beestjes worden dan op zijn Frans 'escargots' genoemd en vaak geserveerd met veel boter en knoflook.