Leren golfsurfen voelt in het begin heel onwennig en moeilijk. De vooruitgang is vaak traag en vermoeiend en kan erg verschillen per persoon. Zo pakken sommigen na hun eerste surfles al een golf en anderen pas na het volgen van drie intensieve surflessen.
Hoe lang het duurt voordat je kan surfen
Het ligt er een beetje aan hoe vaak je surft om een inschatting te maken hoeveel je moet oefenen voor je een golf kan surfen. Sommige beginners zullen al op hun eerste surfles staan op hun board en anderen hebben 2 tot 3 weken nodig.
Tijdens het surfen is het belangrijk om rekening te houden met de stroming. Het water in peddelen tegen de stroming is namelijk heel zwaar en je moet ook oppassen dat de stroming er niet voor zorgt dat je te ver de zee opgaat. Sterke golven komen vaak in zogenaamde heats – groepen golven.
Leren surfen is oefenen, oefenen en nog meer oefenen
Vaak heb je tijdens een eerste les een half uur tot 45 minuten les op het droge waarbij de techniek van het peddelen en de techniek van het staan uitgelegd worden. Maar niet altijd, het kan ook zijn dat je na een korte uitleg op het droge, gelijk het water ingaat.
Om te beginnen met surfen, kun je het beste een locatie kiezen waar de golven het toestaan om rustig te kunnen beginnen. Ook al droom je van hoge golven, het is beter om te beginnen met kleine, regelmatige golven met een trage vloedgolf die je de tijd geven om je techniek te perfectioneren.
Een moment in de overgang van eb naar vloed of andersom is vaak het beste moment om te gaan surfen. Opkomend getij zorgt er vaak voor dat de golven een extra push krijgen en net iets hoger zullen zijn. De overgang van eb naar vloed of andersom zorgt ook voor een bepaalde stroming.
Surf Tip 1: Surflessen
Zo pakken sommigen na hun eerste surfles al een golf en anderen pas na het volgen van drie intensieve surflessen. Om goed te leren golfsurfen raden wij je dus zeker aan om meerdere surflessen te nemen of om een week op surfkamp te gaan.
Hoe hoog moet een golf zijn om te surfen? Dat verschilt natuurlijk per persoon, maar 2-3ft (60-90cm) zou perfect moeten zijn voor een beginner! Veel minder kan ook, maar hoe kleiner, hoe lastiger het surfen is! Deze surfboards zijn ongeveer 3 meter lang en perfect om danspasjes op te doen zoals cross-stepping.
Wat wellicht nog wel het grootste 'gevaar' is van surfen, is de kans op verslaving. Zo goed als iedereen die wij spreken na zijn of haar eerste surftrip is direct bevangen door het surfvirus, en wilt helemaal niets anders meer.
Zuid-Frankrijk is de ideale spot om te leren surfen voor beginners. De combinatie van goede golven en het mooie klimaat maakt het de ideale bestemming voor een surfvakantie voor beginners.
De Nederlandse surf
En in de winter is het bikkelen in dikke wetsuits (check de wetsuit gids). Maar, ja! Je kunt in Nederland golfsurfen. En soms is het Nederland gewoon beter te surfen dan in Frankrijk.
Check op het droge welke voet jouw 'voorste voet' moet zijn op de plank, door iemand je een zacht duwtje in de rug te laten geven. Het been waar je mee uitstapt om een val tegen te gaan is het been dat je voor op je plank neerzet wanneer je die wave gaat 'pakken'.
Leren golfsurfen in Nederland
Scheveningen is een erg populaire plek om een eerste les te nemen. Hier vind je bovendien ook veel leuke strandtenten. Maar zoek je qua surf iets meer de rust dan kun je gaan surfen in Zandvoort of Bloemendaal. Er is een surfschool bij strandtent Rapa Nui in Bloemendaal aan Zee.
Over golven en wind
Zo zijn hoge golven geen garantie voor goed surfweer. De golf moet ook voldoende energie in zich hebben. Ook de windrichting is belangrijk, bij voorkeur heb je aflandige wind of wind die haaks op de kust staat. Wind richting de kust zorgt vaak niet voor ideale surf omstandigheden.
Hoewel Curaçao niet bekend staat als typisch surfeiland, kan het er prima. Surfen is de meest oorspronkelijke vorm van boardsporten, waar sporten als windsurfen, kitesurfen, wakeboarden, skateboarden en snowboarden uit voortvloeien. Om te kunnen 'rijden' op de golven heb je golven, wind en een branding nodig.
Surfen in Nederland kan jaarrond. In de herfst/winter hebben we meer wind en werkt het systeem met depressies vaker en kun je dus met grote regelmaat hele goede golven verwachten. In de zomer is surfen ook goed mogelijk.
De Franse kustlijn van de Atlantische oceaan leent zich uitstekend voor het golfsurfen, maar het is vooral de kust van Zuid Frankrijk die de beste surfspots heeft. Denk aan surfspots zoals Moliets, Vieux Boucau en bijvoorbeeld Biarritz.
Als je wilt leren windsurfen, moet je geen rugklachten hebben en over een solide basisconditie en spierkracht beschikken. Een andere basisvereiste is een goede zwemvaardigheid. Tip: de ideale voorbereiding op je eerste surfles zijn balanstraining en oefeningen voor een sterkere rug.
Surfen is leuk maar is wel één van de moeilijke watersporten om te leren. Je hebt diverse watersportactiviteiten in Nederland die veel gemakkelijker zijn om onder de knie te krijgen maar de grootste tip is wel 'laat je niet uit het veld slaan als je het echt wilt.
Het strand van Scheveningen is van oudsher de bekendste surfspot van Nederland. Ook bij weinig wind zijn er in Scheveningen altijd golven. Net als Scheveningen ligt het strand van Wijk aan Zee niet ver van een havenhoofd.
Tussen alle surfinspanningen is het belangrijk om veel water te drinken. Probeer zeker ook eens kokoswater uit. Daarnaast zijn fruit en groenten die veel water bevatten ook zeer goed als tussendoortje. Een stukje watermeloen, ananas, komkommer of enkele tomaatjes.