Muizen houden niet van chloor, peper, thee, munt, eucalyptus, ammoniak en waarschijnlijk een heleboel andere, ook chemische geuren. Ze zullen de plekken mijden waar ze iets vies ruiken, maar waarschijnlijk doen ze net als mensen: ze nemen gewoon een omweg om daar te komen waar ze willen zijn.
Er zijn geuren waar muizen niet van houden. Bijvoorbeeld pepermunt, kamille, lavendel, kruidnagel en chilipeper. Als deze geuren effect hebben, dan is dat alleen in geconcentreerde vorm, zoals etherische olie. Dit soort oliën hebben in Nederland geen toelating als bestrijdingsmiddel.
Zorg dat muizen geen eten vinden
Stofzuig regelmatig en laat geen etensresten op tafel of op het aanrecht liggen tot de volgende dag. Gooi afval meteen weg. Berg eten op in dozen van metaal of hard plastic, of in potjes met een goed sluitend deksel. Zorg ook dat prullenbakken goed afgesloten zijn.
Nee, want muizen willen voedsel, warmte en beschutting.
Huismuizen. U kunt het hele jaar door last hebben van huismuizen, zij gaan namelijk niet met winterslaap. De muizen zijn vooral 's nachts actief en leven onder vloeren, op zolder, achter wanden en in isolatiemateriaal.
Muizen leven vaak in kleine groepen. Wanneer je één muis hebt gezien dan is de kans groot dat er meerdere muizen aanwezig zijn. Muizen maken hun nest bij voorkeur op een droge, rustige en beschutte plaats. De meeste muizennesten bevinden zich daarom op zolder, tussen het plafond, in de muur of onder/achter de koelkast.
Elk huis is in potentie een broedplaats voor knaagdieren zoals muizen. Deze indringers zijn simpelweg op zoek naar een veilig huis dat hun (en de hele familie) kan voorzien van eten.
Hierdoor is azijn een zeer geschikt middel om muizen te verjagen. Je kunt het gebruiken door een kleine hoeveelheid azijn te sprenkelen op de plekken waar je last hebt van muizen. Wees altijd voorzichtig met het gebruik van azijn. Zelfs lage concentraties kunnen huid- en oogirritatie veroorzaken.
Muizen verjagen met ultrasoon geluid werkt goed als het zich binnen het gehoorveld van van de muizen begeeft. Boven plafonds, achter muren en in geïsoleerde wanden dringen de ultrasone tonen niet goed door op muizen, en zal daardoor niet effectief zijn.
Een muizenverjager kun je naast het bestrijden van een muizenplaag tevens inzetten om de komst van muizen te voorkomen. Ultrasone geluiden worden door muizen als storend ervaren. Als in jouw omgeving deze geluidssignalen aanwezig zijn is de kans aanzienlijk kleiner dat een muizenfamilie zich bij jou komt nestelen.
Metalen voorwerpen zijn voor muizen niet fijn om aan te knagen. Ze zullen de tanden niet snel in aluminiumfolie zetten. Toch is het niet verstandig om aluminiumfolie tegen muizen te gebruiken. Het folie is namelijk erg dun waardoor muizen er doorheen kunnen knagen.
Muizen bouwen hun nest bij voorkeur op een rustige, beschutte plaats in de buurt van voedsel, zoals op het plafond, in de spouwmuur of op zolder. Maar ze kunnen hun nest ook achter de koelkast bouwen, onder het fornuis of in een keukenkastje.
Voor deze methode heb je het volgende nodig: bakpoeder, bloem en suiker. Meng gelijke delen bakpoeder en suiker en voeg dan wat bloem toe om het mengsel aantrekkelijker te maken voor de muizen. Plaats deze mengsels op plaatsen waar je muizenactiviteit hebt opgemerkt.
Van alle mogelijke soorten middeltjes om muizen in huis te bestrijden blijft het middel van Muskil pasta Excellent echt het beste. Het is snel, effectief en het zorgt er ook nog eens voor dat je niet allerlei rare muizenvallen hoeft neer te zetten voor in huis.
Muizen kunnen het best zien in zwak licht.
Muizen verspreiden zich door een hele woning, maar hun nesten bevinden zich op vaste plekken. Bijvoorbeeld achter keukenkastjes. Of in een holle ruimte in een muur. Muizen bouwen ook nesten in dozen op zolder, want in die dozen ligt vaak ook verpakkingsmateriaal waar de muizen zich in kunnen nestelen.
Muizen komen meestal in je bed als je het niet zo nauw neemt met de hygiëne in je woning.
Muizen zijn namelijk echte 'huismussen'. Een muis zal nooit meer dan 5-10 meter van het nest weglopen om ergens naartoe te gaan. Ze bouwen namelijk hun nest op de plek waar hun voedselbron is, zodat ze niet weg hoeven.
Oudere panden zijn vaak moeilijk af te sluiten voor ongedierte. Zo glippen muizen vaak gemakkelijk onder grote (dubbele) deuren of poorten door. De kier onder de deur hoeft voor een muis helemaal niet groot te zijn. Wanneer er een pen of potlood tussen past, wurmt hij zich daar moeiteloos doorheen.
Muizenkeutels van een muizenplaag herkennen
Een enkele muis legt namelijk al zo'n 50 tot 80 muizenkeutels per dag. Deze zult u niet op een enkele plek terugvinden maar door uw hele huis. De keutels hebben een grootte van 3 tot 8 mm en lijken op hagelslag. Daarnaast zijn muizenkeutels zacht en ze hebben een glans.
Een belangrijke reden waarom muizen niet in de val trappen is omdat het verkeerde lokaas wordt gebruikt. Vaak wordt gedacht dat muizen dol zijn op kaas. In principe eten muizen ook kaas, maar vaak gaat de voorkeur uit naar ander voedsel. Hierdoor werkt kaas vaak niet zo effectief als gedacht.
Het lokken van muizen kan met verschillende middelen, het beste kun je etenswaren nemen waar een sterke geur vanaf komt. Denk hierbij aan een stukje kaas, een lepel pindakaas of vleeswaren zoals spek. Andere lekkernijen waarmee je een muis kunt vangen zijn zaden, pitten of noten.