Moestuingrond. Moestuingrond is doorgaans biologisch wat wil zeggen dat de potgrond geen kunstmeststof bevat, zoals de meest courante potgrond, maar organische meststoffen.
Het is van belang om te zorgen voor een goede voeding van uw moestuin, dit doet u met behulp van moestuin potgrond. Naast water hebben uw groenten en gewassen namelijk ook voeding nodig om goed te kunnen groeien.
Een goede keuze voor de bodem van uw moestuin is biologisch bemeste tuinaarde. Deze tuinaarde bevat duurzame grondstoffen zoals turfsoorten, kalk, en biologische meststoffen. Daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor speciale moestuingrond.
MoestuinGrond is een hoogwaardige grond, verrijkt met compost en boomschors. Dit maakt de grond lekker rul en luchtig waardoor jij schonere handen houdt bij het verpotten. MoestuinGrond is een hoogwaardige potgrond op basis van kokosvezels, compost, rijstkaf en boomschors.
Waarom potgrond wél geschikt is als zaaigrond
Omdat het bedoeld is voor planten in pot, is er veel aandacht besteed aan vochtopname, wortelontwikkeling en lucht. Dat gaat ten koste van de component voeding.” En dat is juist goed voor het zaaien: er mag wel een klein beetje voeding in zitten, maar zeker niet te veel.
Gebruik geen voedingsrijke potgrond: zaden hebben vooral vocht en licht nodig (en in veel gevallen warmte) en pas bij het verspenen hebben ze meer voeding nodig en kun je overschakelen op potgrond. Daarnaast moet de zaaigrond licht en luchtig zijn zodat de wortel zich gemakkelijk kan ontwikkelen.
De grond moet luchtig worden gemaakt met bijvoorbeeld flink wat grof zand en/of perliet of vermiculiet. En zaai de zaden niet te nat, want de grote zetmeelhoudende zaden kunnen gemakkelijk rotten bij teveel vocht.
Er zijn veel manieren om de grond te bewerken om daarna zaden te kunnen zaaien. Als het om een klein stukje gaat in de tuin kan je met de hand de grond onkruidvrij maken.Eventueel wat extra compost of tuinaarde er op en dan gewoon zaaien. Je kan de zaadjes zelfs per stuk in de grond stoppen.
Stap 2: zuurtegraad meten – de zuurtegraad van de bodem is erg belangrijk. Op een bodem die erg zuur is, zullen veel planten niet goed gedijen; deze grond is dan ook niet geschikt voor de moestuin. De zuurtegraad meet je met een pH-meter. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 7,5 is gemiddeld en goed voor de moestuin.
Meng ongeveer 4 delen potgrond met 1 deel zand. Kies zand met een grove korrel, zoals brekerszand. Zaai je direct buiten, zorg dan dat de grond goed los en onkruidvrij is. Op rijtjes zaaien maakt het onkruid wieden overzichtelijk.
Om een mooie oogst te garanderen heb je een aangepaste potgrond nodig die speciaal is ontwikkeld voor de moestuin: DCM Potgrond Groenten & Kruiden.
Moestuingrond kopen bij Welkoop
Je kunt de moestuingrond online bestellen of kopen in een van onze Welkoop-winkels. Voor professionele tuinders is de moestuingrond van Welkoop er ook op pallets.
Goede potgrond
Kies voor potgrond zonder kunstmest, en bij voorkeur zonder turf. Diverse fabrikanten en veel tuinwinkels bieden al biologische potgrond aan. In deze biologische potgrond zit dan wel turf, maar geen kunstmest. De meststoffen zijn dan organisch (bijvoorbeeld compost).
Vul de bak onderaan met een laag van ongeveer 25 cm met grof organisch materiaal zoals houtsnippers, snoeimateriaal,.... Op die manier voorkom je dat de aarde gaat dichtslippen en het water zich opstapelt. Bij zeer diepe bakken kan je ook gebruik maken van grind of hydrokorrels.
Universele potgrond is geschikt voor alle bloemen en planten die in een pot of bak groeien, zowel binnen als buiten. Deze potgrond neemt goed water op. Voor de eerste 100 dagen is voldoende plantenvoedsel aanwezig. Lees hier meer over het kopen van goede grond of de verbetering van tuingrond.
Je hebt twee mogelijkheden om oude potgrond te recycleren: hergebruiken in de tuin of aanbieden als groenafval (GFT).
Turf heeft de eigenschap om water en voedingstoffen, die anders uit de grond weglopen, goed vast te houden. Daarnaast verbetert het de structuur, maakt het de grond luchtiger, verlaagt het de zuurgraad en verhoogt het de organische stofgehalte van de grond.
Als bepaalde onkruidsoorten overheersen betekent dit dat uw bodem over de ideale groeicondities beschikt voor deze planten. Sommige soorten groeien vooral op een zure bodem, andere hebben een alkalische grond nodig of hebben behoefte aan voldoende vruchtbare grond, of houden van een bodem met een goede structuur.
Wij adviseren juist om te bemesten na het bijzaaien.
Tuin ophogen tuinaarde vs tuin ophogen zand
Bij het bestraten of verstevigen van de grond, is zand de beste keuze. Wilt u zwaarbelaste stukken ophogen? Dan kiest u voor zand, in combinatie met een laag gebroken puin. Het gebroken puin zorgt voor de stevigheid, het zand voor de egalisatie van de grond.
Als je tuinaarde mengt met de bestaande grond creëer je een optimaal basisconditie om je gras erin te zaaien en/of graszoden te leggen. Tuinaarde bevat veel organisch materiaal en bevat een deel compost wat als het ware als voeding dient voor het gras.
Zorg voor minimum 80 cm. Op zandgrond volstaat een strook zand als pad. Door er vaak langs te wandelen en te schoffelen houd je het kruidvrij. Op zandleem, leem of kleigrond moet je een pad voorzien omdat die bodems nogal goed vocht vasthouden waardoor je anders een modderig pad krijgt.
De Makkelijke Moestuinmix is een mengsel van voedzame compost, vezels (zoals van bruinveen, cocopeat en houtvezels), bufferende klei en organische voedingsstoffen. Deze 'grond' is makkelijk te bewerken, biedt alles wat je planten nodig hebben en houdt goed water vast, zonder ooit te nat te worden.