De beste wijnen uit 2004 zijn elegant en hebben een goede structuur, maar missen misschien wat diepte en intensiteit. 2003 was een zeer warm en droog wijnjaar in de Bordeaux en wordt over het algemeen beschouwd als een uitstekend jaar voor rode wijnen in de regio.
De oogst zal een stuk kleiner zijn dan die van vorig jaar, maar dat komt de kwaliteit van de wijn ten goede. Elk nadeel heb z'n voordeel. Het wijnjaar 2024 kán een topjaar worden. Er hangen in heel Nederland en België minder volle trossen aan de stokken, met name in de regio's die last hadden van matige nachtvorst.
2008 was een goed jaar voor liefhebbers van alcoholrijke en pure wijnen en ook 2004 scheerde hoge toppen. 2001 en 1998 zijn veilige keuzes en fans van Shiraz zweren het best bij 1997. Het topjaar? Dat moet zonder twijfel 1990 geweest zijn.
In het kort was 1998 een uitstekend wijnjaar, waarin veel topwijnen werden geproduceerd. De wijnen uit dit jaar zijn nog steeds zeer gewild bij wijnliefhebbers over de hele wereld vanwege hun complexe smaak en aroma.
Topjaren zijn 2020, 2019, 2018, 2016 en 2015 met krachtige, tanninerijke wijnen die goed verouderen. Minder goede jaren waren 2017, 2014, 2013, 2012 en 2011, gekenmerkt door wisselende resultaten en uitdagingen door regen tijdens de oogst.
De beste wijnen uit 2004 zijn elegant en hebben een goede structuur, maar missen misschien wat diepte en intensiteit. 2003 was een zeer warm en droog wijnjaar in de Bordeaux en wordt over het algemeen beschouwd als een uitstekend jaar voor rode wijnen in de regio.
De beste jaargangen na de oorlog en tot op heden zijn: 1947, 1955, 1959, 1975, 1983, 1989, 1990, 1996, 1997, 2001, 2005, 2015, 2021 en 2023 .
Als ze goed worden bewaard en ongeopend blijven, kunnen witte wijnen hun aanbevolen drinkvenster vaak 1-2 jaar overleven, rode wijnen 2-3 jaar en kookwijnen 3-5 jaar. Goede wijn — zoals u misschien al geraden hebt — kan doorgaans tientallen jaren worden geconsumeerd.
Over het algemeen zou het moeilijk zijn om teleurgesteld te worden door een wijn uit 2005 en zelfs nu zijn de talloze opties die nog steeds goed te drinken zijn, genoeg om de meest kritische consument te verwennen. De beste voorbeelden, met name rode wijnen uit wijngebieden van wereldklasse, zouden nu spectaculair moeten zijn, samen met dessertwijnen.
Een 20 jaar oude rode wijn zou binnen een week of twee na aankomst zijn evenwicht moeten hervinden , terwijl een 30 jaar oude wijn tot een maand nodig kan hebben. Voor een rode wijn die ouder is dan 40 jaar, is het een goed idee om de fles vier tot zes weken rustig te laten staan, of totdat de wijn helemaal helder is geworden.
Vintage jaar is het jaar waarin een private equity fonds begint met het inzetten van kapitaal . Het is belangrijk voor het volgen en vergelijken van fondsprestaties over vergelijkbare tijdsperioden. Markt- en economische omstandigheden ten tijde van het vintage jaar kunnen de inzetsnelheid en het rendement van een fonds sterk beïnvloeden.
Hoe Lang Kan Een Wijn Bewaard Worden En Wanneer Is Hij Klaar Om Te Drinken? De beste wijnen kunnen meer dan 100 jaar worden bewaard, maar de meeste wijnen zullen het hoogtepunt bereiken voordat ze 50 worden. Ontdek of je wijn klaar is om te drinken.
2008 wijnjaar Bordeaux. Een uitdagend jaar met variabele kwaliteit. De beste wijnen tonen echter een goede balans, rijp fruit en zijdezachte tannines, zij het met iets minder concentratie dan de topjaren.
Wijnjaar 2014 zou voor Sardinië wel eens één van de allerbeste recente wijnjaren kunnen worden, zowel in wit als in rood.
Rode wijn is ongeveer 3-5 jaar houdbaar na de oogstdatum, witte wijn is 2 jaar houdbaar na de oogstdatum en goede wijn mogelijk 10-20 jaar na de oogstdatum.
De meeste Californische Chardonnays zijn klaar om te worden genoten bij release of binnen 1-3 jaar na de oogstdatum . Witte wijnen van balans zoals Jordan, met een lagere alcohol en een helderdere zuurgraad, kunnen worden bewaard en gewaardeerd gedurende 5-7 jaar na de oogst.
Hoe wijn verouderd “hoe ouder, hoe beter”
Er zijn slechts weinig wijnen die daadwerkelijk beter worden (slechts ongeveer 3% van de markt). Deze smaken zelfs helemaal niet lekker wanneer deze net gemaakt zijn. Voor deze speciale wijnen geldt dus inderdaad, hoe ouder, hoe beter.
Jaargang 2002
De meeste wijnen zijn waarschijnlijk al over hun beste tijd heen, maar een paar wijnen van de landgoederen aan de linkeroever zijn misschien nog wel het drinken waard . Sauternes was echter een afschrijving.
Als uw wijn naar nat karton ruikt, betekent dit dat het kurk is, chemicaliën of rotte eierengeuren duiden ook op bederf . Vervaagde of verkleurde wijnen betekenen waarschijnlijk dat het geoxideerde en extreem zoete of bubbelende wijnen zijn, terwijl uw wijn niet zoet of sprankelend hoort te zijn, betekent dit ook dat er iets mis is.
Napa Cabernet Sauvignon, hoewel iets lichter dan in voorgaande jaren, was nog steeds erg goed met elegantie en diepte . Voor de witte wijnen genoot Chardonnay van een geweldig jaar, waarbij vaak verfijnde wijnen werden geproduceerd van dezelfde AVA's die uitstekende Pinot Noir maakten.
De wijnen uit 2012, 2011 en de vollere uit 2009 zijn nu al goed om te drinken. De clarets met een classificeringsniveau uit 2014 zijn op dreef. De jaargangen uit 2008 en ouder zijn allemaal klaar, hoewel de beste jaargangen uit 1998 (Saint-Emilion, Pomerol, Pessac-Léognan), 1996 (Médoc) en 1995 nog volop in leven zouden moeten zijn.
Onze Merlot en Cabernet Sauvignon bereiken hun piek rond de 10 jaar en zullen zich nog 20 tot 30 jaar blijven ontwikkelen, als u de drang om er nu van te genieten onder controle kunt houden. Terwijl de heldere fruitsmaken afnemen, worden de tannines zachter en zijdezacht en fluweelachtig.
Cabernet Sauvignon ~10–20 jaar. Tempranillo ~10–20 jaar. Sangiovese ~7–17 jaar. Merlot ~7–17 jaar.