Op de menselijke gezondheid heeft de hardheid van water vrijwel geen effect. Zacht water zou beter zijn voor een gevoelige huid, maar kan juist ook weer leiden tot huidirritatie omdat zeep minder goed van je huid afspoelt.
De nadelen van een waterontharder. Minder waterdruk tijdens regeneratie. Een waterontharder die met twee cilinders werkt zal om de paar uur moeten regenereren. Doorgaans ligt die tijd rond de 8 a 10 uur.
Zacht water is in de praktijk prettiger dan water wat hard is. Beiden zijn uiteraard geschikt voor consumptie, maar zacht water heeft minder nadelen. Calcium gaat zich, bij opwarming, namelijk hechten aan oppervlakten.
Het is dus niet aan te raden om constant onthard water te drinken aangezien u deze benodigde mineralen dan zult missen. Het is echter juist wel aan te raden om een waterverzachter gebruiken om kalkaanslag te voorkomen.
In Nederland mag het drinkwater niet te zacht zijn, de Drinkwaterwet schrijft voor dat de totale hardheid van onthard drinkwater groter moet zijn dan 5,6 graden Duits.
De wetenschap heeft geen oorzakelijk verband kunnen leggen tussen waterhardheid en gezondheidsproblemen [6]. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevestigt dat water dat is onthard op basis van ionenwisseling, geschikt is voor menselijke consumptie.
Zacht water verwijdert reeds aanwezige kalk
Zacht water wordt ook wel agressief water genoemd. Dit klinkt misschien niet zo positief, maar dit is het wel. Een waterontharder haalt alle kalk uit het water. Hierdoor kan onthard water de kalk die reeds aanwezig is in de leidingen, wasmachine, waterkoker etc.
Door een waterontharder heb je grotere kans op legionella
Calcium en magnesium dienen om de kans op legionella te verkleinen. Het lijkt dan ook heel logisch dat onthard water een grotere kans op legionella geeft. Onthard water is dus slecht voor de veiligheid van het water in jouw huis.
Als u 100 m3 verbruikt, zal de waterontharder dus 1,3 m3 water verbruiken, Dit resulteert in een bedrag van ongeveer € 1,30. Bij een hardheid van 10 dH, dus 178 miligram kalk per kubieke meter water, en een jaarverbruik van 100 m3 verbruikt de Unique Waterontharder 30 kg (ongeveer 15,00) zout per jaar.
In Nederland hebben we relatief hard water.
Smaak. Wel is het zo dat onthard water vaak een andere smaak heeft dan hard water. Hoewel het natriumgehalte door ionenuitwisseling toeneemt, krijgt het zachte water toch geen zoute smaak. De zoute smaak die de mens waarneemt wordt veroorzaakt door een verbinding tussen natrium en chloriden.
Mineralen calcium en magnesium (kalk) in kraanwater hebben geen duidelijk gezondheidseffect. Kalk in je water helpt je lijf maar een heel klein beetje aan de voedingsstoffen calcium en magnesium. Calcium en magnesium in kraanwater doen kortom weinig tot niks voor je gezondheid.
Om de juiste waterontharder te kiezen, moet je rekening houden met de grootte van gezin. Een waterontharder werkt het best als die op de samenstelling van je gezin is aangepast. De juiste ontharder kies je dus onder andere door te kijken hoe groot je jaarlijks verbruik is.
Energieverbruik waterontharder
In totaal gebruikt een elektrische waterontharder gemiddeld 9 kWh per jaar. Afhankelijk van wat u voor uw elektriciteit betaalt, kost een kWh aan stroom momenteel rond de 40-75 cent. Op jaarbasis is het energieverbruik van een waterontharder dan ook bijna te verwaarlozen.
Wil je een waterontharder kopen, kies dan zeker een toestel waarvan de capaciteit is afgestemd op jouw verbruik en de waterhardheid in je regio. Bij een te lage capaciteit zijn onnodig veel spoelingen met zout water nodig (regeneratie), waardoor je ook onnodig veel zout en energie verbruikt.
Water koken.
Er wordt vaak gedacht dat kalkaanslag kan worden voorkomen door water te koken. Dit is onjuist. Kalk verdampt namelijk niet, dus water koken heeft geen zin.
Wat ook niet werkt: water koken
Kalk verdampt namelijk niet en blijft dus ook na het koken in het water. Sterker nog: tijdens het koken zal het water zelfs wel verdampen, waardoor er in verhouding juist méér kalk in je water zit dan ervoor. Niet doen dus.
Vaatwastabletten waterontharder
Met een waterontharder heeft u geen last meer van kalk in uw vaatwasser. Dit betekent dus ook dat u vaatwastabletten zonder zout kunt gebruiken. Het vaatwaspoeder voor zacht water is speciaal samngesteld voor mensen met een waterontharder.
De kosten (en afmetingen) van de waterontharder zullen stijgen naarmate het aantal dagen tussen twee spoelbeurten groter wordt. Wij hebben een voorkeur om ongeveer om de zes dagen de ontharder te laten spoelen.
Een waterontharder is een robuust en duurzaam toestel dat ontworpen is om lang mee te gaan. U mag rekenen op een levensduur van minimaal vijftien jaar. Maar met het juiste onderhoud kan u nog veel langer op uw toestel rekenen, tot zelfs 25 jaar.
Wanneer hard water gezuiverd wordt van kalk, door ontharding van het water, spreek je van zacht water. Een waterhardheid tussen de 0 en 3 dH (Duitse hardheid) wordt beschouwd als zacht water. Dit water voelt zachter aan, smaakt beter en is ook beter voor huishoudelijke apparaten.
Wanneer we het hebben over een waterontkalker, bedoelen we eigenlijk hetzelfde als met een waterontharder. Het is de taal die zorgt voor de verwarring. In Nederland spreken we veelal over waterontharders en in België wordt juist de term waterontkalker of waterverzachter gebruikt..
Kalk kan geen kwaad
Laat ons u meteen geruststellen: het kan helemaal geen kwaad om hard water te drinken. Hard water bevat dan wel opgeloste kalk, maar dat is niet schadelijk voor uw lichaam. Kalk bevat veel calcium, een mineraal dat zelfs gunstig is voor de gezondheid.
Een waterontharder met zout is kort gezegd beter. Het is namelijk de enige waterontharder die echt al het kalk uit het leidingwater haalt.