Listeria is vooral te vinden in langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten, zoals zachte schimmelkazen en gekookte en gesneden vleeswaren. Maar ook rauwe producten zoals groente, fruit, vlees, vis en ei vormen een risico.
Listeria monocytogenes zit in de darmen van elk mens en dier.Ook is de bacterie te vinden in de grond, het oppervlaktewater, in de keuken en in de koelkast. Listeria monocytogenes vermenigvuldigt zich snel op producten die bedorven zijn. Uniek is dat de bacterie zich ook vermenigvuldigt in de koelkast.
Rauwe eieren kunnen de ziekmakende bacterie salmonella bevatten. Een salmonella-infectie kan geen kwaad voor je zwangerschap of voor je ongeboren baby, maar de symptomen ervan zoals diarree kunnen wel heel vervelend zijn.
De kans dat iemand door één keer een risicoproduct te eten listeriose oploopt, is zeer klein. Het risico op ziek worden is klein (4 op de miljoen mensen per jaar krijgen deze ziekte in Nederland).
De listeria-bacterie wordt gedood als een product gedurende minimaal 2 minuten verhit wordt tot 70 graden (kerntemperatuur). Kijk op de website van het Voedingscentrum hoe u besmetting met listeria kunt voorkomen via veilige bereiding van voedsel.
Symptomen listeria
Een gevoel alsof je griep krijgt. Koorts. Spierpijn. Misselijkheid.
Listeriose kan voor sommige mensen gevaarlijk zijn. Vooral voor ongeboren kinderen, pasgeboren baby's en mensen met minder afweer. Soms overlijdt iemand aan deze ziekte. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is enkele dagen tot enkele maanden.
Testen op Listeria met onze swabs
Met de oppervlakte swabs van Hygiena kan gecontroleerd worden of een oppervlakte goed gereinigd is. Naast de bekende ATP swabs die in een ATP meetinstrument na 10 seconden resultaat geven, zijn er ook sneltesten voor pathogenen zoals Listeria of Salmonella.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld toxoplasmose kunt u geen bloedtest doen om na te gaan of u beschermd bent tegen listeriose.
Zwangere vrouwen
Als een zwangere vrouw ziek wordt van listeria is het mogelijk dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree.
Het advies is om een ei minimaal 8 minuten te koken. Roerei: een roerei mag je eten zolang het eiwit en de dooier goed zijn doorbakken. Gebakken ei of spiegelei: een gebakken ei mag je eten zolang het eiwit- en geel maar goed gaar zijn.
Het gevaar van een ei
Dat wil je liever niet. De salmonellabacterie gaat dood bij verhitting boven de 70 graden Celsius. Dat betekent dat rauwe eieren, zachtgekookte eieren of gebakken eieren met een niet gestolde dooier nog salmonella kunnen bevatten. Eet ze daarom liever niet.
Droogijsstralen! Hoe industrieel reinigen om Listeria te verwijderen. Kies voor de industriële reinigingstechniek droogijsstralen: 100% droog: Droogijs smelt niet, maar sublimeert of vergast, waardoor deze reinigingstechniek 100% droog is.
Listeria is een bacterie die in de cellen leeft. Daarom dient een behandeling met antibiotica (ampicilline) steeds via een infuus te gebeuren. Hiervoor is een ziekenhuisopname nodig. Naargelang de ernst van de infectie duurt de behandeling 2 tot 3 weken.
Listeriose kan, vooral in de tweede helft van de zwangerschap, leiden tot het overlijden van het kind en vroeggeboorte. Bij pasgeborenen verloopt listeriose ernstig en soms dodelijk.
- Drie episoden van voedselvergiftiging deden zich voor na het eten van Franse brie in het District of Columbia. Er werden 45 personen ziek na een gemiddelde incubatietijd van 44 uur. De patiënten leden aan waterige diarree, buikkrampen en misselijkheid en 20% van hen had koorts.
Een darminfectie met salmonella gaat meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf over. Zorg ervoor dat je genoeg drinkt en zout en suiker binnen krijgt. Zo voorkom je dat je uitdroogt. Drink daarom thee, water, bouillon en suikerzoutoplossing (ORS oral rehydration salts (oral rehydration salts)).
Als je iets verkeerds gegeten hebt, wil je lichaam dit zo snel mogelijk kwijt. Daardoor kan diarree ontstaan. Meestal is dit geen probleem. Neem wel contact op met je verloskundige als je diarree hebt, nadat je rauw vlees, rauwe vis of rauwmelkse kaas hebt gegeten.
U wordt misselijk, krijgt buikpijn, moet overgeven en heeft diarree. Drink genoeg en kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke 10 minuten 1 of 2 slokken. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.
Voedselvergiftiging. Als zwangere ben je natuurlijk al alert om dit te voorkomen. ( Zie ook de voedingsadviezen tijdens zwangerschap). Mocht je toch een akelige aanval krijgen van braken, diarree of maagkrampen kan dit geen kwaad voor je zwangerschap.
Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten.In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging. Soms blijven de klachten hiertoe beperkt.
AMSTERDAM - Gerookte zalm blijkt geregeld besmet met de listeriabacterie. Onderzoek van de Consumentenbond wijst uit dat vijftien procent met de bacterie besmet was. De bacterie kan vooral gevaarlijk zijn voor mensen met een verzwakt afweersysteem.
Buikkrampen, misselijkheid, diarree of braken zijn tekenen van een voedselvergiftiging. De klachten ontstaan meestal binnen 8 uur na besmetting. Een voedselvergiftiging is te voorkomen door eten goed te bewaren, op tijd weg te gooien en door hygiënisch te werken in de keuken.