Een dagboek bijhouden geeft inzicht en perspectief
Misschien zit iets je dwars, of heb je plannen waarvan je niet weet hoe je ze waar moet maken. Door in een dagboek te schrijven en je eigen gedachten regelmatig terug te lezen, kun je jezelf inzicht verschaffen en je doelen gerichter najagen. Werkt heel verhelderend.
Om op gang te komen kun je beginnen met het beschrijven van wat je ziet, hoort of ruikt. Mogelijk dat daarna de woorden vanzelf op het papier vloeien. Of je begint met beschrijven welke van de vier basis emoties je op dit moment voelt; bang, boos, blij of bedroeft.
Het schrijven in een dagboek is in feite het schrijven naar jezelf. Een plek waar je je gedachten, momenten, persoonlijke indrukken, ervaringen en herinneringen over het leven in opschrijft. Het is een middel tot zelfexpressie, maar het is meer dan dat.
Een dagboek is een autobiografisch geschrift, waarin, vaak van dag tot dag, in chronologische volgorde, wordt opgetekend wat de schrijver meemaakt, denkt, waarneemt of overweegt.
Het 6 minuten dagboek gaat uit van positieve psychologie: door een gewoonte te maken van het schrijven en over je dag na te denken, én over jezelf te reflecteren, ontstaan er andere positieve gedachten en gewoontes. Dat helpt om je gelukkiger te voelen.
Momenten herbeleven
En doordat je iets schrijft dat niemand anders leest hoef je niet alleen de goede herinneringen neer te pennen (dat doen we al genoeg op onze Facebook tijdlijn en Instagram stories), maar ook de minder leuke momenten. Het kan je helpen herinneren hoeveel je bent gegroeid of veranderd.
Een verhaal heeft een vaste opbouw. Er zijn altijd vier elementen: een hoofdpersoon met een probleem, een zoektocht met een worsteling, een wending met een aha-moment en het inzicht of het resultaat. En vervolgens kan het verhaal ook doorverteld worden.
Begin bij het eerste plotpunt
Begin eens gelijk met het inciting incident. Dit belangrijke plotpunt zet de rest van het verhaal in gang. Zo weet de lezer gelijk waar het verhaal over gaat en hoeft hij niet eerst door saaie, alledaagse beschrijvingen te ploeteren.
Op zoek naar een leuk, kleurrijk schriftje om in te noteren of te tekenen? Dan zit je goed bij Standaard Boekhandel! In ons ruim assortiment vind je vast en zeker hét perfecte schriftje of album voor jou.
“Wie schrijft, die blijft...”, een Nederlandse uitdrukking die, naar ik dacht, betrekking had op het delen van kennis en ervaring via boeken en artikelen. Op die manier breng je een onderwerp voor het voetlicht, ontsluit je je kennis en ervaring voor anderen en werk je aan eigen zichtbaarheid.
Een boek maakt je tot expert in je vakgebied en vergroot je geloofwaardigheid. Je kunt zelf wel zeggen dat je goed bent, een boek bewijst het. Weet je er een bestseller van te maken, dan geeft dat nog eens extra status.
Dagboek van een muts is een serie jeugdboeken voor meiden rond de leeftijd van 10 tot 12 jaar. In de hoofdrol: Nikki J. Maxwell, blunderkoningin. In haar dagboeken schrijft ze vol humor en zelfspot over zichzelf, allerlei herkenbare situaties, BFF's Chloë en Zoey, grote liefde Brandon en aartsrivaal McKenzie.
In een dagboek kun je over alles schrijven wat maar in je opkomt. Van huishoudelijke frustraties, schoolwerk tot aan relatieproblemen, gedachtes die je nog nooit echt hebt benoemd of emoties die je voelt maar waarvan je niet weet waarom. Het maakt niet uit.
Je gebruikt voor elke bankrekeningnummer één dagboek. Een bankboek heeft namelijk altijd een vaste tegenrekening: de grootboekrekening waarop alle ontvangsten en uitgaven van de betreffende bankrekeningnummer worden geboekt.
Op een grootboekrekening boek je gelijksoortige uitgaven of inkomsten. Vergelijk het met een kaartenbak met daarin verschillende kaarten. Op iedere kaart houd je de gelijksoortige inkomsten of uitgaven bij. Voorbeeld: op grootboekrekening "personeelskosten" kun je bijvoorbeeld salaris en vakantiegeld boeken.
Gebruik dit dagboek om problemen van je af te schrijven, maar ook om positieve ervaringen aandacht te geven. Je kunt elke dag even tijd nemen om stil te staan bij hoe je je voelde of je kunt dit notitieboek gebruiken als klankbord voor je meest intense gevoelens. Gebonden uitvoering met leeslint en elastiek.
Het techbedrijf lanceert een digitale dagboekfunctie. Maar hebben we daar nog wel behoefte aan? Met de nieuwe dagboek-app kun je bijhouden welke muziek je hebt geluisterd en welke foto's je hebt gemaakt, maar ook hoe je je voelt. De app, Journal genaamd, is beschikbaar met de nieuwe iOS-versie.
Mr Mood is een simpele app waarin je kunt bijhouden hoe je je voelt. Met behulp van vijf verschillende emoticons geef je elke dag je stemming aan. In een overzicht zie je het verloop van je stemming door de tijd heen. Via de GGD Appstore kun je kijken hoe de app wordt beoordeeld.