Een aanhangwagen kent zelf geen motor, vandaar dat er een speciale driehoek reflector moet worden toegevoegd aan de signalering van aanhangwagens.
Bij aanhangers smaller dan 160 cm moet je die combineren met reflectoren: witte aan de voorkant en oranje aan de zijkant. Is je aanhanger breder dan 160 cm? Dan moet je aan de voor- en zijkanten standlichten voorzien.
Aanhanger trekken met rijbewijs B
Heeft u rijbewijs B (autorijbewijs)? Dan mag u met een auto: een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen); een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
Op het kentekenbewijs staat vermeld wat een auto ongeremd en geremd mag trekken. 'Ongeremd' en 'geremd' hebben betrekking op het aanhangende voertuig. De meeste caravans zijn tegenwoordig van remmen voorzien, maar bij kleine aanhangers is dit niet altijd het geval.
De breedtelichten zijn niet verplicht voor een aanhangwagen tot een maximale breedte van 160cm, wat dan echter wel verplicht is zijn witte reflectoren aan de voorkant van de aanhangwagen en oranje reflectoren aan de zijkant van de aanhangwagen Heeft een aanhanger die breder is dan 160cm dan zijn de breedtelichten wel ...
Verplichte reflectoren op een aanhanger:
Twee (2) witte reflectoren aan de voorkant (niet driehoekig). Deze reflectoren moeten minimaal 250mm en maximaal 900mm van de grond gemonteerd worden; Eén (1) oranje/gele reflector aan beide zijkanten van de aanhanger (niet driehoekig).
De reflectoren zijn rood of wit, afhankelijk van de kant van de weg waarlangs ze geplaatst zijn. De rode reflectoren staan langs de rechterzijde van de rijbaan, de witte reflectoren aan de linkerzijde, behalve bij gescheiden rijbanen, waar beide zijden rood zijn.
Het maximum gewicht van een ongeremde aanhanger is wettelijk namelijk vastgesteld op 750 kg (artikel 5.12.31 lid 1 van de regeling voertuigen). Of beter andersom: aanhangwagens boven de 750 kg moeten een eigen remvoorziening hebben.
U mag een aanhangwagen, camper, caravan of ander lang voertuig niet langer dan 3 achtereenvolgende dagen op de weg parkeren. Dit is vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV, artikel 5.6.)
In Nederland ligt de boete voor het rijden met een overbeladen aanhanger tussen de € 90,- en € 300,-. Daarbij geldt: hoe hoger de overbelading, hoe hoger de boete. Zorg ervoor dat de lading goed gezekerd is en voorkom zo dat de lading tijdens het rijden gaat verschuiven.
Deelbare lading van een aanhangwagen mag aan de achterzijde maximaal 1 meter uitsteken. Lading wat meer dan 1 meter achter de aanhangwagen uitsteekt, moet altijd voorzien zijn van een “lange-lading-markeringsbord” (diagonaal rood-wit gestreept, afm.
Aan de achterkant mag de deelbare lading niet meer dan 1 meter uitsteken. Gaat het om ondeelbare lading? Dan mag de lading aan de zijkant meer dan 20 centimeter uitsteken zolang de aanhanger niet breder is dan 3 meter. En aan de achterkant mag de lading in sommige gevallen ook meer dan 1 meter uitsteken.
bij een aanhangwagen met een breedte vanaf 210 cm moeten er twee witte markeringslichten aan de voorkant en twee rode markeringslichten aan de achterkant aanwezig zijn.
Bij aanhangwagens tot 750 kg, dus zonder eigen kenteken, is achteruitrijverlichting toegestaan, maar niet verplicht. Aanhangwagens met een maximum toelaatbare massa van meer dan 750 kg (met eigen kenteken) moeten zijn voorzien van één achteruitrijlicht indien het voertuig na 31 december 2012 in gebruik is genomen.
Aanhangwagens tot 6 meter zijn verplicht 1 achteruitrijlamp te voeren en 1 extra is toegestaan. Bij een lengte van 6 meter of meer zijn 2 achteruitrijlampen verplicht en twee extra toegestaan.
Sinds1 juli 2006 moeten aanhangwagens tot 750 kg verplicht voorzien zijn van een of meer mistachterlichten. Deze verplichting geldt ongeacht het bouwjaar van de aanhanger. Wel geldt er een uitzondering: indien de trekkende auto geen mistachterlicht heeft, dan hoeft de aanhangwagen die ook niet te hebben.
Een aanhangwagen mag maximaal 24 uur aaneengesloten langs de kant van de weg staan. Het is niet mogelijk om voor de regels rondom caravans en aanhangwagens ontheffing aan te vragen. Let op bij betaald parkeren. Dit geldt namelijk ook voor je caravan, kampeerauto/camper of aanhangwagen.
Een recreatievoertuig (zoals een caravan, kampeerwagen) of aanhanger mag niet langer dan drie dagen op de openbare weg staan.
En hoe zit het met een caravan, gelden daar dezelfde regels voor? Je mag in Nederland 3 dagen parkeren op de openbare weg (waar parkeren is toegestaan). In de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) is opgenomen of de aanhanger op de openbare weg geparkeerd mag worden. Dit is dus per gemeente geregeld.
Bij vrijwel alle elektrische auto's en bij veel hybrides is het niet mogelijk om een trekhaak te installeren. Dat heeft te maken met bezorgdheden over de veiligheid. Met de aanhangwagen naar het containerpark of een uitstap met de caravan zijn dus niet mogelijk.
Hoeveel mag je op de trekhaak meenemen, dat is een belangrijke vraag. De meeste auto's die een trekhaak hebben zullen een kogeldruk hebben van 50 of 75 kilogram. Dat betekent dat er niet meer dan 50 of 75 kilo op de haak mag komen. Dat is inclusief de fietsendrager!
Caravan trekken met automaat
Een auto met automatische versnellingsbak is vaak bijzonder geschikt als caravantrekker. Zeker traditionele automaten met koppelomvormer en CVT-automaten zijn geliefd bij caravanrijders.
Wildspiegels Werking
De wildreflectoren zorgen ervoor dat dieren minder snel de weg over steken. Een wildspiegel reflector in de kleur BLAUW is een kleur die wilde dieren goed kunnen zien. Uit studies blijkt dat deze wildreflectoren als wildspiegels aanrijdingen met wild met meer dan 60% laten verminderen.
Bermpaaltjes met een rode reflector staan in Nederland altijd aan de rechterzijde van de weg. Reflectorpaaltjes met een witte reflector staan altijd aan de linkerkant van de weg.
In Nederland zijn de reflectoren op de reflectorpalen aan de rechterzijde van de weg rood gekleurd en aan de linkerzijde wit. De reflectorpaaltjes zelf meestal van wit kunststof gemaakt, maar je kunt ook zwarte reflectorpaaltjes tegenkomen.