Belangrijk is dat de temperatuur van de verwarmingselementen nooit warmer wordt dan 28 0C. Ook dient hier een speciale ondervloer gebruikt te worden voor vloerverwarming die de warmte goed verdeeld onder de PVC-vloer en de warmte goed doorgeeft naar boven.
Een PVC vloer mag ook nooit meer dan 27°C graden worden.
Zet de thermostaat op de vloerverwarmingsunit na het leggen op 18-20°C. Zet de kamertemperatuur thermostaat gewoon op 20 graden. Let op: de temperatuur van de pvc vloer mag aan de bovenzijde niet warmer worden dan 28°C. Houdt dit goed in de gaten en controleer de oppervlaktetemperatuur regelmatig.
Over het algemeen wordt er door installateurs aangegeven om een maximale temperatuur van 55 graden aan te houden. Om de risico's klein te houden adviseren wij een maximale temperatuur van 45 aan te houden. Zo weet u zeker dat er geen beschadigingen ontstaan aan de vloer.
Sommige installateurs geven 55 graden als maximum watertemperatuur. Wij adviseren echter een maximum van 45 graden aan te houden. Dit omdat 55 graden een verhoogd risico geeft op scheuren van de vloer en onthechting van tegellijm.
De maximale temperatuur van de watergeleiding is 40 graden bij vloerverwarming. Het is niet de bedoeling dat je dit gebruikt als startinstelling. In de praktijk zien we eindinstellingen tussen de 30 en 40 graden waarmee mooie resultaten worden behaald.
In de badkamer kan je de vloerverwarming bijvoorbeeld instellen op 32 °C, terwijl je in de woonruimte het kan houden op 28°C. De perfecte temperatuur hangt af wat perfect is voor jou, maar geen zorgen over je elektriciteitsrekening want met een vloerverwarming kun je tot 15% energie besparen.
Het wordt aangeraden om de vloerverwarming in de nacht niet volledig uit te zetten. Het is beter om de vloerverwarming op een lager niveau in te stellen; hierbij wordt 18 graden aangeraden.
Als de vloer een te hoge temperatuur bereikt, kan het materiaal zacht worden.Dit gebeurt echter pas boven de 60 graden Celsius, dus de vloer moet dan wel een geruime tijd aan zeer sterk zonlicht worden blootgesteld. Omdat PVC een thermoplast is, wordt het materiaal zacht bij hoge temperatuur.
Vloerverwarming aanzetten na de zomer
Start met de watertemperatuur van uw verdeler op 20 graden celcius te zetten. Vervolgens verhoogt u de temperatuur iedere 48 uur met maximaal 5 graden celcius, todat u de temperatuur van 50 graden celcius heeft bereikt.
PVC vloeren zijn zeer geschikt in huizen met vloerverwarming. De zogenaamde warmteweerstand van PVC is laag in vergelijking met andere materiaalsoorten, zoals laminaat. PVC vloeren zijn dun en laten warmte goed door.
De meeste nadelen van PVC hebben te maken met het feit dat de vloer maar een paar millimeter dik is en ook nog eens flexibel is. Hierdoor kunnen oneffenheden zoals hobbels, ribbels of naden snel te zien en te voelen zijn. Dit betekent dat voor het leggen van een PVC vloer een egaal vlakke ondervloer nodig is.
Kan een PVC vloer uitzetten of krimpen? PVC vloeren mogen maximaal 1 % krimpen.
Start de vloerverwarming pas op na het leggen van de PVC-vloer. In ongeveer 21 dagen kunt u opstoken naar de maximumtemperatuur.
Zet 'm op 15 graden. Overdag zet je de verwarming als je thuis bent op maximaal 19 graden. Houd wel de deuren goed dicht.
Vloerverwarming uitschakelen tijdens de zomer
Nu vraag je je misschien af of het zin heeft om de vloerverwarming volledig uit te schakelen tijdens de zomer, wanneer je toch niet hoeft te verwarmen? Het antwoord is eenvoudig: je kunt je vloerverwarming inderdaad uitschakelen om stroom te besparen.
Een beter idee is het om de vloerverwarming een paar standen lager te zetten zodat het vanuit de vloer al koeler in je huis is. Op die manier heb je bijvoorbeeld een vloer van 10 tot 12 graden, dat in de zomer zorgt voor verkoeling zonder dat het al te veel energie kost.
Doordat je vloerverwarming je huis kan verwarmen met een constante lage temperatuur, heb je veel minder energie nodig om een aangename warmte te realiseren. Dit zorgt ervoor dat je gemiddeld 10 tot 15 procent bespaart op je stookkosten wanneer je dit vergelijkt met radiatoren.
Eén graad verschil
Zet je jouw thermostaat één graadje lager dan dat je gewend bent, dan bespaart een gemiddeld gezin daar zo'n 70 m3 gas per jaar mee, dat komt neer op ongeveer €100*! Verwarm je daarnaast alleen ruimtes waar je ook echt bent en houdt je de deuren dicht, dan scheelt dat gemiddeld €450 per jaar!
Oude pompen hebben vaak drie vaste standen (I, II en III) en staan in de meeste gevallen afgesteld op de hoogste (comfort) stand. De vloer wordt dan het snelst warm, maar energiezuinig is het niet. Tip: zet de pomp eens op de laagste stand.
De warmte heeft dus een stevige weg af te leggen voor het je ruimte kan opwarmen. Reken erop dat de temperatuur in je woonkamer 1 graad per uur stijgt. Daarom kan je je vloerverwarming nooit onder de 18 graden laten zakken, ook niet 's nachts. Een radiator werkt veel sneller.
Zet de thermostaat standaard een graad of meer lager
Zet de thermostaat standaard één graad lager. Ga voor 19℃, in plaats van voor 20℃. Of zet de kachel nog lager. Elk graadje lager zorgt voor een besparing van 6 à 7% in het gasverbruik.