Aantal flessen wijn voor een diner Tijdens een diner drinken gasten vaak 1 glas wijn per gang. Bij het hoofdgerecht zal dit waarschijnlijk uitkomen op 1,5 glas. Dit houdt in dat je gasten zo'n 4,5 glas per persoon zullen drinken bij een viergangendiner.
Tijdens een diner drinken de gasten per gang gemiddeld een glas wijn. Het hoofdgerecht is goed voor gemiddeld anderhalf glas. Verder is het handig om te weten dat er ongeveer 5 glazen uit een fles wijn gaan en 6 uit een fles prosecco, cava of champagne.
Is elke dag een fles wijn drinken nog oké? Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad adviseren om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol is namelijk slecht voor je gezondheid. Als je toch wilt drinken, adviseren zij om het bij één glas per dag te houden en zeker niet elke dag een fles wijn te drinken.
Het advies van de Gezondheidsraad: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Het wordt steeds duidelijker dat alcohol heel schadelijk is. Ook kleine hoeveelheden alcohol zijn niet goed voor je gezondheid. Niet drinken is dus het gezondst.
Hoeveel mag je drinken als ervaren bestuurder? Mannen kunnen ongeveer 2 glazen bier, wijn of andere drank drinken.Vrouwen kunnen ongeveer een 1 of 1,5 glazen bier, wijn of andere drank drinken.
Je bent een zware drinker als je minimaal 1 dag per week 6 standaardglazen alcohol of meer drinkt. Je bent een zware drinker als je minimaal 1 dag per week 6 standaardglazen alcohol of meer drinkt.
7-15 glazen (1,5 tot 3 promille): Zat – dronken.
Gevolgen van dagelijks alcohol drinken
Alcohol is slecht voor je gezondheid en verhoogt je risico op kanker, beroerte, impotentie en onvruchtbaarheid. Overmatig alcoholgebruik kan negatieve gevolgen hebben voor je relaties en je dagelijkse bezigheden, zoals school, studie of werk.
In een fles wijn zitten zes standaardglazen alcohol. Als je iedere dag wijn – of elke andere soort alcohol – drinkt, zal het risico op veel soorten kanker toenemen, waaronder borst-, darm-, long-, keel-, en slokdarmkanker.
Bepaalde onderzoeken laten zien dat matig alcoholgebruik (maximaal 1,5 glas per dag) het risico op sommige chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2 verlaagt. Hoewel er een positief effect gemeten is bij een kleine hoeveelheid, is dat geen goede reden om elke dag een glas alcohol te drinken.
"Tegenwoordig slaat de gemiddelde Fransman 80 liter wijn per jaar achterover, dat was vijftig jaar geleden nog 200. Tegenwoordig geven Fransen er ook meer geld aan uit: ze drinken minder, maar 'beter'."
Na 24 uur zijn de ontwenningsverschijnselen op een hoogtepunt, na drie dagen is het ergste voorbij. Sombere gevoelens en slapeloosheid kunnen echter nog enkele weken aanhouden. In sommige gevallen treden echter epileptische insulten op of komt een delirium tremens voor.
Alcoholprobleem herkennen:
Steeds meer alcohol nodig hebben om er iets van te voelen (tolerantie). Heftig verlangen naar alcohol (craving). Risicovol gedrag (bijvoorbeeld rijden met drank op). Veel tijd kwijt zijn aan het gebruik van alcohol of herstellen van alcoholgebruik.
Er zijn diverse verschillende theorieën over een standaardglas wijn (of andere alcoholische drank). Dit hangt ook af van het alcoholpercentage in de wijn (of andere drank). Voor de horeca zijn er wel richtlijnen, die aangeven dat in een glas 100-125 cc wijn wordt geschonken.
Makkelijke regel: reken 3/4 fles wijn per persoon
Zo zit je altijd goed. Ga je ook bier en fris schenken, check dan deze handige online drank calculator (pas op, oerlelijke site).
Er zijn bijvoorbeeld zgn. horeca richtlijnen, in de horeca gaat meestal zo'n 100cc wijn in een wijnglas. De horeca gaat uit van zo'n 6-7 glazen uit een fles van 0,75liter.
In de afgelopen 50 jaar is de Franse wijnconsumptie met wel 60% afgenomen. Gemiddeld drinken de Fransen nu iets meer dan 51 liter wijn per volwassene per jaar. Vergeleken met de Italianen (44 liter p.p.), de Duitsers (28 liter p.p.) en de Spanjaarden (24 liter p.p.) is dat nog steeds best veel.
Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon. Er bestaan geen speciale middelen om de afbraak van alcohol te versnellen.
De afbraak van één standaardglas alcohol door de lever duurt ongeveer anderhalf uur. Dat betekent dat een hoeveelheid van meer dan zes drankjes, geconsumeerd tussen 23.00 en 2.00 uur, bij het opstaan om 7.00 uur nog niet geheel uit het lichaam is verdwenen.
Alcohol werkt ontremmend.De neiging om (te) veel te eten wordt daardoor groter en het wordt moeilijker om te stoppen met eten [2]. Alcohol verstoort de werking van de hormonen en neurotransmitters die zorgen voor een verzadigd gevoel en het bevorderen van eetlust [2].
Mensen die geregeld veel drinken, eten daarbij doorgaans slecht. Ze krijgen hierdoor weinig voedingsstoffen binnen. De voedingswaarde van alcoholhoudende dranken is namelijk te verwaarlozen.
0,5 promille (ongeveer 1 glas voor een vrouw, 2 glazen voor een man): u voelt zich meer ontspannen, maar u bent minder alert in het verkeer. 0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): u bent 'aangeschoten', u kunt niet meer veilig aan het verkeer deelnemen.
Het effect van een glas wijn op je lichaam
Je krijgt een warmer gevoel. Je wordt levendiger en meer ontspannen. Het praten lijkt vlotter te gaan. Je smaak, reuk en zicht gaan lichtjes achteruit.