Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. Dus voor een gezond ontbijt kun je Brinta én havermout eten.
Ontbijtpap, zoals Brinta: ook 14 gram eiwitten en 10 gram vezels, maar wel 4,6 gram suikers per 100 gram. Hierdoor is Brinta bijna net zo gezond als havermout wat betreft voedingswaarde, maar dankzij de grotere hoeveelheid suikers moet het de eerste plaats toch afstaan.
Conclusie: Brinta is in principe een gezond product, met name omdat het volkoren is en daardoor veel vezels bevat. Het is wel een koolhydraatrijk product. Wanneer je het aantal koolhydraten wilt beperken of wilt afvallen kun je het beter niet eten.
Sterker nog, het voedzame ontbijt mag zichzelf vezelrijk noemen. Dat mag namelijk als iets meer dan zes gram vezels per honderd gram bevat. Honderd gram Brinta (onbereid) bevat tien gram vezels. Een vezelrijk product als Brinta is goed voor je darmen.
Gelukkig kun je havermout vervangen. Liever niet natuurlijk, maar als je echt wegrent wanneer je het ziet is het natuurlijk niet aan te raden om het met tegenzin naar binnen te werken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Brinta, teff of spelt.
Spijsverteringsproblemen door havermout
Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, zink, ijzer en magnesium minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen bijvoorbeeld een magnesium tekort opbouwt.
Brinta bevat minder (verzadigd) vet en iets meer vezels. Op die punten scoort Brinta dus beter. Havermout bevat minder suiker en en minder zout. Op die punten scoort havermout dus beter.
Havermout helpt bij constipatie
Voorbeelden zijn gewichtsverlies of een verminderde levenskwaliteit. Uit onderzoek is gebleken dat haverzemelen obstipatie bij ouderen kunnen verlichten. Zo bleken de klachten bij 30 patiënten duidelijk te zijn afgenomen na 12 weken lang dagelijkse consumptie.
Ontbijtgranen. Voor ontbijtgranen was het criterium 'geen zout toegevoegd'. Hierdoor stond volkoren graanontbijt met een beetje zout (zoals Brinta) niet in de Schijf van Vijf. Terwijl brood met zout wel in de Schijf van Vijf staat.
Genoeg vezels eten
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Een gezond ontbijt om af te vallen bevat eiwitten, vezels en gezonde vetten. Opties zijn een omelet met groenten, volkoren toast met avocado en ei, Griekse yoghurt met bessen en noten of havermout met chiazaad en amandelen is ook altijd een goede optie.
Dat is afhankelijk van het soort brood dat je eet. Volkoren brinta = volkoren tarwemeel. Eet je brood van volkoren tarwemeel, dan maakt het weinig uit. Eet je brood waar (ook) wat anders in zit als maïs, gerst, rogge of spelt dan is dat brood gezonder dan je brinta.
Brinta bevat veel koolhydraten, maar de GI is 40 en dat is niet zo hoog. Brinta is dus een gezond ontbijt, dat je elke dag kunt eten.
Hoe gezond je havermout is, hangt af van de samenstelling en de bereiding. Als je havermout bereidt met halfvolle of magere melk of yoghurt en je voegt geen suiker of zout toe, dan heb je een prima ontbijt volgens de Schijf van Vijf. Eventueel kun je fruit of wat ongezouten noten toevoegen.
Brinta Volkoren Ontbijt is de ideale basis voor allerlei toevoegingen zoals fruit of noten. Ste je eigen ontbijt samen en voeg alleen nog melk of yoghurt toe.
Ze dragen bij aan een goede stoelgang en zorgen er zo voor dat je darmen gezond blijven. Ook hebben vezels een positieve invloed op je cholesterol: ze verlagen het 'slechte' LDL-cholesterol, terwijl ze het 'goede' HDL-cholesterol juist verhogen.
Gevarieerd dieet voor ouderen: schijf van vijf
Gevarieerd eten, niet te veel snoepen en voldoende water drinken zijn de basis van een gezond dieet voor ouderen. Daarnaast geldt, net als voor jongeren, houd bij het samenstellen van je dieet zoveel mogelijk de schijf van vijf aan.
De hoeveelheid havermout die je moet eten als onderdeel van een dieet voor gewichtsverlies, hangt af van je individuele caloriebehoeften en doelen. Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer ½ tot 1 kopje (45 tot 90 gram) havermout per dag te eten als onderdeel van een gezond dieet.
Nadelen van havermout
Te veel rauwe havermout kan je lichaam door de grootte hoeveelheid vezels niet goed verwerken. Ongekookte havermout onttrekt namelijk vocht waardoor er brokvorming kan ontstaan, wat spijsverteringsproblemen als gevolg kan hebben.
Havermout zal je waarschijnlijk niet verstopping bezorgen. Het kan juist helpen om verstopping te verlichten dankzij de oplosbare vezels . Oplosbare vezels helpen om de ontlasting zachter te maken, waardoor het makkelijker wordt om te passeren. Dat gezegd hebbende, zul je ook voldoende vocht moeten drinken om de vezels door je systeem te laten bewegen.
Voldoende vezels eten
Vezels nemen als een spons vocht op. Dit zorgt voor volume en een soepele ontlasting. Door de vezels worden de darmen aangezet om te bewegen en om ontlasting te maken. Het is dus belangrijk dat u voldoende vezels eet.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ze bevatten veel vezels die je kunnen helpen bij een gezonde spijsvertering en een verzadigd gevoel na het eten. Daarnaast bevatten ze beide veel koolhydraten die je de benodigde energie geven tijdens het sporten.
Kortom: havermout is ongeveer even gezond als volkoren brood, mits je er niet te veel volle melk, honing of andere zoetstoffen aan toevoegt. Ook is het belangrijk om het af te wisselen met brood, zodat je voldoende jodium binnen krijgt.
Gezonde keuzes zijn speltpap van volkoren speltmeel, pap van boekweitvlokken, pap van quinoa(vlokken), teff, rogge of gierst. In de natuurvoedingswinkel zijn verrassend veel granen te koop. Let er wel op dat je de volkoren varianten kiest.