Is je koophuis afgebrand, dan loopt de hypotheek gewoon door en moet je blijven betalen.
Wanneer uw woning volledig afbrand, dan is het van belang dat de verzekering genoeg vergoed om de woning in dezelfde staat opnieuw te kunnen bouwen. Het bedrag dat nodig is om dit te kunnen doen heet de herbouwwaarde van de woning.
Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 7000 woningbranden. Volgens de stichting duurt het gemiddeld 8 minuten, voordat de brandweer ter plekke is.
Een met een hypotheek gefinancierd huis moet u verzekeren tegen het risico van brand. Dit wordt verplicht gesteld door de hypotheekbank. Ook begrijpelijk, want bij brand is de kans op een flinke schade groot.
Als je een woonkrediet wilt onderschrijven, dan zal de bank je verplichten om een brandverzekering te nemen. Je hoeft die echter niet bij de bank zelf af te sluiten, maar kunt gerust kiezen voor een verzekeraar. Meer nog, doorgaans is dat voordeliger.
Is de brandverzekering wettelijk verplicht? Een brand- of woonverzekering afsluiten, is wettelijk niet verplicht. Toch eisen de meeste banken bij de aanvraag van een hypothecaire lening, dat u een brandverzekering afsluit. Bij een hypothecaire lening geeft u immers uw woning in onderpand.
Bij brand vergoedt de opstalverzekering de herbouw van je afgebrande koopwoning. Een inboedelverzekering vergoedt de schade aan je interieur en andere spullen.
Verse lucht wakkert het vuur aan. Gebruik nooit de lift. Open nooit een deur die heet aanvoelt, want dat betekent dat er zich vuur achter bevindt. Keer nooit op uw stappen terug.
Gevolgen brandschade
Maar liefst de helft van door brand getroffen Nederlandse bedrijven gaat binnen twee jaar failliet. Die gevolgen betreffen onder andere schade aan het pand, schade aan voorraad en inventaris, schade aan het wagenpark en misgelopen inkomsten. Brand kan grote schade aan het eigen gebouw toebrengen.
Een inboedelverzekering en opstalverzekering zijn onmisbaar, zéker als het gaat om brand. Een opstalverzekering vergoedt de herbouw van je afgebrande koopwoning. Een inboedelverzekering vergoedt de schade aan je interieur en andere spullen.
Dekking brandverzekering
De woonverzekering vergoedt de volgende schades die met brand te maken hebben: Brandschade. Blusschade. Rookschade.
Gestolen goederen en geld uit uw huis vallen onder de dekking van de inboedelverzekering. Contant geld is ook verzekerd, maar de verzekeraars hanteren hiervoor wel een maximumbedrag. Indien er bijvoorbeeld € 20.000 uit uw huis is gestolen aan contant geld, krijgt u slechts een klein deel uitbetaald.
Wij noemen iets 'brandschade' als de schade ontstaan is door… brand. Logisch. Ook schade door het blussen van de vlammen en schade door roet- en rookontwikkeling zijn gedekt door uw inboedel- en opstalverzekering.
Gesloten deuren zorgen ervoor dat de giftige rook – de grootste bedreiging bij brand – nog enige tijd buiten de leefruimte blijft.
Laag bij de grond te blijven. Rook stijgt steeds omhoog. Hoe lager jij bij de grond blijf, hoe minder rook je in ademt. Natuurlijk wil je ook zo snel mogelijk naar buiten, ga dus ook niet proberen te kruipen.
Brandschade komt in de hoofdregel voor rekening van de verhuurder. In de wet is geregeld dat brandschade in principe voor rekening van de verhuurder komt.
In principe is elke eigenaar persoonlijk aansprakelijk voor de brandveiligheid van zijn woonruimte. Het kan echter gebeuren dat een brand ontstaat omdat de opstal, het gebouw van het appartementencomplex, zelf gebreken vertoont.
Er zijn een aantal soorten schade die de brandverzekering - ook wel woningverzekering - doorgaans niet dekt. Het kan gaan om schade die opzettelijk veroorzaakt werd door de verzekeringsnemer en/of de personen die bij hem inwonen. Het gaat dan echt om brandstichting.
Wat dekt een brandverzekering? Een brandverzekering dekt veel meer dan enkel brandschade. Onze woningpolis verzekert je aansprakelijkheid, je inboedel of allebei voor de woning die je huurt.
Wat is de goedkoopste brandverzekering? De 2 woonverzekeringen die telkens als goedkope oplossing uit de bus komen bij onze simulatie, zijn die van AXA en Corona Direct. Voor huurders komt AXA doorgaans als goedkoopste uit de bus, terwijl voor eigenaars Corona Direct vaak de goedkoopste keuze is.