Het ontslag kondig je aan bij je werkgever, vaak doe je dat eerst in een gesprek met je leidinggevende.Daarna bevestig je je vertrek schriftelijk met een ontslagbrief. Bij het nemen van ontslag moet je rekening houden met een opzegtermijn. Meestal is dit een maand.
Hoe dien je je ontslag in? Zodra je de beslissing hebt genomen om ontslag te nemen is het netjes dit persoonlijk aan je manager te melden. Nadat je dit gedaan hebt moet je het ook nog op papier laten weten. Een ontslagbrief is de formele wijze om je beslissing te melden.
Ontslag nemen als je nog geen andere baan hebt, is meestal niet verstandig. Vaak zijn er meerdere redenen waarom je zelf ontslag wil nemen. Er is bijvoorbeeld een conflict op het werk, je vindt het werk niet leuk, je kan niet met je collega's overweg of je wil je met andere dingen gaan bezighouden.
Dat doe je best mondeling, eventueel vergezeld van een kopie van je ontslagbrief. Hou je ontslagbrief droog en zakelijk. Je zet er best geen reden in waarom je ontslag neemt, als je wil kan je die mondeling altijd toelichten tegen collega's of je chef. Een geldige ontslagbrief moet zeker deze zaken bevatten.
U kunt een contract met uw werkgever per direct opzeggen als daar een dringende reden voor is. Dat heet een ontslag op staande voet.
Toch kan een werkgever een ontslag niet als zodanig weigeren. Het ontslag is niets meer dan de eenzijdige wilsuiting van één van de contractspartijen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. De geldigheid van het ontslag hangt dan ook niet af van het akkoord van je werkgever.
Je kunt veel redenen bedenken waarom je de overstap wilt maken, zowel positief als negatief. Misschien wil je een volgende stap in je carrière zetten, meer salaris, meer vrijheid, voel je je ondergewaardeerd, wordt het werk je te zwaar of voel je je niet meer op de juiste plek voor welke reden dan ook.
Vanaf de stopzetting krijg je een vergoeding voor arbeidsongeschiktheid en de kans op gratis herscholing. Als je het werk stop zet door een arbeidsongeval, moet de verzekeraar van je werkgever je een schadevergoeding uitkeren, net als een vergoeding voor de medische kosten.
Mag of mocht u zelf ontslag nemen? Als u een tijdelijk contract hebt, kunt u niet altijd zomaar opzeggen. Uw contract eindigt normaal gesproken op de datum die in het contract staat. U kunt alleen eerder opzeggen als er een tussentijds opzegbeding in uw contract staat.
Opzegtermijn met tijdelijk contract
Dan eindigt uw contract vanzelf op de afgesproken einddatum. U heeft in dit geval geen opzegtermijn. U mag met uw werkgever afspreken dat u uw contract eerder kunt opzeggen. Deze afspraak moet u dan in uw contract laten zetten.
Arbeidscontract opzeggen
Vertel uw werkgever of leidinggevende eerst in een persoonlijk gesprek dat u ontslag neemt. Stuur daarna onze voorbeeldbrief aan uw werkgever. Geef aan dat u uw arbeidscontract opzegt en vanaf wanneer. Houd rekening met de opzegtermijn.
Vertel je werknemer kort en bondig wat de reden is voor zijn ontslag. Verwijs hierbij eventueel naar eerdere functioneringsgesprekken of beoordelingsgesprekken. Word nooit persoonlijk en laat je niet verleiden tot het opsommen van alle tekortkomingen van je werknemer.
Eerder stoppen met werken kost tussen de 6 en 8 procent van je pensioen voor ieder jaar dat je eerder met pensioen gaat. Dat klinkt als een simpel rekensommetje, maar dat is het niet.
De arbeidsovereenkomstenwet stelt dat de opzegvergoeding gelijk is aan het loon dat overeenstemt met de duur van de opzegtermijn, of met het resterende gedeelte van die termijn. De vergoeding omvat niet alleen het gewone loon, maar ook alle voordelen zoals vermeld in uw arbeidsovereenkomst.
18 maanden is een sociaal geaccepteerd minimum voor het uitvoeren van een baan. Het suggereert dat je minstens één volledige beoordelingscyclus hebt overleefd. De evaluatie vindt jaarlijks plaats en werkgevers evalueren meestal niet voor de proefperiode is afgerond. Dat is waar de 18 maanden vandaan komen.
U kunt niet een functie bekleden die eigenlijk te zwaar is. U moet in gesprek gaan met de leidinggevende om de mogelijkheden te bespreken. Geen mens houdt het vol om meerdere dagen in de week te werken in een functie die eigenlijk te zwaar is. Dit moet namelijk invloed hebben op het plezier dat u in uw werk hebt.
Blijf positief
Kom met een positief verhaal. Vertel wat je graag deed op je werk. Waak erover dat je niet afgeeft op ex-collega's. Je potentiële werkgever zal je zeker ook vragen waarom je ontslagen bent of wat er misgelopen is.
Vanaf 60 jaar kun je 1/5 korter werken; dit kost je 7,5% van je loon maar je pensioenopbouw blijft 100%. Vanaf 62 jaar kun je 1/5 korter werken; je houdt jouw volledige loon en pensioenopbouw. Vanaf 64 jaar kun je 2/5 korter werken; dit kost je 7,5% van je loon maar je pensioenopbouw blijft 100%.
Bijvoorbeeld: wat als je weet dat je 18.000 euro per jaar nodig hebt om je hypotheek, boodschappen en de rest van je leven te betalen en tegelijkertijd ook weet dat je nog tien jaar te leven hebt? Dan is de rekensom eenvoudig: 18.000 x 10 is 180.000 euro.
Zodra uw werknemer uit dienst is, is hij niet meer verzekerd voor de Ziektewet. Maar als hij dan ziek wordt, kan hij soms toch een Ziektewet-uitkering krijgen. Dit heet nawerking. Een werknemer heeft namelijk recht op een Ziektewet-uitkering als hij ziek wordt binnen 4 weken nadat hij uit dienst is.
Een werknemer houden aan zijn mondelinge ontslagname
Mag dat? Nee, dat mag niet. Een werknemer kan niet mondeling ontslag nemen, dat is niet rechtsgeldig. Hij kan er namelijk altijd later op terugkomen en zo het ontslag ongedaan maken.
Je mag op zoek gaan naar een andere baan als je ziek bent, en je mag ook ziek uit dienst. Meestal zal een werkgever je beter melden als je uit dienst gaat. Je moet wel rekening houden met een opzegtermijn, maar daar valt over te onderhandelen met je werkgever.