Het leuke aan een steengrill is dat je er niet alleen vlees op kunt grillen, maar ook bijvoorbeeld vis. Ook hierbij geldt dat het leuker en goedkoper is om je eigen vis in reepjes of plakjes te snijden. Koop bijvoorbeeld een zalmfilet, zeebaars en tonijnfilet en snijd ze thuis in plakjes.
Met griet, haring, heek, koolvis, leng, makreel, pladijs, pollak, roodbaars, schelvis, steenbolk, tarbot, tongschar, wijting, zalm, zalmforel, zeebaars, zeebarbeel, zeeduivel, zeetong en zeewolf zit je altijd goed. Ook sint-jacobsvruchten grillen kan perfect.
Iedereen strooit wat zout op de hete steen en legt daar een stukje vlees op. Het zout kruidt het vlees en zorgt er tevens voor dat het vlees minder aanplakt. Na twee tot drie minuten is de onderkant knapperig bruin gebakken.
Daartoe moet de steen in de oven worden opgewarmd en aan tafel met spiritusbranders warm gehouden worden. Wees wel extra voorzichtig als er kinderen aan tafel zijn! De – door de slager in dunne plakjes gesneden – zijn dan razend snel gaar. Het vlees kan naar keuze met allerlei marinades gemarineerd worden.
Hoeveel vlees moet ik voorzien per persoon van gourmet, steengrill en teppan yaki? Wij raden ongeveer 8 stukjes vlees/vis per persoon aan.
Veeg, eens het apparaat volledig is afgekoeld, de bovenkant en de randen van het apparaat af met keukenpapier of een zachte doek. In geval van hardnekkig residu wast u beide zijden van de plaat af met warm afwaswater. Ook de pannetjes en de spatels kan u schoonmaken met warm afwaswater en een zachte doek.
De steen wordt voorverwarmd in de oven (20 minuten op 200ºC).
Bij steengrillen gebruik je géén mini-pannetjes. Om je vlees, vis of groente te bakken maak je gebruikt van een gloeiend hete steen. Deze steen is meestal van graniet gemaakt. Je vlees, vis of groente leg je rechtstreeks op de hete steen waardoor de buitenkant dicht schroeit.
Het voordeel van steengrillen is dat weinig boter of olie nodig is om het voedsel te bereiden. Het is zelfs voldoende om alleen wat zout op de steengrill te strooien.
Vlees om te steengrillen
Rundvlees: ossenhaas, entrecote, biefstuk, tartaar en gehakt. Kalfsvlees: kalfshaas, oester, schnitzel, fricandeau, blinde vink, gehakt en lever. Lamsvlees: lamshaasje, filet, kotelet, shoarma en gehakt.
Je bakt vlees, vis en/of groenten op een gloeiend hete gepolijste steen die op een verwarmingselement rust. Voor het bakken gebruik je geen boter of olie. Daardoor is de manier van bakken gezond en vetarm. Om ervoor te zorgen dat er niets aanbrandt, is het slim om een beetje zout op de steengrill te strooien.
Van forel, goudbrasem, haring, hondshaai, inktvis, paling en wulk kun je het hele jaar door genieten, maar voor andere vissoorten hou je best de seizoenskalender in 't oog. Januari: griet, heek, leng, makreel, pijlinktvis (calamar), poon, rog, roodbaars, schar, scharretong, schelvis, tarbot, zeebaars, zeeduivel.
Zalm, tonijn en makreel zijn uitstekende opties om in de buitenkeuken te proberen. Als je een hele vis wilt grillen, zoals forel, dorade of zeebaars, snijd deze dan aan alle kanten 1-3 cm in. Geef vis net dat beetje extra met een marinade.
Er is een zee aan lekkere én duurzame witvis
Zoals roodbaars, wijting en koolvis. Die laatste wordt al veel gebruikt als vervanger van kabeljauw in gerechten als kibbeling en vissticks. Al deze soorten witvis zijn net even anders; de een valt wat meer uit elkaar en de ander is juist stevig.
Een grillplaat, ook wel teppanyaki genoemd, werkt op dezelfde manier als een steengrill alleen hoef je op de plaat geen zout te strooien, maar een beetje olie of boter.
Het belang van zout bij bakken
Een snufje zout zorgt er echter voor dat de smaak van de suiker gebalanceerd wordt. Zout wordt dus niet alleen gebruikt om gerechten zouter te laten smaken, maar ook om de andere smaken in een gerecht te onderstrepen.
Het gourmetstel
Het gemiddelde online aangeboden gourmetstel heeft een vermogen van 1400 Watt. Bij drie uur gourmetten verbruikt het apparaat dus 4200 Wattuur aan stroom, oftewel 4,2 kilowattuur (kWh).
Vlees, gevogelte en vis voor op het gourmetstel
Traditioneel gourmetten wordt gedaan met veel vlees en vis. Maar wanneer is het te veel? Het is soms lastig inschatten hoeveel én welke soorten vlees je op tafel zet. Met ongeveer 300 gram per persoon zit je goed.
Neem geen risico's met kliekjes
Heb je eten over? Zet rauwe vis en rauw vlees binnen 2 uur terug in de koelkast. Vegetarische kliekjes en bereid vlees en vis kun je nog 2 á 3 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook.
Het grillen kan beginnen. De steen mag in de vaatwasser. Na verloop van tijd kun je met schuurpapier de steen weer als nieuw maken.
Je hoeft alleen een beetje zout op de plaat te strooien. De steengrill leent zich uitstekend voor vlees, vis en groente. En als je na het hoofdgerecht nog plek hebt, dan kan je ook heerlijk fruit grillen!