Leer of leder is een materiaal gemaakt van dierenhuid van bijvoorbeeld koeien, paarden of varkens. Luxueuzere leersoorten zijn afkomstig van bijvoorbeeld een hert, een lam, een ree of een kalf.
Het onderscheid tussen echt leer en nepleer kan je zien door het leer te plooien. Als de poriën verdwijnen als je het leder dubbelvouwt, dan heb je nepleer (of eventueel splitleer) in je handen. Bij echt leer blijven die poriën zichtbaar. Echt leer kan net als deze pigskin en zeewolf kleine gaatjes hebben van poriën.
Pull-up leder is een zeer natuurlijk ogende leersoort voorzien van een speciale coating. Het leer verandert licht van kleur wanneer het opgerekt wordt doordat er minieme barstjes in de coating ontstaan welke zorgen voor een andere lichtbreking.
Leer kan wel degelijk branden. Maar daar heb je wel hoge temperaturen voor nodig. Bij lagere temperaturen (bijvoorbeeld een aansteker) zal het hooguit smeulen. De oorzaak daarvoor is dat tijdens het looien het leer wordt ontdaan van vetten en oliën.
Ieder jaar worden er wereldwijd meer dan 1 miljard dieren op wrede wijze gedood voor de leerhandel, van koeien en kalfjes tot paarden, lammetjes, geiten, varkens – en zelfs honden en katten. Wanneer u leer draagt, is er geen gemakkelijk manier om te achterhalen wiens huid u draagt.
Het ziet er vaak zo goed uit dat het nauwelijks van echt leer te onderscheiden is. Bovendien is imitatieleer een stuk voordeliger. Maar sommige eigenschappen van echt leer zijn niet te overtreffen. Zo is echt leer ademend, warm en waterafstotend.
Leer is een goede investering
Maar leer is echt niet duur. Het is waar dat lederen producten meer kosten dan producten die zijn gemaakt van synthetisch leer of andere stoffen, maar ze gaan zo veel langer mee dat je veel meer waarde voor je geld krijgt.
Nekplooien, insectenbeten en levenstekens mogen, tot op zekere hoogte, zichtbaar zijn. Juist omdat dit leer zo exclusief en natuurlijk is, betaal je een hogere prijs. Maar als je dat afzet tegen de luxueuze uitstraling en de duurzaamheid van leer, kan daar geen stof tegen op.
Leren meubels verven in nieuwe of originele kleur
Leer renovatie kan door het spuiten / verven van uw leren stoel of leren bankstel, in de originele kleur of een andere kleur. Aan het verven van leer worden vaak verschillende namen gegeven, zoals leer spuiten, leer kleuren of leer verven.
Kunstleer (ook wel bekend als kunstleder, imitatieleer, Skai of PU) is een imitatie van leer en heeft dus ook andere eigenschappen dan echt leder. Het bestaat uit een kunststof die aangebracht is op een doek van textiel.
Kunstleer gaat over het algemeen niet zo lang mee als echt leer en is in veel gevallen niet zo mooi als echt leer. De PVC of Polyurethaan toplaag van kunstleer is veelal niet zo flexibel als echt leer, waardoor er scheuren of barsten in kunnen ontstaan.
Eco leder bestaat voor 70% uit leer en voor 30% uit polyester. Microleer heeft dezelfde eigenschappen als echt leer, maar omdat het gecombineerd wordt met microvezel zijn er nog enkele extra voordelen ten opzichte van echt leer. Eco-leer is bijvoorbeeld altijd waterbestending waardoor vlekken veel minder kans hebben!
Eerst wordt de huid schoongemaakt in een grote trommel. Na minstens 24 uur wordt de huid er uit gehaald en is hij helemaal glad. Daarna wordt hij in twee delen gesplitst. Van de bovenkant van de koeienhuid wordt leer gemaakt, van de onderkant suede.
Leer is een duurzaam, flexibel en sterk materiaal, dat van nature ademt en vocht opneemt. Perfect om schoenen van te maken, wat dan ook al sinds de oudheid gebeurt. Over het algemeen worden voor leren schoenen runderhuiden gebruikt, die onder andere worden onthaard, ontvet en gelooid.
Bovenhuids leer ademt dus ook. Leer neemt altijd de omgevingstemperatuur aan. Hierdoor kan het leer nooit kouder of warmer worden dan de omgeving. Wanneer het leer optimaal kan ademen is het dus uitgesloten dat leer aan je huid plakt of koud aan voelt.
Bij het maken van leer worden namelijk veel giftige chemicaliën gebruikt. Het Blacksmith Institute, een stichting die probeert milieuvervuiling in ontwikkelingslanden te verminderen, heeft de leerindustrie zelfs toegevoegd op de lijst van de tien giftigste industrieën ter wereld.
Echt leer zal slechts een beetje verbranden en een beetje zoals verbrand haar ruiken. Kunstleer vat vlam en ruikt naar verbrand plastic.
Vaak hebben de parfums een droog gevoel, de geurfamilie wordt ook vaak als dry woods omschreven. In donkerdere leerparfums kan je geurnoten ruiken zoals: rokerig, verbrand haast (berkenteer), dierlijk (castoreum), zoutig, houtig (oudh) en balsamisch (styrax).
Het maken van leer is niet alleen enorm vervuilend, er is ook heel veel water nodig tijdens het productieproces. Hierdoor draagt de leerindustrie ook bij aan droogte en watertekorten. Ouderwetse technieken om leer te maken zijn een stuk milieuvriendelijker, maar kosten ook veel meer tijd.
Het leer beschermt tegen wind, regen en mogelijke valpartijen. Echter, tegenwoordig is het jasje in bijna alle garderobes te vinden. En terecht - het is de meest veelzijdige jas die er te vinden is. Het functioneert als ideale tussenjas en past bij zo goed als alle outfits.
Bovendien moet het leer eerst nog worden gelooid alvorens het kan worden verwerkt tot een product. En dat gebeurt chemisch. Voor het looien van 1 kilo materiaal is er ongeveer 300 liter schoon water nodig. Naast dier en milieu is het ook gevaarlijk voor de mens.
Inspuiten van je leren jas
En het beste is om dit een aantal keer per jaar te herhalen. Hierdoor wordt en blijft je jas beschermd tegen water en vuil. En voorkom je ook kleine vlekken en kleurverschillen.
Je schoenen van kunstleer invetten
Waar je echt leren schoenen verzorgt door ze in te vetten met bijvoorbeeld een crème, neemt het kunststof waarvan kunstleer is gemaakt geen vet op.
We liegen er niet over: een lederen winterjas is vaak duurder dan een winterjas van gewone stof. Maar met de juiste verzorging gaat de winterjas dan ook jaren mee. Over het algemeen gaan dergelijke jassen op z'n minst vier jaar mee. Wie voor duurzaamheid kiest, gaat dus voor een leren jas.