Als er in de slokdarm plekjes zijn die er anders uitzien, haalt de arts een stukje weg om verder te onderzoeken. Het weghalen van weefsel heet een biopsie. Een patholoog onderzoekt het weefsel onder de microscoop. Zo kan die zien of het slokdarmkanker is.
Symptomen van slokdarmkanker treden vaak pas op als de tumor er al een tijd zit. Mogelijke klachten bij slokdarmkanker zijn: moeite met slikken, het eten blijft steken of wil niet goed zakken door de slokdarm, pijn achter het borstbeen tijdens het eten, gewichtsverlies, vermoeidheid en duizeligheid door bloedarmoede.
Met een gastroscopie kunnen op een vrij eenvoudige manier slijmvliesafwijkingen aan uw slokdarm, maag of twaalfvingerige darm worden opgespoord, zoals zweertjes, ontstekingen, bloedingen en gezwellen. Als de arts het nodig vindt kan hij/zij tijdens het onderzoek een stukje weefsel (biopt) wegnemen voor nader onderzoek.
De uitslag van het onderzoek
De uitslag is dan na 1 week bekend bij uw arts.
Slokdarmkanker wordt vaak pas ontdekt als er al uitzaaiingen op afstand zijn. Je kunt dan niet meer genezen. Je kunt vaak nog wel een behandelingen krijgen om de klachten te verminderen en de ziekte te remmen. Dit heet een palliatieve behandeling.
Bij slokdarmkanker is een kwaadaardige tumor ontstaan (gezwel) in de slokdarm. Een kwaadaardige tumor kan zich kan uitzaaien (verspreiden) in het lichaam. Als slokdarmkanker uitzaait, is dat meestal naar de lever of longen. Er zijn verschillende soorten slokdarmkanker.
Slokdarmkanker geeft in het begin weinig of geen klachten. De ziekte wordt daarom vaak pas laat ontdekt. Hierdoor is een curatieve behandeling (gericht op genezing) vaak niet meer mogelijk. Van de patiënten die wel een curatieve behandeling kunnen ondergaan, is na 5 jaar ongeveer 50% nog in leven.
Van de 100 patiënten met slokdarmkanker in stadium IV zijn er na 1 jaar nog 20 in leven.Na 3 jaar leven er van de 100 patiënten met slokdarmkanker in stadium IV minder dan 5.
Slokdarmkanker komt redelijk vaak voor. Elk jaar krijgen in Nederland ongeveer 2500 mensen de diagnose slokdarmkanker. Na 5 jaar zijn gemiddeld nog 24 van de 100 mensen in leven. Voor de prognose maakt het veel uit in welk stadium de ziekte is als het ontdekt wordt.
Slokdarmkanker is een van de meest agressieve kankersoorten die er is. De behandeling is dan ook niet niks: na chemotherapie en bestraling volgt vaak ook nog eens een risicovolle en ingrijpende operatie die veel invloed heeft op de kwaliteit van het leven van de patiënt.
Een biopsie is een behandeling waarbij een of meerdere stukjes weefsel worden weggenomen uit het lichaam. Dit stukje weefsel noemen we een biopt. Meestal wordt een biopsie uitgevoerd om te onderzoeken of u een ontstekingsziekte of kanker heeft.
Bij een biopsie wordt met een iets dikkere naald een stukje weefsel verwijderd. Met een punctie of biopsie kunnen we bepalen van welke ziekte er sprake kan zijn. We halen met een punctie of biopsie wat weefsel of cellen uit een orgaan of lymfeklier. Het laboratorium onderzoekt dit vervolgens onder een microscoop.
Het staal moet eerst door het laboratorium onderzocht worden. Spreek met de radioloog af wanneer je de resultaten krijgt of wanneer je mag bellen. Meestal duurt het vijf werkdagen. Je behandelend arts krijgt automatisch de resultaten van de biopsie.
Na de diagnose kun je de volgende onderzoeken krijgen: Endo-echografie van de slokdarm (EUS) om te kijken tot hoever de tumor door de slokdarmwand heen groeit en of er uitzaaiingen zitten in de lymfeklieren in de buurt. CT-scan, PET-CT-scan en/of MRI-scan om eventuele uitzaaiingen op te sporen.
Slokdarmkanker komt vooral voor bij ouderen. Roken, alcohol en veel vlees eten verhogen de kans op slokdarmkanker. Overgewicht, vaak zeer hete drank drinken, en bestraling (bij bijvoorbeeld borstkanker) vergroten de kans op slokdarmkanker.
Goedaardige tumoren van de slokdarm zijn zeldzaam. Zij geven per definitie alleen lokale klachten en zaaien niet uit.
Zeldzame slokdarmkanker wordt jaarlijks bij ongeveer 600 mensen in Nederland vastgesteld en zeldzame maagkanker bij ongeveer 10 mensen in Nederland.
Slokdarmkanker betekent dat er een kwaadaardige tumor in de slokdarm groeit. Symptomen zijn onder meer het gevoel dat eten niet goed zakt en pijn achter het borstbeen. De vooruitzichten zijn erg afhankelijk van het stadium waarin slokdarmkanker wordt ontdekt.
U voelt pijn of u heeft een drukkend of branderig gevoel.U kunt het voelen achter uw borstbeen of boven in uw buik.De pijn kan ook naar uw rug gaan.
Stress en spanningen of hevige emoties kunnen de kans op een aanval van slokdarmkramp vergroten. In periodes van stress kunnen gerichte ontspanningsoefeningen daarom helpen. Ook een paar aanpassingen in het dagelijkse voedingspatroon kunnen helpen: Eet zo min mogelijk zeer warm of zeer koud eten en drinken.
Bepaalde zaken kunnen de kans op slokdarmkanker vergroten: roken. alcohol drinken. vaak brandend maagzuur hebben, dit heet reflux en kan een Barrett-slokdarm veroorzaken.
Met bevolkingsonderzoek kan men een bepaalde kankersoort in een vroeg stadium opsporen. Door deel te nemen aan bevolkingsonderzoek vergroot u de kans op vroegtijdige ontdekking en genezing van kanker.
Om de slokdarm te vervangen, wordt een buismaag gemaakt. Dit is een buis die wordt gemaakt van de maag. De chirurg maakt een nieuwe aansluiting van de buismaag aan het resterende deel van de slokdarm. Afhankelijk van de locatie van de tumor kan de aansluiting in de borstkasholte of in de hals gemaakt worden.