Tijdens het koelproces komt er condens in de ruimte die op de achterwand in ijs verandert. In de ontdooifase lopen deze druppeltjes naar beneden in een gootje.Dit gootje bevat een gaatje waardoor het water afgevoerd wordt naar een bakje bovenop de compressor. Door de warmte van de compressor verdampt het water.
Afvoergaatje koelkast schoonmaken
Ligt er water onderin de koelkast? Dit komt vaak door een verstopt afvoergaatje achterin de koelkast. De afvoer voert de waterdruppels af die door koude lucht op de achterwand van de koelkast ontstaan.
In de achterwand van de koelkast zit een gaatje voor condensafvoer. Als die koelkast-waterafvoer verstopt is, kan het water niet afgevoerd worden. Daarbij is een verstopt afvoergaatje een ideale plek voor de groei van schimmels. Zorg dus dat het condenswater makkelijk kan weglopen!
Elke koelkast heeft zo'n gaatje, dat dient om condens die op de achterwant van de koelkastontstaat af te voeren. Als deze afvoer verstopt is, kan de condens dus niet weg en kan zich een plas water onderin de koelkast vormen. Als er echt veel water ligt, kan het zelfs onder de deur van de koelkast vandaan komen.
Lekbakken zitten doorgaans aan de voorkant van de koelkast, maar de locatie kan variëren afhankelijk van het model. Bekijk de diagrammen voor je koelkast in de handleiding om de lekbak te vinden.
Meestal ontstaat condens tegen de achterwand van de koelkast omdat de koelelementen zich aan de achterwand van de koelkast bevinden. De condens ontstaat doordat je regelmatig de koelkast open en dicht doet. Door deze temperatuurverschillen in de koelkast ontstaat condens.
Water dat ontdooit stroomt naar de opvangbak. De opvangbak bevindt die zich meestal onder in de koelkast. Als de koelkast niet stevig recht staat, kan er water uit de opvangbak lekken. Beweeg de koelkast langzaam heen en weer om te zien of deze in stevig staat.
Het enige wat je hoeft te doen is een spons in je koelkast leggen! Leg een aantal sponsjes op de bodem van het koelvak en je zult direct merken dat je groenten en fruit veel langer vers blijven! Verwissel de sponsjes ongeveer één keer in de twee weken. Of knijp ze goed uit voordat je ze weer terug legt.
Ongezuiverd water zou de koelkast aantasten, zodat je na enkele jaren intensief gebruik kan rekenen op defecten en uitval. Daarnaast:als de koelkast deze stoffen niet bij zich houdt, krijg jij ze binnen. Neem daarom de gezonde voorzorgsmaatregel om waterfilters te kopen met NSF-certificering.
Maak de koelkast minstens een keer per kwartaal grondig schoon. Dat is zowel nodig voor de voedselveiligheid als voor het energieverbruik van je koelkast of ijskast. Schakel het apparaat uit en verwijder alle inhoud.
Een lekkere geur in de koelkast krijg je door een glas te vullen met zuiveringszout of geroosterde koffiebonnen. Plaats deze achterin de koelkast op de glasplaat. Doordat deze producten als kenmerk hebben geuren sterk te absorberen houdt u een frisse geur in de koelkast.
Hoe koud moet het in de koelkast zijn? Voor de veiligheid van voedsel, en dus je gezondheid, kun je de temperatuur van je koelkast het beste instellen tussen de 3°C en 4°C. Deze temperaturen remmen de groei van bacteriën en schimmels het best.
Het lekbakje voor condenswater wat achter op de motor zit, kan je verwijderen om goed schoon te maken. Het zit met een pijlvormige wig in een beugeltje geklikt die bovenop de motor zit.
Koelvloeistof die uit een koelkast lekt, is erg giftig en kankerverwekkend. AL daarom al is het van belang om de koelkast snel te repareren! Koelvloeistof bestaat voor de ene helft uit water en voor de andere helft uit antivriesvloeistof en toegevoegde stoffen.
Het antwoord zal je verbazen. Zelfs als het vies smaakt of oud is, blijft het veilig om te drinken. De meeste mensen vinden een glas water dat een nacht heeft gestaan nog wel veilig om van te drinken.
Het Voedingscentrum adviseert om water in flesjes geopend maximaal 3 dagen buiten of 3 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.
Toch (langer dan één dag) bewaren? Zet dan vers kraanwater in een schone fles of afgesloten karaf in de koelkast. Dan blijft het twee tot drie dagen vers.
Een spons in de koelkast houdt alle vocht vast! Alledaagse producten kunnen soms het verschil maken, zoals een simpele spons. Je gebruikt 'm normaal vast alleen om mee schoon te maken, maar dit is hartstikke zonde! Met dit handige trucje kan je 'm namelijk gebruiken om je groenten en fruit langer vers te houden.
In een kom, meng je witte azijn en heet water. Vervolgens drenkt u een spons of doek in deze oplossing en reinigt u de binnenkant van de koelkast. Je hoeft het niet uit te spoelen. Je kunt het gewoon afdrogen met een schone, droge doek.
Vaak kun je een koelkast gemakkelijk zelf repareren. Zo kun je de koelvloeistof zelf bijvullen en een thermostaat kun je ook zelf vervangen.
Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee. Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol. Duurdere koelkasten gaan langer mee omdat de bouwkwaliteit een stuk beter is.
Tegenwoordig wordt daarom gebruikgemaakt van andere koudemiddelen: HFK's (fluorkoolwaterstoffen) zoals Suva R-134a en alkanen zoals propaan. De nu nog alom gebruikte term "freon" voor koudemiddelen is sinds de invoering van de HFK's niet meer correct. Tegenwoordig wordt vooral R600a gebruikt, ook wel isobutaan genoemd.
Groenten bevatten veel vocht en zijn daarom gevoelig voor uitdroging. De groentelade zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid hoger is dan in de rest van de koelkast, bewaar de groente dus bij voorkeur in de lade en in de originele verpakking.
Als er warme lucht van buiten de vriezer of koelkast binnenkomt, zal dit als vochtaanslag neerslaan op de koeloppervlakken van jouw koelkast. Dit vocht zal vervolgens bevriezen; je controleert of de deur van het vriesvak wel goed sluit. Mogelijk zit het rubber los of is het beschadigd.