Deze vensterbankfolie wordt toegepast bij radiatoren die direct onder een vensterbank staan. Met deze folie kan je een soort spoiler maken om de warme lucht beter de kamer in te leiden. Voor de bevestiging wordt een dubbelzijdige tape aangeraden, deze is apart bij te bestellen.
Als de vensterbank tussen de muren past, breng je montagekit aan op de ondergrond. Breng de montagekit aan met een lijmpistool, met gelijkmatige dotten. Vervolgens plaats je de vensterbank op de ondergrond en duw hem stevig aan. Controleer of de vensterbank waterpas is aangebracht met de waterpas.
Radiatorfolie achter de radiator plaatsen
Plak eerst de bovenrand vast en bevestig het tape daarna aan de onderkant van de radiator. Tip! Plak de folie op de achterkant van de radiator in plaats van de muur. Dit zorgt voor minder warmteverlies.
De MDF-vensterbank plaatsen op wandbeugels
Plaats dan wandbeugels waar je de MDF-vensterbank op kunt plaatsen. Bevestig elke 60 cm een beugel. Bevestig de twee buitenste beugels minimaal 10 cm van de zijkanten van de vensterbank. Boor de schroefgaatjes voor in de MDF-vensterbank.
Acrylaatkit wordt gebruikt om voegen te kunnen dichten. Heb je last van tocht die onder je vensterbank vandaan komt? Dicht deze dan met de acrylaatkit. Deze kit is te gebruiken voor kozijnen, vensterbanken, metselwerk, pleisterwerk of beton.
De oversteek betreft de diepte van het gedeelte van de vensterbank dat 'uitsteekt' buiten de muur. De gemiddelde oversteek van een vensterbank - binnen Nederlandse en Belgische huishoudens - betreft circa 3 tot 5 cm, echter blijft dit natuurlijk een persoonlijke keuze.
Bij vrijwel alle radiatoren gaat een groot gedeelte van de afgegeven warmte (straling, geleiding en stroming) verloren via de buitenmuren. Om er voor te zorgen dat de warmte die van de radiatoren afkomt niet zo snel verloren gaat, is het aan te raden om gebruik te maken van radiatorfolie.
Radiatorfolie houdt stralingswarmte tegen
Radiatorfolie is gewoon een soort aluminiumfolie. En elke padvinder weet dat aluminiumfolie goed werkt om bananen of aardappels te poffen op een kampvuur zonder dat je eten aanbrandt.
De isolatie door de plakpennen drukken en een afhouder plaatsen aan beide zijde van de pen ivm luchtspouw isolatie. De naden van de isolatie overlappen ca 7 a 10 cm en afplakken en aan de onderzijde omvouwen en ook afplakken. De buitenmuur opmetselen. Span de isolatie onder de balkenlaag en niet het vast.
Zo benut je je warmte van jouw radiator effectiever én bespaar je direct op je gasverbruik. Hoeveel je bespaart is afhankelijk van hoe je stookgedrag, je verbruik van je cv-ketel en of je huis goed geïsoleerd is. Bij een slecht geïsoleerde muur scheelt radiatorfolie gemiddeld zo'n 10m3 gas per m2folie.
Wanneer radiatorfolie op de muur wordt aangebracht, speelt het reflectievermogen een belangrijke rol. Andere folies reflecteren meestal 80 tot 90% van de warmtestraling. Dat betekent dat toch nog 10 tot 20% van de warmte via de muur verloren gaat.
Zet de verwarming 's nachts dus op 15 graden, en doe dat al een uur voor je naar bed gaat (het blijft nog wel een tijdje warm in huis). Dat scheelt gemiddeld 6,5 procent op je gasverbruik (als je eerder de verwarming 's nachts niet laag zette).
Bij het verlijmen van uw vensterbank kunt u gebruik maken van cement, (tegel)lijm, of montagekit.
Pleister of gipsplaat. Een laatste manier om je vensterbanken af te werken, is pleister of gipsplaat aanbrengen op de dagkanten van je ramen. Zowel beneden, boven, links als rechts. Goedkoper dan natuursteen en composiet, maar prijziger dan MDF of pvc.
Bijvoorbeeld standaard dubbel glas laat twee keer meer warmte door dan een ongeïsoleerde spouwmuur. Hier kun je dus veel besparen met radiatorfolie. Uiteindelijk kan de besparing oplopen tot een bedrag tussen € 30,- en € 100,- per jaar voor een gemiddelde woning.
De folie reflecteert de straling, waardoor alle warmte de kamer ingaat. Ook bij mij voelt de folie zelf warm aan, maar is de buitenmuur er vlak achter, die voorheen warm aanvoelde, nu koud. Volgens Milieu Centraal bespaar je met radiatorfolie dan ook zo'n 10 m³ gas, per vierkante meter aangebrachte radiatorfolie.
De radiatorfolie zorgt er dus voor dat er in huis meer warmte wordt vastgehouden. Hierdoor kunt u met radiatorfolie zo'n 30 euro per jaar besparen. In onze webshop vindt u meerdere soorten radiatorfolie, die tussen de 30 en de 40 euro kosten.
Je hebt de kosten er meestal binnen 2 jaar uit. Die radiatorfolie besparing komt omdat de folie de warmte goed binnenhoudt. De radiator in je huis warmt aan de achterkant namelijk vooral je buitenmuur op.
Met deze supersterke radiatorfolie magneet zet je heel gemakkelijk radiatorfolie vast aan de achterzijde van de radiatoren. Per radiator heb je ongeveer 4 supermagneetjes nodig.
De vensterbank dienst minstens zo diep zijn als de radiator, zodat die volledig wordt afgedekt en niet slechts gedeeltelijk. Technisch is allereerst de bouwkundige constructie van invloed. De neus van de vensterbank moet uiteraard voor de muur of wand vallen.
Een overzet vensterbank heeft een brede rand zodat de oude vensterbank na het plaatsen niet meer zichtbaar is. U brengt speciale montagekit aan op de oude vensterbanken en vervolgens plaatst u de overzet vensterbanken eroverheen. Druk de overzet vensterbanken stevig aan en laat de kit goed drogen.
Vlakke vensterbanken zijn naast de standaarddikte van 20 mm ook in een aantal breedtematen leverbaar in diktes van 15 en 25 mm. Holonite vensterbanken worden standaard geleverd met een beschermfolie.