De volgorde is: wit, geel, oranje, groen, blauw, bruin en zwart.
De hoogste dan die we kennen, de 11e dan is toegeschreven aan de bedenker van het judo na zijn dood: Jigoro Kano. In principe kan iedereen deze band halen, maar in praktijk heeft niemand die ooit gehaald en is deze dan tot nu toe nog steeds exclusief voorbehouden tot Jigoro Kano.
De banden zijn in oplopende volgorde: wit, geel, oranje, paars, blauw, groen, bruin 3e graad, bruin 2e graad, bruin 1e graad en zwart. Ook de zwarte band kent gradaties: van eerste tot en met tiende dan.
Na de 6e dan kun je de 9e en de 10de dan verkrijgen. De 10e dan is een speciale band die tot nu toe maar 18 personen op de hele wereld in beschikking hebben. De hoogste dan die we kennen, de 11e dan, is (na zijn dood) toegeschreven aan de bedenker van het judo: Jigoro Kano.
Leeftijden en slippensysteem. 11 – 12 jaar: 1e kyu (bruine band).
De judo blauwe band draagt de 2de Kyu graad en is daarmee de een na laatste graad voor het halen van je eerste Dan. Wanneer je geslaagd bent en het examen voldoende hebt afgelegd krijg je de 2de Kyu graad ofwel de blauwe band.
De allerhoogste graad is uiteindelijk weer wit (12e dan) en werd enkel toegekend aan Jigoro Kano om zijn speciale betekenis voor het Judo te benadrukken.
Leeftijd Judo slips
6 – 7 jaar: 5e kyu (gele band) 7 – 8 jaar: 4e kyu (oranje band) 9 – 10 jaar: 3e kyu (groene band) 10 – 11 jaar: 2e kyu (blauwe band)
Bij judo geeft de kleur van de band het niveau van de drager aan. Een beginner heeft een witte band, waarna geel, oranje, groen, blauw, bruin en zwart volgen. De banden, ook wel kyu-graden genoemd, zijn van hoog naar laag genummerd (een hoge graad heeft een laag nummer).
Zodra een judoka de zesde en daarna zevende dan behaalt mag hij/zij de roodwit geblokte band dragen. Hoewel het niet veel voorkomt zijn er een 9e en 10e Dan, deze banden zijn helemaal rood. De hoogste Dangraad die we kennen is 11, deze is na zijn dood toegewezen aan de bedenker van het judo: Jigoro Kano.
Om een zwarte band (1e dan) te kunnen halen, moet je eerst een bruine band hebben gehaald. Ook moet je minimaal drie jaar lid zijn (geweest) van de JBN en de leeftijd van 16 jaar hebben bereikt, of 16 worden in het jaar waarin je examen doet. Voor het examen doe je een Kata en een technisch examen.
De meeste houders van de 10e dan zijn Japanners.Slechts twee Nederlandse, Anton Geesink en Jaap Nauwelaerts de Agé, en twee Britse judoka's, Charles Palmer en George Kerr, zijn in het bezit van deze dan-graad.
Het behalen van de gele band vereist dat de judoka voldoet aan specifieke technische normen. Een essentiële vaardigheid is het goed kunnen uitvoeren van verschillende vallen en rollen. Dit omvat de zittende en staande achterwaartse val, waarbij de judoka leert hoe hij veilig op de grond kan vallen.
Noem het toeval, voorzienigheid of het lot. Joës Schell werd afgelopen weekend als tiener Nederlands kampioen judo bij de senioren. Een formidabele prestatie van de Kolos uit Grubbenvorst (inmiddels woonachtig in Venlo). Hij is de allersterkste in de categorie tot 100 kilogram.
Judo is een zware sport en wordt vaak onderschat. Bij het staande deel is het de bedoeling om de ander op de rug te werpen. Ook het grond-spel met houdgrepen kent vele uitdagingen. Motorisch is Judo zeer veelzijdig en heeft een positieve invloed op je gehele lichaam.
Fransman David Douillet en Japanse Ryoko Tani zijn beste judoka's aller tijden. David Douillet is verkozen tot beste judoka aller tijden tijdens een gala in Parijs, waarop ook de 60ste verjaardag van de internationale judofederatie (FIJ) werd gevierd.
Een judopak heet een 'Judogi' of gewoon 'Gi' en bestaat uit een broek, een jas en een band. De jas is van stevig dubbel geweven katoen, want er wordt flink aan getrokken. Het traditionele judopak is wit van kleur.
De geschiedenis van judo
Iemand die aan judo doet, noem je een judoka. Judo is inmiddels een vechtsport die wereldwijd wordt gespeeld. Het is tevens een Olympische sport. Toen judo werd bedacht, werd er gekeken naar de Japanse geschiedenis van vechtkunsten.
Respect. Elkaar groeten in het judo doe je door het maken van een buiging naar de ander. Hiermee toon je de ander jouw respect. Ten eerste beloof je aan elkaar op deze manier dat je elkaar niet expres pijn gaat doen.
Wanneer een zwarte band in judo
Voordat je examen gaat doen voor de judo zwarte band moet je aan de volgende beginselen voldoen: je moet ten minste 16 jaar oud zijn om het examen te mogen doen. tussen het halen van de bruine band en het zwarte band examen moet 1 jaar gewacht worden.
Wist je dat je al kan beginnen met judo als je 2,5 jaar oud bent en dat je je hele leven lang judo kan beoefenen. Tuimeljudo is voor de jonge kinderen vanaf 2,5 jaar. De jonge judoka leert spelenderwijs de beginselen van het judo op een veilige manier en in een veilige omgeving.
Twee keer per jaar is er voor alle judoka's (vanaf 4 jaar) examen. Judo kent, net als vele andere budo sporten, een classificatiesysteem.
Anthonius Johannes (Anton) Geesink (Utrecht, 6 april 1934 – aldaar, 27 augustus 2010) was een Nederlandse judoka. Hij werd drie keer wereldkampioen judo, eenentwintig keer Europees kampioen judo, een keer olympisch kampioen judo en was lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).
Op 14 oktober jongstleden schitterde de 14-jarige Eros Staring in de wereld van de Nederlandse judo. Deze getalenteerde judoka, afkomstig uit Westervoort, wist op het Nederlands kampioenschap in Hoogeveen in de gewichtsklasse onder 60 kilogram de gouden medaille te bemachtigen.
Judo is van oorsprong een Japanse zelfverdediging kunst die rond 1882 werd ontworpen door Jigoro Kano (1860-1932). Judo betekend letterlijk 'de zachte weg'. Het woord bestaat uit 2 delen –ju- betekend wat zacht of meegevend en –do- staat voor weg of pad.