THEEDOEK EN POLLEPEL
De theedoek leg je over de hals van de fles en dan druk je met de achterkant van de pollepel de kurk naar beneden. Moet je wel een beetje kracht zetten. Maar je zult zien, werkt als een trein. Enige nadeel is natuurlijk wel dat je zo de kurk in de fles hebt zitten.
Je plaatst de punt van de kurkentrekker mooi in het midden van de kurk, je boort een klein gaatje en je brengt hem zo diep mogelijk in de kurk zodat je een stevige greep op de kurk krijgt. Afhankelijk van het model trek je dan op de aangewezen manier de kurk uit de fles.
Gebruik een schoen
Pak een schoen met een niet al te zachte zool en zet de fles in de opening van de schoen. Zoek een verticaal oppervlak (zoals een muur) en sla met de schoen tegen het oppervlak. Door vaak en hard genoeg te slaan, zal de kurk uit de fles komen.
Je hebt geen begeleiding zoals bij de klassieke kurkentrekker het geval is. Gebruik de hefboomtechniek om de kurk eruit te krijgen. Zet de hefboom op de rand van de flessenhals, en houd deze vast met een hand. De handgreep trek je naar boven waardoor de kurk uit de flessenhals wordt getrokken.
Kurk in de wijn is niet gevaarlijk, u kunt de wijn gerust proeven. De wijn met kurk drinken is in principe ook niet schadelijk voor de gezondheid, maar de trek zal u snel vergaan, want de wijn is echt niet lekker en doet niet denken aan hoe hij normaal smaakt.
Je schroeft de kurkentrekker in de kurk, en tegelijk gaan aan weerszijden twee 'vleugels' naar boven. Zit de schroef helemaal in de kurk, dan duw je de vleugels naar beneden en komt de kurk supermakkelijk uit de fles. Let wel op dat je de schroef zo diep mogelijk in de kurk laat gaan: anders kan hij alsnog afbreken.
Draai enkele slagen naar rechts en de kurk komt vanzelf uit de fles, enkele slagen naar links en de kurk komt uit de kurkentrekker. - Superspitse punt wordt beschermd door de hals van de kurkentrekker - geen beschadiging van tafelblad.
Het beste wat je kunt doen met een fles wijn met 'kurk' is deze terugbrengen naar de wijnhandelaar (als je de wijn gedecanteerd hebt, deze wel weer even keurig in de fles teruggieten natuurlijk). Zolang je niet de halve fles leeggedronken hebt, zullen de meeste wijnhandelaren de fles wel vervangen voor je.
Het beste kelnersmes is de Laguiole Style de Vie. Een multifunctioneel kelnersmes met een mooi ergonomisch design. Dit kelnersmes heeft een tweetraps hefboom, een capsulesnijder en een flesopener in één design verpakt. Het kelnersmes weegt ongeveer 200 gram en heeft een handvat van rozenhout.
De hefboom
Terwijl je de schroef in de kurk draait, komen aan beide kanten van de hals van de fles een paar hendels omhoog. Als je de hendels naar beneden duwt, komt de kurk omhoog. Wanneer het is gemaakt van zwaarder, dikker metaal, is het gemakkelijk in gebruik en behoorlijk effectief.
Maak de flesjes met elkaar open. Houd een flesje op z'n kop en zet de rand van de dop onder de rand van het tweede flesje. Trek omhoog en de eerste fles is open. Sla vervolgens de rand van de gesloten fles op de open fles open.
De kurk wordt in water geweekt om hem soepel te maken, daarna samengeperst en onder hoge druk machinaal in de fles gestopt. Een champagnekurk bestaat uit twee soorten kurk: een hardere, duurzame soort die boven de opening uitsteekt, zodat de kurk niet afbreekt bij het openen.
Houd de fles schuin omhoog en leg de champagnesabel eerst vlak op de fles met de scherpe kant naar de kurk gericht. Draai het champagnesabel nu iets, zodat de botte kant los van de fles komt en de scherpe kant nog steeds op de champagnefles blijft rusten.
Om de smaak van wijn zo lang mogelijk goed te behouden, is het zaak om de geopende fles gekoeld te bewaren. De koelkast vertraagt het oxidatieproces namelijk. Daarnaast kan je met een vacuümpomp de lucht uit de wijnfles trekken. Hierdoor kan je de geopende wijn vaak nog een dagje langer bewaren.
Plop! Als de kurk breekt tijdens het openen van de fles en deze is nat van binnen, dan kan je er bijna vanuit gaan dat deze wijn bedorven is. Terugbrengen dus!
Een fles rode wijn met een schroefdop kan net zo lang worden bewaard als een fles wijn met een kurk. Dit is afhankelijk van het soort wijn zo'n twee tot tien jaar. Toch zijn de meeste rode wijnen bedoeld om meteen van te genieten en zijn daarom het lekkerst als je ze binnen drie jaar opdrinkt.
Kurk wordt vaak al opgelopen in de houten vaten waar rode wijn in wordt gerijpt, dus ook wijn met een schroefdop kan kurk hebben, maar dat komt veel minder vaak voor.
Gebruik beide delen van hefboom
Zet het bovenste deel van de hefboom op de rand van de fles en trek het handvat omhoog zodat de kurk een beetje omhoog komt. Zet nu het onderste deel van de hefboom op de rand van de fles en trek het handvat van de kurkentrekker weer omhoog. De kurk is nu bijna uit de fles.
Een goed ontworpen kurkentrekker voorkomt bovendien dat er kurk in je wijn komt. Bekende merken zijn Languiole (van €30 tot €125), Le Creuset (van €20 tot €160) en Vacuvin (van €10 tot €25). Zoek je een luxere Languiole en Aubrac (€95 tot €480) dan kan dat ook.
Een elektrische kurkentrekker wordt aangedreven door een oplaadbare batterij, die wordt opgeladen via de aansluiting. Sommige kurkentrekkers gebruiken ook batterijen. U moet de automatische kurkentrekker met de hand bedienen. Een handige draaigreep helpt je bij het draaien van het model Brabantia.
De klok-in-doos kurkentrekker lijkt op een vleugelkurkentrekker maar dan zonder de hefbomen. De spiraal wordt door de kurk heen gedraaid en daarna verder doorgedraaid. Met het doordraaien komt de kurk omhoog. Ook brokkelige en stevig vastzittende kurken kunnen hiermee nog verwijderd worden.
Het opentrekken van een fles wijn krijgt net dat beetje cachet als je de fles opent met een chic kelnersmes, ook wel sommeliersmes genoemd. Een kelnersmes is een kurkentrekker met een hefboom. De spiraal verdwijnt snel en simpel in de kurk, waarna je de kurk zonder kurkresten achter te laten uit de fles trekt.
Ilja Gort: “Een kurk heeft gaatjes. En in die gaatjes zitten bacteriën. Die bacterie heet TCA. En die bacteriën willen dus niets liever doen dan wijn besmetten.