Schoon hout (zonder impregneermiddel, verf, lijm, houtrot of schimmel) gaat naar de spaanplaatindustrie of wordt verbrand in afvalenergiecentrales. Geverfd of geïmpregneerd hout gaat naar de afvalverbranding.
A-hout is schoon, ongeverfd en onbehandeld hout en wordt veel gebruikt als verpakkingsmateriaal voor pallets, kisten en kratten. Het meeste A-hout wordt hergebruikt in de spaanplaatindustrie. Daarnaast wordt afvalhout gebruikt als biobrandstof voor de bio-industrie ten behoeve van energieopwekking.
Houtafval kan goed hergebruikt worden, bijvoorbeeld om mooie meubels van te maken. De bekende houten pallets kunnen ook steeds vaker nog gebruikt worden. Bij recycling van hout kan je denken aan de productie van spaanplaat, of verbranding voor het opwekken van duurzame energie.
Biociden (bijvoorbeeld mengsels van koper en chroom) beschermen hout tegen insecten en rot. Maar deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor mens en milieu. Daarom brengt u geïmpregneerd hout weg naar een milieustraat. In sommige gemeenten kunt u grote stukken geïmpregneerd hout laten ophalen als grof huishoudelijk afval.
Klasse C-hout is hout dat is geïmpregneerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schuttingen (gewolmaniseerd) of bielzen (geteerd). Klasse B- en C-hout is van lagere kwaliteit dan A-hout en kan niet worden hergebruikt.
Het recycleerbaar (schoon) hout kan na versnippering en na verwijdering van onzuiverheden (vb ijzer) gebruikt worden bij de productie van spaanplaten. Het niet-recycleerbaar hout wordt als brandstof ingezet voor energie-centrales.
Bos waar geen nieuw bos voor in de plaats komt, kan bovendien geen CO2 meer opnemen: houtkap versterkt zo de klimaatverandering. Verder is het nadelig als 'echte' natuur moet wijken voor productiebossen. Dan komt er kwalitatief minder bos in de plaats van oer bossen.
Tuinhout valt onder klasse C-hout en wordt dus gezien als grofvuil of bouw- en sloopafval.
Bovendien bieden we geen tropisch hardhout aan, maar kiezen we bewust voor duurzame, ecologische alternatieven zoals eiken, thermisch essen, thermisch naaldhout (grenen en clear pine), thermisch bamboe, Accoya, populier, douglas en reclaimed hout.
Hout hoort in de houtcontainer op het recyclagepark.
Als je houtafval aanbiedt bij de gemeente kan het gratis zijn, maar het kan ook zijn dat je flink moet betalen boven een bepaalde hoeveelheid. Ook zitten er vaak kosten verbonden aan het weggooien van chemisch behandeld tuinhout en geïmpregneerd hout.
Wat is houtafval? Er zijn drie typen houtafval: 1) onbehandeld hout, 2) geschilderd, gelakt, gebeitst of verlijmd hout en 3) geïmpregneerd hout. Het impregneren wordt gedaan om niet duurzame houtsoorten, zoals naaldhout, geschikt te maken voor buitengebruik.
Grofvuil. Grofvuil wordt na inzameling gescheiden in herbruikbare en niet-herbruikbare spullen. De materialen die hergebruikt of gerecycled kunnen worden, worden naar een recyclebedrijf gebracht en de rest wordt verbrand in een afvalenergiecentrale met energieterugwinning.
Hoe wordt bouw- en sloopafval verwerkt? De gemengde stroom wordt achteraf nog zoveel mogelijk gescheiden.Al het hout, metaal, glas, plastic, papier en andere recyclebare materialen worden gesorteerd en apart verwerkt. Wat overblijft als reststroom is steenachtig materiaal oftewel puin.
Wat gebeurt ermee? Schoon puin wordt gebroken en gezeefd. Afhankelijk van de grootte van het materiaal wordt het gebruikt in de weg- en waterbouw, bijvoorbeeld als verhardingsmateriaal, onder het wegdek en in geluidswallen, en als een van de hoofdbestanddelen bij de productie van beton en asfalt.
Hout is in principe erg milieuvriendelijk: het is een hernieuwbare grondstof, geschikt voor hergebruik en het vereist niet zo veel fossiele brandstoffen. Daarnaast is het volledig biologisch afbreekbaar.
Hoe vergrijst hardhout? Alle hardhoutsoorten zullen vergrijzen naar een potlood grijze kleur binnen gemiddeld een jaar. Hout vergrijst onder de omstandigheden van licht en water. Wie houdt van de oorspronkelijke kleur van hardhout moet 2x per jaar fanatiek met hardhoutolie aan de slag om de kleur te behouden.
Grof tuinafval kun je inleveren bij de milieustraat. Soms kun je het ook op afspraak door de gemeente laten ophalen.
Niet toegestane stoffen
Giftige of radioactieve stoffen. Stoffen die zelf kunnen ontbranden. Asbesthoudend of asbestgelijkend materiaal (o.a. eternit)
Voorbeelden zijn klein chemisch afval (kca) zoals spaarlampen, batterijen, verfresten en gootsteenontstopper, accu's, bielzen, gasflessen, brandblussers, graszoden of steen. Deze soorten afval mag u niet als grofvuil aanbieden.
Nadelen van hout
Krimp en zwelling van hout is een van de belangrijkste nadelen. Hout is een hygroscopisch materiaal.
Omdat hout biologisch afbreekbaar is kent het, in tegenstelling tot minerale of fossiele grondstoffen, van nature een gesloten, biologische kringloop. Ook kan hout prima meedoen in de technische kringloop: we kunnen hout hoogwaardig inzetten door hergebruik of herbestemming.