Het deken kan gebruikt worden tijdens de opwarming om de spieren warm te maken, maar kan ook tijdens het rijden gebruikt worden om de spieren warm te houden. Na de training kan je het deken terug om doen, zodat je paard niet te snel afkoelt. Je kan het vergelijken met je winterjas.
Een uitrijdeken beschermt de nieren van je paard tegen koude en tocht tijdens het rijden. Vooral kwetsbaardere paarden die bijvoorbeeld geschoren zijn, hebben een uitrijdeken nodig. Ook tijdens het uitstappen kan een uitrijdeken nuttig zijn.
Tussen de 10 en 15 graden kan je een dunne deken gebruiken. De voorkeur gaat uit naar een 0 of 100 grams deken. Of als het weer er naar is bijvoorbeeld een regendeken. Tussen de 0 en 10 graden kan je een wat dikkere deken gebruiken.
Welke uitrijdeken is geschikt voor regen? Een wind- en waterdichte uitrijdeken wordt aanbevolen voor paarden met een rug die gevoelig is voor kou of nattigheid. Afhankelijk van de buitentemperatuur kan worden gekozen voor een licht gevoerde of ongevoerde outdoor-uitrijdeken.
De Amigo en Rhino dekens zijn qua pasvorm vergelijkbaar met elkaar. Deze paardendekens hebben een goede pasvorm waardoor ze zowel voor smalle als bredere paarden geschikt zijn. Voor paarden met een lage halsaanzet adviseren wij een Rambo deken.
Met een dikkere deken heeft een ongeschoren paard het op stal al gauw te warm. Voor geschoren paarden is een dikke outdoordeken het meest geschikt.
Een geschoren paard heeft in de winter een winterdeken nodig. Niet geschoren paarden hebben in de regel pas een deken nodig als de buitentemperatuur onder de -5 graden komt. Let wel goed op, want de gevoelstemperatuur kan door de wind (en regen) aanzienlijk lager zijn dan de daadwerkelijke temperatuur.
In het voorjaar en in de zomer is de omgevingstemperatuur hoger, dus kun je beter kiezen voor een dunnere deken. Kies voor een (gebreide) deken zonder voering. De gebreide dekens hebben een TOG-waarde tussen 0.9 en 1.3. Dit is geschikt voor een kamertemperatuur van 23-24 graden.
Als regel zou moeten gelden dat alle dieren in een weiland schuilgelegenheid hebben. Paarden zijn niet dol op regen en hagel, maar ze zullen er niet aan doodgaan. Over het algemeen trekken ze zich wat minder aan van sneeuw. Het is in ieder geval goed dat ze voer en vers drinkwater krijgen.
Als je paard het echt koud heeft staat hij te rillen. Hierdoor brengt hij spieractiviteit op, door dit te doen gaat de kerntemperatuur weer omhoog. Controleer met behulp van een thermometer zijn temperatuur. Zo weet je tenminste de normale temperatuur van je paard.
Paarden hebben van nature een prima mechanisme om zich tegen kou te beschermen. Ze hebben een vetlaag op hun huid (huidsmeer) met daarop haar. Wanneer ze hun haren rechtop zetten kan er lucht tussen komen. Deze lucht werkt isolerend.” Bij geschoren paarden is deze natuurlijke isolatie weggehaald.
Als het te lang en met te koud water in aanraking komt, kan dit leiden tot schade aan het weefsel met betrekking tot warmte. Watertemperatuur tussen vier en tien graden is volgens Merz ideaal voor het wassen van een paard.
Het is daarom belangrijk om actieve paarden te scheren zodat zij hun warmte goed kwijt kunnen en het zweet niet vasthouden in de dikke wintervacht. Paarden worden meestal in de winter geschoren. Als paarden in de winter toch veel buiten staan worden paardendekens gebruikt om de paarden warm te houden.
Signalen van oververhitting
Wanneer je paard het te warm heeft, kunnen een aantal dingen opvallen. Verhoogde lichaamstemperatuur (normaal tussen de 37.4-38.0). Bij temperaturen boven de 40 is je paard echt oververhit!
Staldekens zijn niet waterdicht. Het is daarom raadzaam om een waterdichte regendeken over de staldeken heen te leggen wanneer je paard naar buiten gaat. Zo staat je paard lekker warm en droog buiten.
De deken houdt het paard warm na de rit, waardoor de lichaamstemperatuur geleidelijker daalt dan als er geen deken zou worden gebruikt. Tegelijkertijd neemt de zweetdeken het probleem weg. De zweetdeken absorbeert namelijk het zweet, zodat het paard snel weer droog is.
Horsegear paardendeken
De Horsegear vliegendeken is de perfecte deken voor jouw paard. Dit is namelijk een vliegendeken die jouw paard zal beschermen tegen vervelende insecten. De deken is gemaakt van luchtig mesh aan de bovenkant, en een fijnmazige stof aan de onderkant. Hierdoor is het een luchtige deken.
Waarom een regendeken nodig is
Zoals de naam al doet vermoeden, beschermt een regendeken tegen de regen. Geen overbodige luxe als je bedenkt dat we in Nederland veel natte periodes kennen. Maar een regendeken doet meer. Zo beschermt de regendeken ook tegen felle zon en tegen harde wind.
Een regendeken is een ongevoerde, waterdichte outdoordeken. Meestal hebben deze dekens een gladde binnenvoering, maar fleece kan ook. Houd er met fleece wel rekening mee dat dit stroever op de vacht is en kan vergeleken worden met 50-100 grams vulling.
De schofthoogte wordt gemeten vanaf het hoogste punt boven de schouder tot aan de grond, langs het voorbeen. Bij een schofthoogte tot 147 cm spreken we van pony's, boven de 147 cm van paarden. De hoogte van volwassen paarden varieert sterk: van 147 tot 180 cm bij sportpaarden.
Het Bucas Sweet-Itch Zebra deken is het beste eczeemdeken op het vlak van prijs-kwaliteit. Dit eczeemdeken houdt de kleinste beestjes tegen met de speciaal ontwikkelde sterke stof. Daarnaast zorgt ook de zebraprint ervoor dat insecten uit de buurt blijven van je maatje doordat de print hen verwart.