4G kent dit probleem niet, omdat het een gesloten netwerk is. Al het dataverkeer verloopt via de zendmasten van de telecomprovider in plaats van via het lokale wifi-netwerk, óf de hotspot van een hacker. Bij goede providers is deze communicatie versleuteld. Hierdoor is jouw privacy gewaarborgd.
Juist op openbare locaties zoals restaurants of luchthavens slaan hackers toe via gratis wifi-netwerken. Met een eigen 4G verbinding loop je geen risico dat dit gebeurt, omdat jouw devices alleen een verbinding met dit eigen besloten netwerk aangaan.
Ook in 2022 perfect voor je telefoonabonnement
Het 4G-netwerk blijft daarom heel belangrijk. Dat blijft het de komende jaren ook voor je abonnement. Met snelheden van 100 tot wel 256 Mbit/s via het beste en snelste netwerk van de wereld. Je kunt zo heel snel video's streamen, zonder haperingen.
Een beveiligd draadloos netwerk draait om het versleutelen van het signaal van je router, het apparaat dat computers draadloos met elkaar en met internet verbindt. De router kan een los kastje zijn of geïntegreerd zijn met een modem.
SSL (Secure Sockets Layer) is een manier om verbindingen tussen webbrowser en webserver te beveiligen.
Iedereen die toegang heeft tot je internetverbinding kan zien welke websites je bezoekt. Dit geldt onder meer voor je internetprovider, de overheid en eventuele hackers. Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt, zoekmachines en nog veel meer partijen ook meekijken.
Het is goed mogelijk dat uw router gehackt is, zonder dat u daar weet van heeft. Door een techniek te gebruiken waarbij de DNS (Domain Name Server) gekaapt wordt, kunnen hackers de beveiliging van uw Wi-Fi-thuisnetwerk doorbreken en u mogelijk veel schade toebrengen.
Beveiligde verbinding
Maak, indien mogelijk, alleen gebruik van een draadloos netwerk dat beveiligd is. Het liefst met WPA of WPA2. WEP encryptie is tegenwoordig niet echt veilig meer te noemen. De gegevens via een beveiligde wifi verbinding, worden versleuteld en zijn hierdoor moeilijker te onderscheppen.
Bij encryptie wordt gebruikgemaakt van een cryptografische sleutel, een set wiskundige waarden die de zender en ontvanger met elkaar afspreken. De ontvanger gebruikt deze sleutel om de gegevens te decoderen en zo weer om te zetten in leesbare platte tekst.
Selecteer Instellingen > netwerk & internet. De status van uw netwerkverbinding wordt bovenaan weergegeven. Met Windows 10 kunt u snel de status van uw netwerkverbinding controleren. En als u problemen met uw verbinding hebt, kunt u de probleemoplosser voor netwerken uitvoeren om deze te verhelpen.
De meeste mensen hebben een telefonie-abonnement met een aardige databundel (4G/5G). Gebruik altijd het mobiele netwerk van uw smartphone! Op het eigen mobiele netwerk luistert niemand mee. Deze verbinding is daarom het veiligst.
Maak je voor je werkzaamheden regelmatig gebruik van een wifi verbinding? De kwaliteit en de voordelen van 4G zijn de afgelopen jaren steeds groter geworden. Met een (eigen) 4G verbinding ben je nu over het algemeen zelfs sneller en veiliger online.
Je data, zoals inloggegevens, surfgedrag, creditcardinformatie of e-mailberichten zijn dus vaak niet veilig als je gebruik maakt van een wifi hotspot. Gegevens kunnen relatief eenvoudig worden onderschept, zonder dat je dit doorhebt.
Ga naar Instellingen. Tik op Chats > Chat back-up > End-to-end versleutelde back-up. Tik op Inschakelen en volg de instructies om een wachtwoord of code te maken. Tik op Maken en wacht tot WhatsApp je end-to-end versleutelde back-up heeft voorbereid.
Dankzij end-to-end versleuteling zijn je berichten, foto's, video's, spraakberichten, documenten, statusupdates en oproepen veilig en kunnen ze niet in verkeerde handen vallen.
Als u een e-mailbericht in Outlook versleutelt, wordt de leesbare, platte tekst omgezet in code. Alleen de geadresseerde die beschikt over de persoonlijke sleutel die hoort bij de openbare sleutel waarmee het bericht is versleuteld, kan het bericht ontcijferen, zodat diegene het kan lezen.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
Een openbaar wifi-netwerk gebruiken van bijvoorbeeld een café, hotel, camping, vliegveld, trein of bus is nooit veilig, of je nu een wachtwoord gebruikt of niet. Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens.
Als u 'Privacywaarschuwing' ziet onder de naam van het netwerk van uw provider in de wifi-instellingen, zou uw mobiele identiteit kunnen worden achterhaald als uw apparaat verbinding zou maken met een kwaadaardige hotspot die zich voordoet als het wifinetwerk van uw mobiele aanbieder.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.
De inloggegevens voor onder meer Facebook, Linkedin en Twitter, waar het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Trustwave op stuitte, zouden zijn gestolen met behulp van een computervirus. Is een computer eenmaal besmet, dan kunnen de hackers meekijken bij alles wat op het toetsenbord wordt ingetypt.
In het kort: Jouw Internetaanbieder zou je internetverkeer live kunnen zien op hun netwerk. Maar mag dit niet opslaan. Je provider kan dit dus achteraf inzien. De internetprovider geeft je een uniek IP-adres en koppelt dit aan hun database.
Google History kan al je bladwijzers en geschiedenis terugzetten, volg daarvoor de volgende stappen: Ga naar Google History > Log in met je Google account. Hier krijg je een overzicht van alle geschiedenis in Chrome met datum en tijd.
Je naam en profielfoto kunnen worden bekeken door andere mensen die gebruikmaken van Google-services waarin het hoofdprofiel van je Google-account wordt getoond, ook wanneer je communiceert of content deelt. Tip: Voor andere gegevens die u toevoegt, kunt u kiezen of ze privé zijn of zichtbaar voor iedereen.