Baby's verliezen namelijk de meeste warmte via het hoofd.
Een baby komt van een warme baarmoeder waar de temperatuur altijd perfect is, in een koude buitenwereld waar hij of zij zichzelf nog niet goed warm kan houden. De lichaamswarmte verliest een baby namelijk via het hoofdje, waarom eenbabymutsje hard nodig is om de temperatuur op peil te houden.
Een fijne kamertemperatuur
Wordt het warmer dan 25 graden in de slaapkamer, dan kan je baby gerust in alleen een rompertje slapen. Tussen de 20 en 25 graden leg je je baby in een rompertje en zomerslaapzak.
Is het hoogzomer en 30 graden, dan kan alleen een lakentje (naast luchtige kleertjes) genoeg zijn. Als de voetjes van je baby aangenaam aanvoelen, heeft hij of zij het warm genoeg. Je kunt ook zijn of haar nekje voelen om de lichaamstemperatuur van je baby te controleren.
Als de slaapkamer van je kindje warmer is dan 25 graden, dan is het voor hem al voldoende om in een katoenen rompertje te slapen. Ligt de temperatuur tussen de 20 en 25 graden, dan kan je hem laten slapen in een romper en een zomerslaapzak.
Met temperaturen boven de 30 graden is een pyjama veel te warm. Laat je baby of peuter in een rompertje met luier slapen of in een dunne slaapzak. Voor oudere kinderen is alleen ondergoed voldoende.
Dan kun je jouw baby in een luier met romper onder een laken laten slapen. Kies voor katoen: synthetische stoffen kunnen ervoor zorgen dat je kind het te warm krijgt. Is de temperatuur van de slaapkamer hoger dan 26 graden? Kies dan voor slapen in een luier zonder romper of andere kleding.
Wanneer de voeten van de baby aangenaam voelen, dan heeft hij het waarschijnlijk warm genoeg. Je kunt ook goed aan de nek van een baby voelen of hij het koud of warm heeft. Voelt het warm aan? Dan heeft je kindje het niet koud.
Bij warmtestuwing is er geen balans tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. De temperatuur van het lichaam stijgt omdat het de overtollige warmte niet kwijt kan aan de omgeving. De huid kan rood en vochtig (transpiratie) zijn, maar ook droog aanvoelen door de verdamping van transpiratie.
Trek je baby een romper aan, eventueel met lange mouwen.Daar overheen een dikke trui of een shirtje met een vestje.Verder trek je je kleine een lange broek aan, met warme sokken en eventueel slofjes.
Hoelang je baby het best een mutsje kan dragen is afhankelijk van een aantal factoren. Een te vroeg geboren baby heeft vaak meer moeite zichzelf warm te houden en daarom langer een babymutsje nodig dan een gezonde, voldragen baby. In het laatste geval kan het zijn dat een mutsje geen 24 uur nodig is.
Het is dus belangrijk om regelmatig te controleren of een baby het niet te warm of te koud heeft. Dit doe je door met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje van je baby te voelen.Dat is de beste graadmeter.Voelt het nekje lauw aan, dan heeft de baby het aangenaam.
Je kunt het raam openzetten als je kindje bijvoorbeeld uit het bed is voor de voeding. Als het zacht weer is, mag het raam steeds een beetje open blijven. Zorg er wel voor dat de temperatuur in het kamertje tussen de 16°C en 18°C blijft. Wel altijd oppassen voor tocht!
Probeer bij warme dagen zo min mogelijk laagjes aan te trekken. Kies alleen voor een rompertje.Met eventueel een klein luchtig laagje – denk aan een kort vestje. En als het zoals nu het geval is, echt boven de 25 graden wordt, dan is alleen een rompertje genoeg en soms zelfs alleen een luiertje.
Het hydrofiele katoen is superzacht en soepel waardoor de trappelzak comfortabel aanvoelt, ook zonder rompertje eronder. Als de temperatuur in de babykamer tussen de 20-23 graden ligt, dan is een dunne luchtige slaapzak in combinatie met een katoenen rompertje met korte mouwen ideaal.
Houd als richtlijn aan dat je jouw baby altijd één laagje meer aantrekt dan jijzelf aan kleding draagt. Ga na of de kamer waar jouw kindje slaapt de juiste temperatuur heeft. En zorg dat je baby de juiste kleding en dekens heeft. Kleding, dekens en slaapzakken hebben een bepaalde TOG-waarde (Thermal Overall Grade).
Minder naar de wc gaan/minder plasluiers (met donkergekleurde urine) Duizeligheid, misselijkheid/braken of spierkrampen. Huilen, in ernstigere gevallen zonder tranen. Vermindere lichamelijke activiteit, lusteloos of slaperig, in het ergste geval raakt een kind bewusteloos.
Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap, terwijl ze verder gezond leken. Dat heet wiegendood, ook wel 'Sudden Infant Death Syndrome' (SIDS) genoemd. Per maand sterft er in Nederland nog altijd gemiddeld 1 baby aan wiegendood. Dat is er elke maand 1 te veel.
Lichaamstemperatuur van baby stijgt snel
De temperatuur van een kinderlichaam stijgt 3 tot 5 keer sneller dan het lichaam van een volwassene als gevolg van waterreserves. Je kind kan al binnen enkele minuten oververhit raken en binnen 2 uur aan de gevolgen overlijden.
Doe jouw kindje in een lauwwarm badje voor het slapengaan. De lichaamstemperatuur van jouw kindje daalt na een badje en zorgt voor beter in- en doorslapen. Leg koude koelelementen in het bedje van jouw kindje zodat de lakens lekker fris zijn bij bedtijd. Richt een ventilator of airco nooit direct op jouw kindje.
De temperatuur in de slaapkamer samen met het beddengoed bepaalt hoe warm het is om te slapen. Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje.Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam.
Tot 37.5°C is normaal. Een lichaamstemperatuur van 37.6°C of hoger betekent dat je baby ziek is, dat hij te warm gekleed of toegedekt is of dat hij in een te warme omgeving verkeert. Op warme zomerdagen kan een baby zweten ook al ligt hij te slapen, maar hij mag geen rood gestuwd hoofd hebben!
Wat is de TOG-waarde voor een veilig babyslaapcomfort? De TOG-waarde voor een babydeken of slaapzak (met romper) ligt tussen 1 tot maximaal 4 TOG.
Kamertemperatuur. De temperatuur in een babykamer is idealiter niet hoger dan 18 graden Celsius. Zorg voor een briesje frisse lucht in huis en in de slaapkamer door deuren en ramen open te houden. Als het raam een ventilatierooster heeft, zet dit rooster dan open.