Zowel in het binnenland als langs de 1800 kilometer lange kustlijn, kun je in de regio Bretagne goed fietsen.
Prachtige routes, gezinsrondritten en sportieve routes, liefhebbers van de “kleine koningin” zullen zich uitstekend vermaken! 60 kilometer van Mont Saint-Michel naar Saint-Malo via Cancale; de route gaat vervolgens verder naar Saint-Suliac alvorens de Rance over te steken.
Vakantie in Bretagne
Het heuvelachtige binnenland nodigt uit tot wandelen en fietsen. Bretagne is zuinig op haar erfgoed en staat dus vol met charmante dorpjes en stadjes. Soms nog bijna geheel in middeleeuwse staat. Wie van kust, natuur en cultuur houdt zit hier dus zeker goed.
Als fietser volg je de kustlijn of rivier en kom je langs onbekende baaitjes, door prachtige natuur en langs de mooiste plekjes. Het leuke van deze fietsroute is, dat je dwars door Bretagne rijdt. Het parcours door Bretagne is redelijk vlak en daardoor geschikt om te fietsen door jong en oud.
Denk dan bijvoorbeeld aan de Mont Ventoux, Galibier, Alpe-d'Huez, Aspin, Tourmalet en andere beroemde bergetappes. Het lijkt mij altijd nog leuk om met mijn e-mountainbike de Mont Ventoux op te fietsen.
Nee, het is niet verplicht om een fietshelm te dragen maar dit wordt wel aangeraden. Voor kinderen jonger dan 12 jaar is het echter wél verplicht om een helm te dragen. Hierop staat een boete van € 135.
De fietspaden in Frankrijk zijn aangeduid door een groen bord met een witte fietser of door een grondmarkering.
Rondom de hele kust van Bretagne liggen ze: beeldschone eilanden met charmante vissersplaatsen en een zeldzame natuur, die er in veel gevallen opvallend exotisch uitziet. Belle-Ile-en-Mer, Ile de Bréhat, Ile de Batz, Ile d'Ouessant en de Iles des Glénan horen wat ons betreft bij de allermooiste eilanden van Frankrijk.
De zeer lange en gevarieerde kustlijn van Bretagne met zijn typische vuurtorens, rotsen en vele stranden is uiteraard een belangrijke toeristische trekpleister. Maar ook het heuvelachtige, groene binnenland is een bezoek meer dan waard. Hier kun je niet alleen prachtig wandelen, ook fietsen in Bretagne is een aanrader!
Vanaf 1 oktober tot eind april mag je bij de meeste Nederlandse badplaatsen op het strand fietsen.
Fietsen op de Waddeneilanden. De natuur is er schitterend, er is veel te zien en Nederlands beste fietspaden liggen er: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog verdienen je onverdeelde aandacht.
De gemiddelde zeewatertemperatuur in de maanden oktober tot en met juni ligt tussen de 10 en 15 graden. Ga je voor de stranden naar Bretagne, dan zijn de zomermaanden het meest aangenaam met zo'n 17 graden.
Het actuele klimaat van Bretagne is een oceaan klimaat met droge zomers en met zachte winters met regen. Aan de noord- en westkust en in het binnenland heerst een vochtig zeeklimaat. De zuidkust heeft een droog zeeklimaat, zoals overal aan de Atlantische kust.
Kies voor Bretagne, veelzijdig en spectaculair. Met vuurtorens, kastelen, een stoer wandelpad langs baaien en kliffen, schilderachtige eilanden voor de kust, een mild klimaat, frisse zeelucht en volop lekkernijen uit de Bretonse keuken. Neem de Côtes d'Armor als uitvalsbasis.
Een van de populairste bezienswaardigheden van Saint-Malo is de oude stadsmuur. De bijna twee kilometer lange muur werd gebouwd tussen de 12e en 18e eeuw. Vandaag de dag wordt de muur nog steeds goed onderhouden. Een bijzondere activiteit is een wandeling over de stadsmuur.
In landen zoals, Zweden en Frankrijk is het voor kinderen wel verplicht om een helm te dragen, maar voor volwassenen nog niet. Wel wordt het in bijna alle landen aangeraden om een helm te dragen op de elektrische fiets.
Goed nieuws voor fietsers die fan zijn van het netwerk met fietsknooppunten: het netwerk is uitgebreid naar Noord-Frankrijk. Sinds begin 2019 zijn de knooppuntenroutes doorgetrokken tot in het departement Nord en in maart 2020 zal dit nog verder uitgebreid worden. Een première in Frankrijk!
Is er geen verplicht fietspad aanwezig? Dan mogen fietsers op de rijbaan van 'routes nationales', 'routes départementales', 'routes communales', … fietsen, tenzij met een verkeersbord wordt aangegeven dat dit verboden is. Op auto(snel)wegen — de 'autoroutes', de 'voies expresses', … is fietsen verboden.