De binnenkant van een rookmelder is voorzien van een rookkamer, waarin een sensor zit. De aanwezige sensor is gevoelig voor stof en insecten.
Het meest belangrijke gedeelte van een rookmelder is de rookkamer. In dit onderdeel bevindt zich de sensor. Deze sensor bestaat uit een soort van lichtstraal, als deze wordt onderbroken geeft de sensor een signaal af aan de sirene, die dan alarm geeft door een hard geluidssignaal.
Een rookmelder reageert op rook en geeft een indringend geluid af waar je ook in je slaap wakker van wordt. Er zijn rookmelders die werken met een kleine radioactieve bron, de zgn. ionisatiemelder.
Mocht uw rookmelder ongewenst afgaan, dan kunt u het alarm uitschakelen door op de knop van de melder te drukken. Zorg er vervolgens voor dat de oorzaak van het vals alarm verwijderd is. Dit kan bijvoorbeeld stoom of stof zijn.
Veel rookmelders gaan onterecht af als ze dicht bij een vochtige plek hangen of als ze hangen bij apparaten die verbrandingsdeeltjes produceren. Het is daarom belangrijk dat de melder op minimaal 3 meter van de badkamer en keuken hangt. Voor deze ruimtes zijn alleen hittemelders geschikt.
Waterdamp en gassen kunnen ten onrechte een rookmelder laten afgaan, omdat de deeltjes ongeveer dezelfde diameter hebben als de rookdeeltjes die de rookmelder tracht te detecteren.
Betekenis van het rode lampje
Het geeft aan dat de rookmelder klaar is voor gebruik en operationeel is. Dit betekent dat het apparaat is ingeschakeld en klaar staat om rook of brand te detecteren. Het rode lampje geeft gemoedsrust, wetende dat de rookmelder paraat is om te reageren in geval van een noodsituatie.
Een piepende rookmelder betekent vaak dat de batterij leeg is. Ook kunnen stof op de melder, stoom en damp een vals alarm geven. Druk op de Test & Hush knop om het rookmelder alarm tijdelijk uit te schakelen. De gevoeligheid van de rookdetector is verlaagd maar de melder blijft wel detecteren.
Vervuiling van de rookmelder
Stof kan zich namelijk ophopen op de melders, waardoor ze mogelijk rook of brand minder goed kunnen detecteren. Sommige rookmelders geven een piepje om aan te geven dat ze schoongemaakt moeten worden. Dit probleem is eenvoudig te verhelpen door al het stof te verwijderen.
Het rood lampje dat ongeveer elke 40 seconden knippert, geeft aan dat de rookmelder operatief is. Helaas is het niet mogelijk om dit lampje uit te schakelen.
Haal de rookmelder van de montageplaat. Druk de inleerknop één keer kort in en meteen daarna één keer lang, totdat de rode led niet meer brandt (dit duurt ongeveer 3-4 seconden).
Totdat u wakker schrikt, de rookmelder geeft midden in de nacht een piep. Is er brand? Nee, de melder geeft aan dat de batterij bijna leeg is. Slaperig probeert u een stoel te vinden zodat u de melder van het plafond kunt halen om de batterij te verwijderen.
“Een rookmelder gaat niet zomaar af omdat hij dicht bij het raam hangt, maar de rook trekt dan veel te snel weg. Maar als hij op een vochtige plek hangt, bijvoorbeeld bij de badkamer, dan kan hij wel onnodig afgaan door de warme lucht die vrijkomt.
De rookmelder waarschuwt met het piepje voor onregelmatigheden. In de meterkast kun je deze vaak ontdekken. Controleer met een stekkerproef of het probleem in het apparaat zelf zit, of in de installatie. Als het aan de installatie ligt, doe je er verstandig aan om een monteur te bellen.
Brandt er continu een groen lampje op jouw rookmelder? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Een continu groen brandend lampje wijst erop dat de 230V voeding werkt. Wanneer het groene lampje niet brandt, werkt de melder nog steeds.
Als de batterij bijna leeg is, piept de rookmelder af en toe om dit aan te geven.
Wanneer je rookmelder met enige regelmaat (meestal elk uur) piept, is dit een teken dat de batterij leeg aan het raken is. Een rookmelder met een zwakke batterij zal blijven piepen totdat de batterij ermee ophoudt.Met een beetje pech kan dit enkele weken duren.
Je rookmelder testen - hoe doe je het correct? Bijna alle rookmelders hebben een testknop aan de zijkant of in het midden van de rookmelder. Deze dien je ingedrukt te houden totdat het alarm afgaat. Als deze dan dus niet afgaat of te zacht afgaat, moeten de batterijen vervangen worden.
Ruwweg kan je de volgende batterij-levensduur verwachten: Melders met 9 volt-batterij: ongeveer jaarlijks te vervangen.Melders met AA-batterijen: ongeveer om de 2 à 3 jaar vervangen.Melders met lithium-batterij: tussen de 5 en 10 jaar, zoals aangegeven op de productpagina en verpakking.
Als je in je huis gaat klussen of er gaat een verbouwing in je huis plaatsvinden waar een rookmelder aan het plafond hangt, zorg dan dat je de rookmelder afdekt! Te veel stof in een rookmelder kan er voor zorgen dat de rookmelder het niet meer goed doet. Iets om rekening mee te houden.
Maak je de melder niet schoon, dan geven de meeste rookmelders steeds langer een alarmsignaal en gaan steeds vaker af, ook 's nachts. Echter; de rookmelder stopt nog steeds uit zichzelf. Het eerste ''onderhoudssignaal'' hoort u meestal 1 tot 1,5 jaar na het plaatsen van de rookmelder.
Ruwweg kan je de volgende batterij-levensduur verwachten: Brandmelders met een 9V-batterij: ongeveer jaarlijks te vervangen. Brandmelders met AA/AAA-batterijen: ongeveer om de 2 à 3 jaar vervangen. Brandmelders met lithium-batterij: tussen de 5 en 10 jaar, zoals aangegeven op de productpagina en verpakking.
Het is normaal dat een rookmelder tijdelijk piept of loeit na installatie of na het vervanging van de batterij. Als dit niet stopt binnen de 10 minuten, kan dit een teken zijn van een gestoorde werking.
U kunt op de testknop drukken van de rookmelder.Het alarm moet afgaan. Dit betekent dat de rookmelder het goed doet.
Als de stoom vergelijkbaar is met echte rook of brand, zelfs wanneer de gebeurtenis wordt veroorzaakt door pure stoom, gaat het alarm af. Wanneer dit gebeurt, moet je ervoor zorgen dat er geen stoom meer wordt geproduceerd en de kamer luchten zodat de Nest Protect niet meer afgaat.