Deze duren meestal één tot twee dagen. Deze groeispurten kosten energie en er zijn veel voedingsstoffen voor nodig. Daarom vraagt je baby vaker om voeding. Een groeispurt is de meest voorkomende oorzaak voor regeldagen.
Zowel rond de 9 á 10 dagen, rond de 3 á 4 weken, rond de 3 maanden en rond de 6 maanden. Ook na die 6 maanden kan een regeldag nog voorkomen. Over het algemeen duren regeldagen bij een kindje zo'n 1 of 2 dagen. In sommige gevallen zijn kindjes een week lang huilerig en hangerig.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.
Je baby slaapt nog steeds heel veel, maar je merkt wel dat hij in week 3 steeds actiever wordt als hij wakker is. Hij kan ook al heel wat. Hij draait zijn hoofd naar de richting waar geluid vandaan komt en tilt zijn hoofd misschien zelfs al even op als hij op zijn buik ligt.
Zo'n groeispurt kan zo rond de tweede levensweek van je kind, rond de zesde week en rond de derde maand gebeuren, maar ook op andere momenten. Door in te gaan op de behoefte van je kind aan extra voedingen duurt het niet lang voor je melkproductie toeneemt.
Het is grappig hoe je toch bepaalde dingen vergeet uit het eerste levensjaar van een kind totdat je er weer vol in zit.
De eerste weken wordt je kind gevoed via de bloedvaten in de baarmoederwand. Het klompje cellen dat straks je baby wordt, heeft nu ongeveer de maat van een korrel rijst. Het begint zelfs al een beetje vorm te krijgen. Als je het goed zou bekijken, zou je een hoofdje en een staartje kunnen ontdekken.
Baby's huilen de eerste drie maanden van hun leven het meest. De eerste 6 weken gemiddeld 2 tot 2,5 uur per dag. Daarna neemt het aantal uren dat baby's per dag huilen weer af.
Baby van 3 weken beter laten slapen
Op de borst, in de kinderwagen of in de draagdoek: waar je baby slaapt is in deze periode minder van belang, als het maar een veilige plek is. Weet dat Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid het advies geeft om niet samen in een bed te slapen met je baby.
Baby wakker maken voor laatste voeding
Voor de laatste voeding van de dag is ons advies anders dan bij de nachtvoeding. Wij adviseren om een jonge baby wakker te maken voor de laatste voeding rond 22:30. Veel ouders kiezen ervoor om deze voeding niet te geven en te wachten tot hun baby zelf komt.
Een pasgeboren baby valt nog regelmatig tijdens een voeding in slaap. Dit is heel normaal. Maar vanaf ongeveer zes weken kun je je baby wel langzaam laten wennen aan het zelf in slaap vallen in het bedje of wiegje.
Voor je baby is de wereld nog vooral een zwart-witfilm. Hij ziet namelijk nog geen echte kleuren. Wel ziet hij verschil in kleuren, waardoor het beeld bestaat uit grijstonen. Naast het ontbreken van kegeltjes, is er nog een reden waarom kleuren zien zo'n uitdaging is voor je baby.
Jonge baby's kunnen nog niet zelfstandig in slaap vallen, dit moeten ze nog leren. Hierdoor kunnen ze onrustig worden of gaan huilen als het slapen niet lukt. Ze hebben nog jouw hulp nodig om in slaap te vallen. Zo kan het nodig zijn om je baby in slaap te wiegen of je baby valt in slaap tijdens de voeding.
Drink genoeg, eet genoeg, rust voldoende uit. Kortom, zorg goed voor jezelf, want het is een behoorlijk intensieve toestand, die regeldagen. En voor je het weet is je lichaam weer helemaal aangepast aan de nieuwe hoeveelheid en kunnen jij en je baby weer even lekker bijtanken (haha!)
Leg je baby op je schoot en praat tegen hem, trek 'gekke bekken', zing lieve liedjes. Let daarbij eens op hoe je kind reageert. Als je goed kijkt, zul je zien dat je baby minieme geluiden en bewegingen maakt om je aandacht te trekken. En welke geluiden of gezichten vindt hij leuk?
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Het zogenaamde huiluurtje in de avond kun je eenvoudig herkennen, het lijkt niet op het huilen van je baby als hij pijn of honger heeft. Je baby lijkt heel boos te zijn en huilt wel tien minuten tot meer dan een uur. Het gebeurt altijd aan het einde van de dag, meestal voordat hij gaat slapen.
Kinderen die gaan huilen als ze in bed worden gelegd zijn meestal kinderen die niet gewend zijn om uit zichzelf in slaap te vallen. Het kortdurende huilen hoort voor hen bij het gewennen aan het zelf in slaap vallen.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
's Nachts weer wakker worden, kan verschillende oorzaken hebben: Je baby heeft een groeispurt. Je baby voelt zich niet zo lekker, bijvoorbeeld omdat er een tandje doorkomt of omdat er een griepje op de loer ligt. Dan kun je niet veel meer dan je baby troosten.
Het gemiddelde gewicht van baby's van ouders van Nederlandse afkomst is ongeveer 1200 gram bij 28 weken. Daarna stijgt het gemiddeld ongeveer 200 gram per week. Bij 40 weken weegt een baby ongeveer 3500 gram.
Door je baby regelmatig aan te leggen, zorg je voor een goede balans tussen vraag (honger) en aanbod (borst). Ook overdag is het goed om je baby na maximaal vier uur wakker te maken voor borstvoeding.