Gerstekorrels of milia zijn kleine witte bobbeltjes die onder de huid zitten. Ze komen vooral voor bij baby's en peuters, maar ook volwassenen hebben er weleens last van. Het is niet gevaarlijk, maar de meeste mensen vinden het geen prettig gezicht en willen er toch vanaf komen.
Een dermatoloog kan het 'dakje' van de milia liften (zonder de huid te beschadigen) met een steriele naald, scalpel of met laser. Laser via een elektrisch verhitte naald. Zo wordt de keratine onder de huid verwijderd.
Een gerstekorrel, ook wel milium (meervoud: milia) genoemd is een klein wit korreltje of bolletje in de huid. Het ontstaat door een verstopping in de afvoergang van talgklieren of zweetklieren. Er ontstaat een klein, bolrond knikkertje (een cyste) gevuld met witte hoornschilfers.
Gerstekorrels gaan soms vanzelf weer weg, maar helaas niet altijd. Als je er van af wilt, dan kan je een gerstekorrel zelf verwijderen. Je prikt met een scherpe, steriele naald een klein gaatje in de huid, zodat je de gerstekorrel eruit kunt drukken met je vingers.
Gerstekorrels voorkomen
Exfolieer regelmatig met glycolzuur of salicylzuur of behandel je huid met een vitamine A-zuur zodat zich geen nieuwe milia kan vormen. Gerstekorrels op het ooglid of onder de ogen kun je weliswaar niet zomaar met dit soort ingrediënten behandelen.
Een gerstekorrel is niet hetzelfde als een mee-eter of een puistje. Je kunt gerstekorrels niet uitknijpen, net zoals mee-eters of puistjes, omdat ze dieper in je huid liggen. Wij raden je af om zelf gerstekorrels te verwijderen om onnodige ontstekingen en zelfs littekens als gevolg van de ontstekingen te voorkomen.
Wel is het zo dat je huidverzorging meer is dan alleen maar hydrateren. En dan kom je er niet met alleen petrolatum (vaseline). Bovendien is vaseline nou niet echt een prettig product om op je gezicht te smeren…. Maar tijdelijk, bijvoorbeeld bij een erg droge huid, kan vaseline heel veel goed doen.
Gerstekorrels zijn pijnloos en kunnen geen kwaad, maar u bent ze wellicht toch liever kwijt dan rijk. Hoe sneller u erbij bent, des te gemakkelijker gaat het. Op den duur gaat het steeds lastiger. Probeer het bultje in elk geval niet uit te knijpen.
Milia, ook wel gerstekorrels genoemd, zijn ongevaarlijke maar vervelende witte bultjes in het gezicht. Ze zijn hardnekkig en kunnen soms weken, maanden of langer blijven zitten.
Per 15 min. l € 19.50. Kleine witte harde bultjes onder het oog zijn meestal gerstekorrels. Deze kun je niet zelf verwijderen, omdat ze onder je huid liggen.
Behandeling van een gerstekorrel is niet noodzakelijk, tenzij je het als cosmetisch onwenselijk ervaart. Indien een gerstekorrel ontstoken is kun je het best even naar de huisarts te gaan. De huisarts geeft je dan antibiotische zalf voor het oog en raadt je waarschijnlijk aan om warme kompressen te gebruiken.
Een talgkliercyste kan geen kwaad. Als u er toch last van heeft, kunt u de cyste laten weghalen. U krijgt dan eerst een prik om de huid rondom de cyste te verdoven. Daarna kan de huisarts de cyste wegsnijden en de wond hechten.
Gebruik een crème met retinol (wel niet op de oogleden!) om de ophoping van dode huidcellen te vermijden.
Milia (gerstekorrel)
De behandeling van Milia is niet pijnlijk en duurt niet lang. De huidtherapeut maakt met een naaldje een kleine opening in de huid. Daarna wordt voorzichtig de hard geworden talg uit de holte gedrukt. De behandeling kan ook worden uitgevoerd met behulp van elektro coagulatie.
Maar als je er toch niet van af kunt blijven, dan kun je het volgende doen als je een 'rijp puistje' hebt (met een dikke, witte kop). Was eerst heel goed je handen, ook onder je nagels. Knijp het puistje uit met schone tissues of watjes. Ontsmet het puistje daarna goed met een middel op alcoholbasis, zoals Sterilon.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken hebben gerstekorrels (milia) niets te maken met acne of puistjes. Veel mensen verwarren het met mee-eters (comedonen); hierbij zijn de poriën van de huid verstopt door talg en huidschilfers. Bij milia zijn de poriën niet verstopt met talg, maar met keratine.
Hoe verwijder je een gerstekorrel? Het verwijderen van een gerstekorrel kan je het beste laten doen. De huidtherapeut zal de gerstekorrels met een steriel naaldje aanprikken om ze er vervolgens voorzichtig zonder de huid te beschadigen er uit te wippen. Wacht hier niet te lang mee!
Gerstekorrels, ook wel milia genoemd, zijn kleine, witte korreltjes ter grootte van een speldenknop, die niet kwaadaardig zijn. Ze hebben helemaal niets te maken met puistjes of pukkeltjes en komen vooral voor in je gezicht.
Bij volwassenen ontstaan mee-eters voornamelijk door het gebruik van te vette cosmetica die de poriën afsluiten. Ook make-up die aan het eind van de dag niet goed wordt afgewassen kan mee-eters veroorzaken. Deze producten staan daarom bekend als comedogeen. Letterlijk betekent dit “bevordert vorming van mee-eters”.
We kunnen gerstekorrels dan ook omschrijven als kleine, witte pitjes onder de huid. Een verstopte klier met keratine wordt dus als het ware bedekt met een dun vliesje. Wat je ziet en voelt, is een wit en verhard bultje; de gerstekorrel.
Syringomen zijn kleine witte bultjes die ontstaan door de uitgangen van zweetkliertjes in het gezicht. Syringomen ontstaan vaak onder de ogen. Syringomen lijken op gerstekorrels en worden hier vaak mee verward. In tegenstelling tot gerstekorrels kunnen syringomen niet worden uitgedrukt.
De talg kan dan niet meer naar buiten komen hoopt zich op in het kliertjes. Er ontstaat een bobbeltje. Het is een steriele ontsteking, die soms gepaard kan gaan met een bacteriële ontsteking (infectie). Als er bacteriën bij komen kan de klier ontstoken raken en kan het ook pijn gaan doen.
Je kan de crème gebruiken op je gezicht en op je lichaam, al zou ik op het gezicht oppassen bij een vette huid. Maar als goed voedende crème voor de droge plekjes zoals knieën, voeten, handen en ellebogen doet hij goed zijn werk.
Helpt tegen acne
Heb je regelmatig last van acne of puistjes ? Dan kan uierzalf zeker een verlichting zijn voor u. De zalf kan acne bestrijden, omdat het licht ontsmettend en verzorgend werkt. Natuurlijk als je last hebt van ernstige acne kun je beter een dermatoloog of schoonheidsspecialist raadplegen.
Vermijd crèmes met alcohol. De minder goede soorten die voorkomen in cosmetica zijn: Alcohol Denat, Ethanol, Ethyl Alcohol, Methanol, Benzyl Alcohol en Isopropyl Alcohol. Afhankelijk waar dit ingrediënt in de lijst staat zal het product een hoge of zeer lage concentratie bevatten, dus hoe later in de lijst hoe beter.