Syfilis is een seksueel overdraagbare ziekte.
Kans op besmetting
De kans om Syfilis op te lopen wordt geschat op 30 procent. Dit geldt dus voor iedere keer dat je onveilig seks hebt met iemand die Syfilis heeft.
Mag je seks hebben tijdens je behandeling van syfilis? Wacht tot 1 week na je behandeling met seks. Ook seks met je handen of je mond. Je kunt de soa in die week nog aan iemand anders geven.
Syfilis is een seksueel overdraagbare aandoening (soa), die op lange termijn tot ernstige gevolgen leidt.
Syfilis is aantoonbaar door middel van bloedonderzoek. De geslachtsziekte kan vastgesteld worden Vanaf een aantal weken na het optreden van de eerste symptomen. Bij het ontbreken van zichtbare symptomen wordt aangeraden 3 maanden te wachten met testen na het onveilige seksueel contact.
►Eerste fase: er komt een zweer op de penis, rond de vagina, anus of mond. ►Tweede fase: je krijgt vaak een niet-jeukende huiduitslag op romp, armen en benen, of bultjes rond de penis of vagina. Daarnaast kun je last hebben van koorts, een algeheel gevoel van ziekte, spierpijn en haaruitval.
Een harde sjanker is de eerste uiting van syfilis: een zweer op de geslachtsorganen, lippen, keel of de anus. Een weke sjanker is een ziekte op zichzelf. Deze soa wordt veroorzaakt door de Haemophilus ducreyi-bacterie. Je krijgt daarbij plaatselijke zweertjes en de lymfeklieren in de liezen kunnen erg pijn doen.
Syfilis Meestal gaat het hierbij om één pijnloos zweertje met een harde rand. Deze zweertjes kunnen op de penis voorkomen, maar ook bij de anus of in de mondholte. Vaak zie je hierbij ook een pijnloze zwelling van de lymfeklieren. Later kan je soms platte wratjes zien rondom de geslachtsdelen.
Als je syfilis niet behandelt, start twee tot dertig jaar na besmetting het derde stadium. In dit ernstige stadium ontstaan in vrijwel alle organen beschadigingen en ontstekingen, met ernstig letsel tot gevolg. Gelukkig komt dit derde stadium in Nederland bijna niet meer voor.
Dat laatste kan de indruk wekken dat syfilis een zelflimiterende ziekte is die vanzelf geneest, maar dat is niet zo. Na het eerste, primaire stadium met zweertjes en lymfeklierzwelling volgt secundaire syfilis met huiduitslag, en tot slot volgt tertiaire syfilis – een stadium dat bijna niet meer voorkomt.
Vanaf 2016 een lichte daling onder MSM
In 2022 werden er 1.574 infectieuze syfilis infecties gediagnosticeerd bij de CSG. (Centra Seksuele Gezondheid, in Nederland bestaan acht regio's voor de uitvoering van de regeling Aanvullende Seksuele Gezondheidszorg.)'s, dit is meer dan in 2021 (1.398).
Wanneer syfilis niet is behandeld, komt de ziekte na 1 tot 2 jaar in een sluimerperiode. Je merkt dan niets meer, maar de bacteriën zitten nog wel in je lichaam. Je bent dan niet besmettelijk voor anderen. Zonder behandeling kun je na jaren in het derde stadium komen.
Syfilis is gelukkig goed te behandelen. Belangrijk dat dit ook gebeurt om te voorkomen dat de infectie zich nog verspreid in het lichaam. Heb jij een behandeling hebt gehad? Dan duurt het meestal zeven dagen totdat de syfilis weg is uit je lichaam.
Binnen enkele uren nadat de besmetting met syfilis heeft plaatsgevonden, volgt verspreiding van de bacterie door het gehele lichaam.
Voor syfilis krijg je medicijnen van je huisarts of de GGD-arts.Dit zorgt ervoor dat de soa en de klachten weggaan. Heb je vaker seks met iemand? Dan krijgt die ook medicijnen.
Syfilis. In 2022 was het aantal syfilis-diagnoses (1.574) hoger dan in 2022 (1.398). Het percentage MSM met syfilis was 2,3 procent in 2021, een lichte daling in vergelijking met 2021 (2,6 procent). Onder MSM-PrEP pilot was dit percentage stabiel op 1,7 procent in 2022.
Donkere urine en stopverfkleurige ontlasting kan worden veroorzaakt door een soa. Heb je ooit onveilige seks gehad (seks zonder condoom) dan kan dit symptoom er op wijzen dat je iets hebt opgelopen. Om zekerheid te krijgen adviseren we je een soa test te doen.
Welke SOA's kun je krijgen door te zoenen? Alle SOA's die blaasjes veroorzaken in en rondom de mond kunnen worden overgedragen door een zoen.Het gaan dan voornamelijk om herpes (de wel bekende koortslip), maar ook om syfilis.
Typerend voor primaire syfilis is de ontwikkeling van een zweer (ulcus) op de plaats van de infectie (meestal rond de penis of vagina, maar soms ook bij de anus of in de mond). Het ulcus geneest vaak spontaan binnen drie tot zes weken.
In zijn algemeenheid is er vaak sprake van griepachtige verschijnselen met koorts, spier- en gewrichtspijn. Hoe wordt syfilis getest? Een syfilis-test is een bloedonderzoek en is 4 weken na onveilig contact zinvol.
Sluimerperiode Wanneer syfilis niet is behandeld, komt de ziekte na 1 tot 2 jaar in een sluimerperiode. Je merkt dan niets meer, maar de bacteriën zitten nog wel in je lichaam. Je bent dan niet besmettelijk voor anderen. Stadium 3 Zonder behandeling kun je na jaren in het derde stadium komen.
Kun je syfilis hebben zonder symptomen? Ja, sommige mensen hebben geen symptomen tijdens een primaire of secundaire syfilisinfectie, of ze kunnen hun symptomen toeschrijven aan andere ziekten. Omdat de laesies veroorzaakt door syfilis vaak pijnloos zijn, kunnen ze onopgemerkt blijven.
Dat kan, maar het hoeft niet. Je kunt een soa krijgen als je seks hebt met 1 persoon. De ander hoeft dan geen seks met iemand anders te hebben.
Als je chlamydia hebt, kun je tegelijk ook andere soa's hebben. Bijvoorbeeld gonorroe. Bespreek met je arts of je je op andere soa's moet laten testen.
Syfilis (lues, harde sjanker) is een van de klassieke bacteriële soa's. De ziekte was eeuwenlang endemisch, maar is zeldzaam geworden sinds er penicilline is. In Nederland wordt de diagnose jaarlijks ongeveer duizend keer gesteld, voor meer dan 95% bij mannen die seks hebben met mannen (MSM).