Met LED stabilisatoren voorkomt u piekspanning. Door deze piekspanning kan uw LED verlichting stuk gaan en daarom is het nodig om er een LED stabilisator tussen te zetten. De piekspanning wordt voor 80 % veroorzaakt door schakelingen, zoals het aan- en uitzetten van het licht door een schakelaar te gebruiken.
Werking dimstabilisator. Een compensator / dimstabilisator van Letsleds zorgt ervoor dat zacht nagloeien in uitgeschakelde stand tot verleden tijd behoord. Dit kan zowel voor een dimmer als een schakelaar gelden. Maar ook het onregelmatig flikkerende lampen bij een dimmer lost deze stabilisator op.
Dit is de zogenaamde lekstroom of inductiespanning. Eenmaal de spanning voldoende is, wordt deze ineens ontladen wat resulteert in kort nagloeien van de lamp. Dit is niet gevaarlijk en leidt niet tot een vermindering van de levensduur van de lamp maar het kan wel vervelend zijn.
Deze stabiliseert spanningsverschillen en voegt iets (0.5W) vermogen toe aan jouw led lampen, waarmee de meeste problemen worden opgelost. Een uitgebreidere toelichting welke problemen wel/niet kunnen worden opgelost, lees je hieronder.
Bij het aansluiten van de led driver adviseren we altijd om de secundaire kant eerst aan te sluiten. Dit is de kant van de spot of ledstrip. Daarna sluit u de primaire kant aan, de kabel die naar het spanningsnet gaat. Wanneer u meerdere spots of strips aansluit op een led driver moet u deze in serie te schakelen.
Een LED mag nooit zonder meer op een spanningsbron worden aangesloten. Er dient altijd een stroombegrenzer aanwezig te zijn zoals een eenvoudige weerstand, omdat een LED in feite een diode is.
Als de lampen flikkeren, dan heeft u in de meeste gevallen last van lekspanning. Lekspanning ontstaat doordat de stroomleiding van de LED lampen in de buurt loopt van een andere stroomleiding met een hoge spanning. Omdat LED verlichting nauwelijks stroom nodig heeft, stroomt er een lage spanning door deze leiding.
Gebruik een LED dimmer
Mensen gaan er vaak van uit dat ze hun gewone dimmer ook kunnen gebruiken voor LED verlichting, maar in de meeste gevallen is dat niet mogelijk. Bestaande dimmers hebben vaak een minimum vermogen van 50 watt.
Hoewel LED in bepaalde gevallen met een gewone dimmer kan worden gedimd, is het aan te raden om een LED dimmer te gebruiken. Een LED dimmer dimt immers lampen met fase aansnijding (RL) en/of fase afsnijding (RC), terwijl een gewone dimmer slechts één van deze dimmethoden toepast.
Hoe kan ik zien of een LED lamp dimbaar is? In de meeste gevallen is een LED lamp ook verkrijgbaar in een dimbare variant. LED verlichting is lang niet altijd standaard dimbaar. Let er dus op dat er in de productnaam of in de specificaties de term 'dimbaar' en/of 'dimmable' vermeld staat.
Een led sluit je aan in de juiste oriëntatie. Net zoals een diode zal deze geen stroom geleiden als deze in de verkeerde richting is aangesloten, en dan zal de led geen licht uitstralen. De led gaat niet stuk als je hem verkeerd om aansluit, je kunt makkelijk proberen of het werkt door hem even om te draaien.
Een lekstroom is bijna niet te voorkomen. In veel apparaten zijn bijvoorbeeld transformatoren en/of bijvoorbeeld condensatoren aanwezig, veroorzakers van (kleine) lekstromen. Door niet enkel de fase, maar ook de nul te schakelen kan lekstroom als veroorzaker van gloeiende LED-lampen voorkomen worden.
Pas wanneer de spanning in de buurt komt van de nominale spanningsval begint er stroom te lopen en gaat de led licht geven. Als de spanning daarna echter ook maar een klein beetje (een paar tiende volt) wordt verhoogd, neemt de stroom zeer snel toe, totdat de led kapot gaat.
De dimstabilisator dient parallel op de lichtbron en zo dicht mogelijk bij de lichtbron aangesloten te worden. De dimstabilisator kan met een 3-voudige lasklem geplaatst worden bij de verbinding met de lichtbron. U plaatst 1 draad aan de FASE kant en 1 draad aan de NUL kant.
Compensator om knipperen van LED-lampen in combinatie met een 2-draadsdimmer (zonder nul) te voorkomen/verhelpen. Ook geschikt om lek- en/of indicutiespanningen op te vangen, waardoor LED-lampen kunnen nagloeien/blijven branden terwijl uitgeschakeld.
Serieschakeling is noodzakelijk bij LED-verlichting op 350mA, 500mA, 700mA en 1050mA. In dit geval wordt er gebruik gemaakt van een stroomgestuurde voeding. Bij serieschakeling is er slechts één stroompad.
De dimtechnologie is vaak geïntegreerd. Wat gebeurt er wanneer ik niet-dimbare LEDs toch dim? In dat geval kunnen zowel de dimmer als de lampen beschadigd raken. De lamp begint waarschijnlijk te knipperen en te flikkeren, brandt helemaal niet meer of raakt voortijdig defect.
Wanneer je de 12V led lampen niet wilt gaan dimmen kun je deze vaak één-op-één vervangen met jouw huidige halogeen lampjes. In ruim 80% van de gevallen zijn de led 12V led lampen namelijk te gebruiken met zowel een halogeentrafo als led trafo 12V, mits deze gebruikt wordt in een aan/uit situatie.
Veel gestelde vragen. 3-staps dimbare LED lampen zijn lampen waarmee je zelf, dus zonder het gebruik van een LED dimmer, de hoeveelheid licht kunt regelen met behulp van de lichtschakelaar.
LED-lampen worden vaak niet met een conventionele dimmer gedimd; wanneer u een LED-lamp op een normale dimmer aansluit zal de LED verlichting knipperen, trillen of zoemen. De elektronica van een LEDlamp werkt anders dan bij een gloeilamp of andere verlichting en daarom heeft u dan ook een speciale LED-dimmer nodig.
Een traditionele wanddimmer is niet geschikt voor het dimmen van LED verlichting. De LED lamp kan dan gaan knipperen, zoemen, trillen of zelfs kapot gaan. Wanddimmers hebben altijd een minimum vermogen. Als het minimum vermogen bijvoorbeeld 50 Watt is dan dien je voor een lamp van minimaal 50 Watt te kiezen.
Fase-aansnijding is efficiënter en heeft over het algemeen een soepelere dimcurve dan fase-afsnijding, terwijl fase-afsnijding beter kan werken met gloeilampen en sommige soorten halogeenlampen. Bij het kiezen tussen deze methoden moet u rekening houden met het type verlichting en het gewenste dimniveau.
De dimmer schakelt wel, maar de LED dimmer dimt niet. Als u de aansluiting heeft gecontroleerd en de LED dimmer werkt niet, dan is de dimmer defect. U kunt dan de dimmer terug sturen met vermelding van deze klacht. De lampen blijven branden na uitschakelen.
Als je namelijk direct 220/230V op een klein LED lampje plaatst, dan blaas je het direct op. Bij LED verlichting moet er dus altijd een trafo tussen het netstroom en jouw lamp. Alle spots in onze webwinkel zijn complete producten.
Veruit de meeste led-lampen werken echter op een lagere spanning van ca.1 tot ca.64 Volt. Deze laatste led-lampen onderscheidt men in twee groepen: CC (Constant Current: 350mA, 700mA of 1000mA) en CV (Constant Voltage: meestal 12V, 24V of 28V).