Asielhonden. De eerste geleidehonden werden gekocht van het Amsterdamse asiel aan de Polderweg. Bijna dagelijks gingen trainers kijken of er wellicht een geschikte hond binnen was gekomen. De eerste hond uit het asiel die het schopte tot volleerd geleidehond was de tien maanden oude kruising Mechelse herder Sunny.
KNGF en de Duitse herder
De eerste officieel opgeleide blindengeleidehond was een Duitse herder. Nog altijd maakt dit ras een onderdeel uit van de honden die vandaag de dag worden opgeleid tot geleidehond.
Morris Frank, de eerste Amerikaanse geleidehondgebruiker
Hij schreef aan Eustis dat hij heel graag een geleidehond wou, alsook geleidehonden wilde promoten in de Verenigde Staten. Dorothy Eustis nam de uitdaging aan en leidde in 1928 voor Frank Buddy op, een Duitse herder.
Dankzij onze jarenlange kennis en ervaring weten we dat labrador retrievers, golden retrievers, Duitse herders en kruisingen van deze rassen het meest geschikt zijn om op te leiden als geleidehond. Deze honden werken graag voor een baas en zijn daarnaast groot genoeg om hun baas comfortabel te begeleiden.
KNGF Geleidehonden werkt voornamelijk met 3 hondenrassen voor het opleiden van de beste hulphonden. Dat zijn de labrador retriever, de golden retriever en de Duitse herder.
Vooral de Golden Retriever en de Labrador Retriever (of kruisingen hiervan) zijn geschikt om in te zetten als autismegeleidehond. Deze honden hebben een zachtaardig en betrouwbaar karakter. Kinderen met autisme kunnen soms druk zijn en wat ruw met de hond spelen, het is belangrijk dat de hond hiermee om kan gaan.
De PTSS-hond wordt opgeleid voor mensen met een post traumatisch stresssyndroom (PTSS). Ze zijn er specifiek voor mensen met angsten, depressies en trauma's. Deze hulphond geeft structuur en invulling aan…
De geleidehondenschool bepaalt in principe steeds wat er met een afgekeurde blindengeleidehond gaat gebeuren, maar dit doen ze wel steeds in overleg met het gezin of de gebruiker waar de hond op dat moment verblijft.
Er bestaat, in de visie van Hulphonden voor Autisme, niet één ras of enkele rassen die geschikt zijn als hulphond. Daarmee zouden we immers de individuele hond en zijn specifieke eigenschappen tekort doen. Daarnaast is de juiste match tussen mens en hond van het allergrootste belang.
Hond met een missie
Een buddyhond geeft sociale steun aan volwassenen en kinderen met een handicap, ziekte of stoornis. Buddyhonden hebben de juiste eigenschappen en vaardigheden voor deze taak. Ze zijn goed opgevoed, stabiel, bieden rust en weten om te gaan met moeilijke situaties.
25 juni 2020. In 2019 namen we 131 honden in opleiding. Het aantal actieve teams van hond en baas is gegroeid tot 724, met 496 blindengeleidehonden, 49 autismegeleidehonden, 45 assistentiehonden, 67 buddyhonden PTSS en 67 buddyhonden voor kinderen.
Een blindengeleidehond weet niet overal de weg. Van zijn baas krijgt de hond aanwijzingen zoals 'links', 'rechts' en 'zoek de zebra'. De hond volgt de aanwijzingen op en helpt zijn baas zo op zijn bestemming te komen. Hond en baas werken dus samen.
Leg jij de basis voor de geleidehond? Jaarlijks worden er ongeveer 200 KNGF-pups geboren. Voor deze pups zoeken we fijne gezinnen waar de jonge honden in huiselijke kring mogen opgroeien. Dat is een goede basis om ze te laten slagen als geleidehond voor iemand met een beperking.
Voor sommige activiteiten die de hulphond kan uitvoeren, bestaan er geen technische hulpmiddelen: voorwerp ergens in doen of uithalen; dekbed terugslaan; voorwerpen in een andere ruimte gaan halen.
Hondenrassen De samojeed is een keeshond uit Noordwest-Azië en Noordoost-Europa. Het ras werd door de stam van de Samojeden gehouden voor het hoeden van rendierkuddes en als waakhond. De sterke en taaie samojeed bleek ook geschikt als sledehond, zodat hij op tal van poolexpedities werd ingezet.
Sint-Bernard
Dit ras werd oorspronkelijk gebruikt om verdwaalde reizigers in de Zwitserse Alpen op te sporen en te redden, wat gezien hun kracht en grootte, ergens tussen 60 en 90 kilo, niet zo vreemd is.
Naast dit rustgevend effect van huisdieren, hebben honden in het bijzonder ook het voordeel dat ze uitgelaten moeten worden en hun baasje een reden geven om niet in bed te blijven liggen of zichzelf thuis te isoleren. Hiermee kan eenzaamheid tegen worden gegaan en voelen eigenaren zich gesteund door hun huisdier.
Een geleidehond van KNGF Geleidehonden kost jou niets. De opvoeding, scholing en alle bijkomende kosten van een blindengeleidehond en een assistentiehond worden door KNGF Geleidehonden en zorgverzekeraars vergoed. De opleidingskosten voor buddyhonden neemt KNGF Geleidehonden volledig voor haar rekening.
Als je je eigen hond wil opleiden tot therapiehond is dit mogelijk bij verschillende organisaties. Je hond krijgt eerste een geschiktheidskeuring. Gedrag, karakter en gezondheid zijn hierbij doorslaggevend. Als je hond is goedgekeurd, kan de opleiding beginnen.
Hulphond Nederland breidde in 2012 haar aanbod uit met dierondersteunde therapie voor jongeren, waarbij getrainde honden worden ingezet. Inmiddels worden jaarlijks vanuit 15 locaties in Nederland jongeren met autisme, ADHD, depressie of gedragsproblemen geholpen, in samenwerking met jeugdzorg en GGZ-instellingen.
Het trainen van de honden kost geld. Veel geld. Een gemiddelde hulphond kost tussen de € 25.000 en € 40.000.
Regelmatig zien we schattige puppy's die getraind worden om later een stoere politiehond te worden, maar wat gebeurt er met de honden als ze te oud worden voor het werk? „Eigenlijk heel simpel: ze gaan, net als hun menselijke collega's, met pensioen" schrijft de Amsterdamse politie op Facebook.
Bassethond. Laat je niet misleiden door de permanent treurige blik van een bassethond: het zijn vrolijke beestjes, wat aanstekelijk werkt - zeker als je hoogsensitief bent. Ze zijn dol op luieren, maar laten hun lange oren ook graag in de wind wapperen.
Rustige, zachtaardige en lieve windhonden zijn een ideale keuze voor therapiewerk. Ze kunnen snel gaan, maar velen houden het liever langzaam en zullen geduldig gaan liggen terwijl ze lange tijd worden geaaid. Gepensioneerde racehonden staan vaak ter adoptie, en dat kan ook train ze ook als therapiehonden.
Hulphonden zijn te herkennen aan het logo van de school op hun dekje of tuig. Van scholen die zijn aangesloten bij de Assistance Dogs International (ADI) en de Assistance Dogs International Europe (ADEu) mag je verwachten dat zij naast een herkenbaar tuig beschikken over een pasje met daarop de benodigde gegevens.