Vele onnatuurlijke 'te lekkere' deodorants irriteren de huid, verstoren de huidflora onder je oksels, geven snel een allergische reactie, zorgen voor uitdroging van de huid, werken hormoon-verstorend, plamuren je huid dicht, verstoren de afvoer van afvalstoffen, irriteren je lymfeklieren, zorgen voor rare ontstekingen ...
Geen deodorant of anti-transpiratiemiddelen dragen kan voor- en nadelen hebben, afhankelijk van hoe jij en anderen denken over je natuurlijke lichaamsgeur. „Als je stopt met het dragen van deodorant of anti-transpirant, kun je na verloop van tijd een sterkere geur ontwikkelen”, volgens dermatoloog Amanda Doyle.
Deodorant is veilig
Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek toont tot nu toe aan dat parabenen veilig zijn voor mens en milieu. Het gebruik van parabenen als conserveringsmiddel voor cosmetica en andere productgroepen is goedgekeurd door de Europese Commissie. Deodorant kan je dus veilig gebruiken.
'Spoel jezelf schoon en gebruik geen deo'
Hierdoor verdwijnen de bacteriën op je huid. Je kunt deo gebruiken, maar die verbloemt de stank alleen maar voor korte tijd. Je gaat vanzelf op andere plekken zweten."
Citroensap. Citroenzuur doodt de geur veroorzakende bacteriën in je zweet. Snijd een citroen doormidden en wrijf met de binnenkant over je oksels om vervelende geurtjes te voorkomen. Let op: doe dit niet na een scheerbeurt.
Parfum als alternatief voor deodorant gebruiken is ok voor noodgevallen, maar niet ideaal. Behalve dat parfum meestal veel duurder is dan deodorant is het ook gewoon een ander product. Een deodorant bevat een geurneutraliserende technologie en kan (in het geval van een antiperspirant) ook vocht tegen houden.
Wanneer je lichaam stress ervaart, zorgen de adrenaline en cortisol ervoor dat de apocriene zweetklieren een seintje krijgen om dat vervelende zweet te produceren. En die apocriene zweetklieren zijn dus de veroorzaker van die heftige zweetgeur als we ineens in de stress schieten.
Wanneer je deodorant met aluminium gebruikt, loop je het risico dat dit metaal door je huid in je lichaam wordt opgenomen. Het gebruiken van deodorant zonder aluminium vermindert de toxische belasting van je lichaam en helpt bij het behouden van een gezondere levensstijl.
Ja, het is bewezen dat anti-transpiranten en deodoranten volkomen veilig zijn te gebruiken. Het wordt dagelijks gebruikt door miljoenen mensen.
Dus wil jij liever het zekere voor het onzekere nemen kies dan voor een deodorant die geen aluminium, aluin en parabenen gebruiken. De deodoranten die wij verkopen van zZacht, Happysoaps en Loveli zijn niet schadelijk voor de huid!
Wat is een gezonde deodorant? Een gezonde deodorant is een deo zonder aluminium, alcohol en synthetische parfum. Als het gaat om het kiezen van de beste deodorant, kan je een voorkeur hebben voor een deostick, deo roller of deo spray.
Met een roller, stick of crème heb je hier geen last van. Wel is het zo dat je met een roller of stick contact maakt met de huid, waardoor er bacteriën in je deodorant terecht kunnen komen. Een spuitbus is dan ook iets hygiënischer, omdat die niet in contact komt met de huid.
Simpel gezegd voorkomt een deodorant een onaangename zweetgeur, terwijl een anti-transpirant ervoor zorgt dat je minder zweet. Een zweetgeur ontstaat wanneer het zweet in aanraking komt met bepaalde bacteriën op de huid. Deodorant bevat vaak parfum voor een aangename geur.
Iedere dag deo opdoen is eigenlijk helemaal niet nodig. Laat staan het in de loop van de dag nog eens te doen. Als je een goede deodorant hebt, zou je het volgens dokter Harper maar 1 à 2 keer per week op hoeven te spuiten of smeren. "Breng twee stroken deo omhoog en twee stroken deo omlaag aan op je oksel."
De apocriene zweetklieren ontwikkelen zich pas in de pubertijd en zijn voornamelijk te vinden in de schaamstreek en het okselgebied. Vandaar dat een zweetgeur probleem zich vaak ontluikt vanaf een jaar of 14. Wanneer de apocriene zweetklieren overactief zijn, ontstaat er een heftige transpiratiegeur.
Wel elke dag wassen
Met name oksels en andere plekken waar zweet vrijkomt zijn prettig om elke dag te reinigen. Verder raden wij het ook aan om je handen meermaals per dag te wassen en om dit zeker na ieder toiletgebruik te doen.
Was je oksels tot tweemaal daags met PH-neutrale zeep. De waslotion van Dermalex, bijvoorbeeld, zorgt dat de bacteriën die zweetgeur veroorzaken, worden verwijderd. Zo voorkom je in ieder geval stinkende oksels!
Deze zweetklieren reageren niet op temperatuur, maar op stress en emoties. Het zweet dat deze klieren produceren heeft een heel andere, sterkere geur (Bron). Het bevat namelijk meer vetzuren en dat is precies waar de bacteriën op je huid gek op zijn en juist extra van gaan stinken.
Scrubben
Vooraleer je je oksels onthaart, is het belangrijk om je huid goed voor te bereiden. Gebruik een milde scrub die vastzittende haartjes losmaakt, dode huidcellen verwijdert en je huid lekker zacht maakt. Maak je oksels nat en masseer een nootje scrub zachtjes met ronddraaiende bewegingen in.
Vers zweet stinkt meestal niet; het is de activiteit van huidbacteriën die zweet verandert in een stinkende substantie. Deze huidbacteriën of ziektekiemen vermenigvuldigen zich bijzonder goed in textiel met een hoog gehalte aan synthetische vezels, zoals polyester of polyamide.
Wanneer je transpireert, zal dit zuur (een deel van) de bacteriën, die de nare lucht van zweet veroorzaken, 'doden'. Kortweg zorgen de zuren in citroen er dus voor dat je nog wel zweet, maar niet meer stinkt. Auteurs beschrijven verder dat je insmeren met citroen mogelijk ook een positief effect heeft.
91% van alle mannen gebruikt gemiddeld 2 producten, vaak deodorant, after- shave/geuren en scheerproducten. Vooral mannen in de leeftijd tussen 40 en 49 jaar vallen op als 'groot- verbruikers'! Zij gebruiken gemiddeld 3 van de 6 producten. '
Onze neus wordt geprikkeld door een nieuwe geur.Na een tijdje went onze neus aan deze geur, waardoor we deze minder sterk waarnemen. Dit is de reden waarom je je eigen parfum vaak niet meer ruikt na een paar uur, maar de mensen om je heen hem nog wel ruiken.