Apenpokken zijn nu een medische noodsituatie, omdat de ziekte zich heeft verspreid naar de rest van de wereld, ook in een aantal West-Europese landen zoals België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
Het virus gaat ondertussen al in 78 landen rond waar het eerder nooit of amper is opgedoken. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt dat er wereldwijd al 18.000 besmettingen werden geregistreerd en dat er in Afrikaanse landen ook al 5 doden vielen.
Het aantal mensen dat sinds de uitbraak in Nederland besmet is geraakt met monkeypox bedraagt 818, waarvan 6 vrouwen. Iedereen kan monkeypox krijgen en het virus komt voor in alle leeftijdscategorieën.
Het apenpokkenvirus, doorgaans de apenpokken genoemd, is een virusinfectie die vooral voorkomt in West- en Midden Afrika. Het virus komt vooral voor bij knaagdieren, maar ook mensen raken steeds vaker besmet. Het behoort tot dezelfde familie als het pokkenvirus. Het apenpokkenvirus wordt soms afgekort als MPV of MPXV.
Hoeveel gevallen zijn er in België? Begin augustus 2022, zijn er meer dan 20.000 bevestigde gevallen in de wereld, waarvan een zevenhonderdtal in België.
Spanje en Brazilië behoren tot de landen die relatief het zwaarst getroffen worden door het apenpokkenvirus met respectievelijk 4.298 en ruim 5.000 vastgestelde gevallen.
Het monkeypoxvirus is nu vooral gevonden bij mannen die seks hebben met mannen. Maar iedereen kan het krijgen. Je krijgt het virus als je dicht bij elkaar bent. Of je homo, hetero, vrouw of man bent, maakt niet uit.
Monkeypox komt tot nu toe vooral voor bij MSM (mannen die seks hebben met mannen) die vaak seks hebben en meerdere partners hebben. Door minder of geen risicovolle contacten te hebben, kun je dus de kans verlagen om monkeypox te krijgen.
Voorkomen van besmettingen
Door minder of geen risicovolle contacten te hebben, kun je de kans verlagen om monkeypox te krijgen. Hoe minder seks- en knuffelcontacten, hoe minder kans op besmetting.
Neem contact op met uw huisarts of een soapoli als u symptomen heeft die lijken op apenpokken. Zoals blaasjes op uw gezicht, anus of geslachtsdeel. Bel ook de huisarts of soapoli als u in de afgelopen 3 weken nauw contact had met iemand met de apenpokken.
U kunt gevaccineerd worden tegen apenpokken als u tot een risicogroep behoort.
De vochtblaasjes veranderen in etterende zweertjes en drogen uiteindelijk in tot korstjes. Ze verdwijnen bijna steeds spontaan. Mensen met een apenpokkenvirusinfectie zijn 2 tot 4 weken ziek. Het risico op overlijden schommelt tussen 3 en 6%.
Polymerasekettingreactie (PCR) is de laboratoriumtest die de voorkeur heeft, gezien de nauwkeurigheid en gevoeligheid ervan. Hiervoor zijn optimale diagnostische monsters voor apenpokken afkomstig van huidlaesies – het dak of vocht van blaasjes en puisten, en droge korsten. Waar mogelijk is biopsie een optie.
Maar meestal komen ze door iets anders. U kunt apenpokken krijgen als u iemand met het virus lang knuffelt of zoent. De meeste mensen worden niet erg ziek van apenpokken. Meestal gaat het na 2 tot 4 weken vanzelf over.
Meestal niet gevaarlijk
Het virus lijkt voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar kan dodelijk zijn voor mensen met een heel zwakke afweer. Dat komt in Europa bijna nooit voor. Je kunt er wel een tijdje goed ziek van zijn. Na een paar weken genees je vanzelf.
Zes mensen in Nederland zijn in een ziekenhuis behandeld vanwege de klachten die gepaard gaan met een besmetting met het apenpokkenvirus. Voor zover bekend is in Nederland niemand overleden door toedoen van het virus. In Spanje zijn zeker twee mensen na besmetting overleden.
Of ik pijn had, vroegen ze. De bultjes kriebelden, maar pijn? Dat gelukkig niet.”
Na 1-3 dagen krijg je uitslag. Deze uitslag begint met vlekken die overgaan in blaasjes. De uitslag begint meestal op één plek en verspreidt zich dan naar het hele lichaam. Na het indrogen van de blaasjes blijven korsten over die uiteindelijk na 2-3 weken van de huid afvallen.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat apenpokken een gerapporteerd sterftecijfer heeft van tussen de 1 en 10 procent. Dat geldt voor de Congostam. De West-Afrikaanse stam is dodelijk in ongeveer 1 op de 100 gemelde gevallen.
Het werd voor het eerst geïdentificeerd door Preben von Magnus in 1958 als een pathogeen van krabetende makaken (Macaca fascicularis) die als proefdieren werden gebruikt, toen twee uitbraken van een pokkenachtige ziekte plaatsvonden in kolonies van apen die voor onderzoek werden gehouden.
Het apenpokkenvirus, ook wel monkeypox genoemd, wordt overgebracht door nauw/seksueel contact met iemand die besmet is. Heel soms wordt het ook overgebracht door contact met besmet materiaal (bijvoorbeeld beddengoed). Het virus kan dan binnendringen via de slijmvliezen en kleine wondjes in de huid.
Pokken (variola) is een ernstige infectieziekte die wordt veroorzaakt door het pokkenvirus. Tot men ging vaccineren waren er door de eeuwen heen epidemieën op alle continenten met zeer veel slachtoffers. Pokken (variola) is een ernstige infectieziekte die veroorzaakt wordt door het pokkenvirus.
De ziekte begint vaak met koorts, hoofdpijn, spierpijn, gezwollen lymfeklieren, rillingen en moeheid, meldt het RIVM. Na een tot drie dagen krijg je een uitslag die meestal in het gezicht begint en die daarna over het hele lichaam verschijnt. Deze uitslag begint met vlekken die overgaan in blaasjes.
Dat komt doordat op Aruba, Bonaire, Curaçao en in Suriname de naam apenpokken vaak gebruikt wordt om de ziekte krentenbaard aan te duiden. Krentenbaard is een huidinfectie die veroorzaakt wordt door een bacterie en vaak voorkomt in Nederland. Het apenpokkenvirus is een nieuw fenomeen voor Nederland.
Apenpokken doet een beetje aan dat andere pokkenvirus, de waterpokken. Bijna elk kind krijgt die ziekte wel een keer. De symptomen lijken op die van apenpokken. Als je waterpokken hebt krijg je vlekjes, blaasjes en korstjes over je hele lichaam.