Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Gekookte couscous is zonder de toevoeging van andere ingrediënten twee dagen houdbaar in de koelkast. Zitten er al andere ingrediënten doorheen, zoals groenten? Ook dit kun je twee dagen bewaren in de koelkast.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De olie is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Bewaar op een droge, koele en donkere plek.Het kan dan nauwelijks bederven. Bewaar het in goed sluitende voorraadbussen om ongedierte te voorkomen.
Bewaartip voor dit product
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Er zijn zelfs producten die nooit vervallen. Zout, suiker, bloem, droge pastaproducten, couscous, koffie, thee, rijst en puddingpoeder maken daar deel van uit. Volgens het agentschap gaat de houdbaarheidsdatum dan ook vooral over de kwaliteit van het product.
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten. Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter.
Op gedroogde pasta staat een Tenminste-Houdbaar-Tot-datum (THT). Deze producten blijven heel lang goed en zijn in de meeste gevallen nog (tientallen) jaren na het verlopen van de THT te eten.
Suiker en zout blijven bederven nooit.
Azijn. Door de zuurgraad conserveert azijn zichzelf en hierdoor is het bijna eeuwig te bewaren. Uitzondering hierop is azijn met een smaakje, zoals wijnazijn. De kleur van azijn kan na verloop van tijd veranderen, maar dat heeft geen consequenties voor de smaak en kwaliteit van de azijn.
Nee hoor, een pot pindakaas kun je 2 tot 5 jaar na dato ook nog rustig op je bammetje smeren.
Zelf met een dikke laag stof op de verpakking, kan rijst na jaren nog even lekker zijn als de dag waarop je hem kocht. Tenminste: dat geldt voor witte, wilde, arborio, jasmijn en basmati rijst. Bruine rijst kan je niet eeuwig bewaren.
Een goed afgesloten, donkergetinte fles olijfolie, die op een koele en donkere plek bewaard wordt is een aantal maanden houdbaar.
Is parelcouscous gezond? Jazeker!Met één portie krijg je al heel wat belangrijke voedingsstoffen binnen. Er zitten bijvoorbeeld minder vetten, meer koolhydraten en meer natuurlijke eiwitten in dan in zilvervliesrijst, maar wel weer minder vezels dan in quinoa.
Parelcouscous wordt, net als couscous, gemaakt van grofgemalen gries van durumtarwe.Doordat parelcouscous groter is dan couscous, is de bereidingswijze ook anders. Parelcouscous moet je namelijk ongeveer 10 minuten laten koken. Parelcouscous heeft een zachtere en vollere smaak dan couscous.
Het heet couscous maar het lijkt meer op kleine bolletjes-pasta: parelcouscous. Dit product van durumtarwe zie je in steeds meer supermarkten staan. Deze couscous is ronder, gladder en groter dan je gewend bent van couscous.
Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed.Je kunt het dan nog wel veilig eten. Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten.
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis.
Geen datum
Bij sommige verse en bepaalde lang houdbare voedingsmiddelen is geen houdbaarheidsdatum nodig. Het gaat dan om: Azijn. Verse, niet-gesneden groenten, aardappelen en fruit.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Hoe moet je maizena bewaren? Bewaar het op een koele, droge plaats, zodat de kans op klontjes zo klein mogelijk is. In je keukenkastje kun je het nog tot een jaar na de THT datum bewaren, mits het er nog goed uit ziet en de verpakking nog heel is.
Geen houdbaarheidsdatum
Voor deze producten is het belangrijk om goed te kijken, ruiken en proeven. Over het algemeen geldt voor verse maaltijden en restjes eten dat deze in de koelkast maximaal 5 dagen goed blijven. Wil je een maaltijd langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen.
Het Voedingscentrum adviseert om kliekjes twee dagen te bewaren, mits de koelkast op maximaal 7 graden Celsius staat. "Bij 4 graden Celsius kun je het eten drie dagen bewaren, maar vaak staat de koelkast niet zo koud", zegt woordvoerder Oene van der Wal.
Bij 7 graden in de koelkast bewaar je eten ongeveer 2 dagen. Is je koelkast 4 graden?Dan kun je eten 3 dagen in de koelkast bewaren. Volgens het Voedingscentrum is 4 graden de ideale temperatuur voor de koelkast.