Je baby in de 5e zwangerschapsweekJe embryo is ongeveer 2 mm lang en heeft de grootte van een sinaasappelpitje. * Vanaf nu neemt het embryo een langwerpige vorm aan en lijkt het op een klein kikkervisje. Nu heb je waarschijnlijk al de bevestiging gekregen dat je zwanger bent. Gefeliciteerd!
Je baby zul je voorlopig nog niet voelen, maar dat betekent niet dat je nog niets merkt van jouw zwangerschap. Je kunt nu al flink last hebben van zwangerschapskwaaltjes zoals vermoeidheid en misselijkheid. Ook kan het zijn dat je extra vocht vasthoudt en dat je spijsvertering langzamer werkt.
Je baby. Een piepklein rijstkorreltje van ongeveer twee millimeter groot, daar lijkt je baby nu nog het meest op. Maar ondertussen gebeurt er ontzettend veel in dat rijstkorreltje. Deze week wordt al een begin gemaakt met de aanleg van het hartje.
Er groeien nu kleine stompjes die straks de ledematen gaan vormen. En er zijn zelfs al beginnende oogjes, maar deze liggen nog ver uit elkaar, bijna aan de zijkant van het hoofdje. In deze week wordt de basis gelegd voor maag, darmen, nieren en longen en er is al een systeem van bloedvaten.
Tijdens een zwangerschap denkt een vrouw regelmatig aan het krijgen van een miskraam. Zeker in de beginfase van de zwangerschap wanneer vrouwen nog erg onzeker zijn en alles nieuw is. Als je in week 5 van je zwangerschap zit is de kans gemiddeld ruim 12%.
5 weken zwanger, je buik.
De baarmoeder ligt nog helemaal achter je schaambot en is nog niet heel veel gegroeid. Je hebt dan ook nog geen zichtbaar buikje doordat de baby en baarmoeder gegroeid zijn.
De medische benaming hiervoor is spontane abortus. De meeste miskramen vinden plaats tussen 8 en 13 weken zwangerschap. Een miskraam komt best vaak voor, gemiddeld 1 op de 5 vrouwen maakt dit wel eens mee. Deze tekst is geschreven voor de vrouwen die hiermee te maken krijgen.
Als de zwangerschapstest positief is kun je vanaf 5 weken de zwangerschap op een echo zien.
Het hartje van de baby begint pas 28 dagen na de bevruchting te kloppen. Omdat de zwangerschapsduur berekend wordt vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie, moeten daar 14 dagen bij opgeteld worden. Hartactie kan gezien worden vanaf 42 dagen (in de zesde zwangerschapsweek).
Vanaf 6,5 weken zwangerschap is goed te zien of het hartje klopt. Een lege vruchtzak of een niet-levend embryo zonder hartactie zijn bij deze zwangerschapsduur met echoscopie betrouwbaar te zien. De kans op een miskraam bij een kloppend hartje is dan nog <10%. Vanaf 10-12 weken is deze kans <2%, maar nooit uitgesloten.
Vanaf deze week groeit de liefde van je kindje, het hartje! Je kleine baby zwemt in je baarmoeder rond als een klein kikkervisje en groeit razendsnel. Niet alleen het hart, maar ook de hersenen en het ruggenmerg worden deze week gemaakt.
De eerste twaalf weken zijn cruciaal
De eerste twaalf weken van je zwangerschap zijn cruciaal, omdat de belangrijkste organen van de baby zich in deze fase ontwikkelen.
Ook in de eerste weken van je zwangerschap kun je last hebben van bandenpijn, de pijn is dan vergelijkbaar met menstruatiepijn. Rond de twintig weken verandert deze pijn in een vervelende en scherpe pijn, die kan uitstralen naar de onderrug, vagina, schaamlippen en het schaambot.
Vaak gaat het om een zeurende pijn in de onderbuik, meestal meer naar links of rechts, richting je liezen. Ook ervaren zwangeren soms een kortdurende stekende pijn in dat gebied, bijvoorbeeld bij snel opstaan, hoesten of niezen. Wat vaak voldoende helpt tegen bandenpijn is warmte (kruik, douche/bad) en rust.
Je baby lijkt met 5 weken zwanger een beetje op een piepklein kikkervisje. Toch is hij ruim twee keer zo groot als vorige week: hij heeft nu het formaat van een sesamzaadje. En van 1 cel is hij in 5 weken tijd gegroeid naar ruim 125.000 cellen.
Houdt er rekening mee dat alle echo's voor 10 weken inwendig worden gemaakt omdat je op die manier de zwangerschap het beste in beeld kunt brengen.
Je buik bij 6 weken zwanger:
Meestal is er nog geen sprake van een zichtbare zwangerschapsbuik. Je baarmoeder groeit natuurlijk wel, maar is nog maar zo groot als een flink ei en ligt nog volledig in je bekken. Je kunt wel merken dat je buik iets opgezet is of dat je broeken wat strakker beginnen te zitten.
Als je 6 weken zwanger bent, kun je al flink last hebben van zwangerschapssymptomen: ochtendmisselijkheid, overgeven, je borsten zijn gevoeliger, pijnlijker en gezwollen, je reukvermogen is beter ontwikkeld, je hebt trek in bepaalde voeding en je kunt stemmingswisselingen hebben.
Bij de eerste echo kijken we vooral of de baby in de baarmoeder zit en of het hartje klopt. Vanaf ongeveer 5,5 week zwangerschap begint het hartje te kloppen. Dus met 7 weken kan onze echo-apparatuur de hartslag vaak goed in beeld brengen. Bij deze echo nemen we echt even de tijd voor je.
Hoe lang ben je zwanger? Daar zit je dan, je tuurt naar die 'streepjes' of dat 'plusje', die aangeeft dat je zwangerschapstest positief is. Je bent dan minstens 3-4 weken zwanger, maar het kan ook langer zijn. Dit is afhankelijk van de duur van je menstruatiecyclus en het moment van de bevruchting.
Medische echo's
Vanaf 5 weken kun je zien of zich er een vruchtzakje in de baarmoeder heeft ingenesteld. Vanaf 5,5 week begint het hartje langzaam te kloppen en met 6 weken versneld dit tot gemiddeld 170 sl/min. Dit is twee keer zo snel dan bij ons!
Factoren die de kans op een miskraam verhogen? De belangrijkste zijn: Een hogere leeftijd; hoe ouder je bent des te meer kans op een miskraam. Ongezonde leefstijl (roken en overgewicht); rokende vrouwen en vrouwen met overgewicht maken iets vaker een miskraam mee dan vrouwen die niet roken en geen overgewicht hebben.