Ga op de linkerzij liggen, omdat in deze houding de vloeistof goed doordringt in de darmen. Houd uw onderste been gestrekt en het bovenste gebogen. Schud het klysma goed. Breng de tuit van het klysma voorzichtig in de anus.
Ga op uw linkerzij liggen. In deze houding dringt de vloeistof goed door in uw darmen. Houd uw onderste been gestrekt en uw bovenste gebogen. Schud het klysma goed.
Er zijn twee manieren waarop u de Microlax kunt inbrengen; liggend op uw linkerzijde of zittend op het toilet. Verwijder het dopje. Knijp een druppeltje uit de tube. Dit maakt de tuit een beetje vettig, waardoor u deze makkelijker kunt inbrengen.
Toediening van het klysma
Breng nu de canule voorzichtig via de anus in de endeldarm. Knijp de flacon samen tot bijna de gehele inhoud verdwenen is. Canule ingeknepen terugtrekken. Blijf na het toedienen even liggen totdat er aandrang ontstaat (dit duurt meestal ongeveer 10 minuten).
Breng de tuit van het klysma voorzichtig in de anus. Knijp de fles zo veel mogelijk leeg en trek deze weer uit de anus. Houd de fles ingedrukt als u hem terugtrekt. Hiermee voorkomt u dat de vloeistof weer terugvloeit in de fles.
Een klysma wordt gebruikt om een vloeistof via de anus in het laatste deel van de darm te brengen.De vloeistof in Microlax is een laxeermiddel. Het is bedoeld om de blokkerende ontlasting zachter te maken, waardoor u weer naar het toilet kunt zonder obstipatie.
Weer thuis
Uw kind mag ongeveer 20-30 minuten na de klysmatoediening weer naar huis, ook als hij nog geen ontlasting heeft gehad. In totaal is uw kind ongeveer 30-45 minuten in het ziekenhuis. Ook wanneer uw kind in het ziekenhuis al gepoept heeft na het klysma, kan hij thuis nog meer ontlasting krijgen.
Als er altijd wat achterblijft in de endeldarm, voelt u constant aandrang. Soms kunt u wel naar het toilet, maar verliest u nog wat ontlasting bij het opstaan. Ook kan het gebeuren dat u ongemerkt ontlasting verliest.
Breng de spoelvloeistof op lichaamstemperatuur in. Regel de inloopsnelheid door de vloeistof hoger of lager te hangen (hoe hoger hoe sneller). Wanneer de vloeistof te snel wordt toegediend kan het niet 'binnen gehouden worden'. Voorkom dat er lucht in de darmen komt.
Klysma's komen voor als oplossing, suspensie of emulsie. Het volume van het klysma is afhankelijk van de toepassing.
Breng de tuit van het klysma voorzichtig in uw poepgat. Knijp de tube zo veel mogelijk leeg en trek deze terug uit uw poepgat, terwijl u de tube ingedrukt houdt. Anders loopt de vloeistof terug in de tube. Blijf daarna nog 5 tot 10 minuten liggen.
In de klysma zit een vloeistof die er voor zorgt dat de harde ontlasting zacht gemaakt wordt. De microlax is de kleine variant van een klysma. Als ook de klysma u niet helpt, kan de arts u ook andere medicijnen voorschrijven om de ontlasting toch op gang te helpen.
Mogelijke klachten zijn buikpijn, buikkrampen, pijn bij het poepen en harde, droge poep. Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Dit helpt: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag. Soms zijn medicijnen nodig.
Was uw handen altijd vóór en nádat u een klysma inbrengt. Ga op de linkerzij liggen, omdat in deze houding de vloeistof goed doordringt in de darmen. Houd uw onderste been gestrekt en het bovenste gebogen.
Een klysma is gemakkelijk zelf te doen en natuurlijk het meest prettig in eigen omgeving. Moeilijk is het niet, het vraagt alleen wat zorg en aandacht voor uzelf. U hebt een toilet of badkamer nodig en daarnaast natuurlijk de juiste benodigdheden.
Ga op je linkerzij liggen.Als je linkshandig bent ga dan op je rechterzij liggen. Breng de zetpil in tussen je billen (in de anus). Het maakt daarbij niet zoveel uit of je de zetpil met de punt naar voren of met de stompe kant naar voren inbrengt.
Klysma's kunnen ook bijwerkingen geven. Uw kind kan buikkrampen krijgen, doordat de darmwerking sterk geprikkeld raakt. Daarnaast kan hij/zij last hebben van een opgeblazen gevoel in de buik, misselijkheid en winderigheid. Deze bijwerkingen zijn vrijwel altijd onschuldig en tijdelijk van aard.
Een klysma bestaat uit het inbrengen van een halve tot drie liter zuiver water - op lichaamstemperatuur - via de anus.
Het risico van het uitvoeren van een hoogopgaand klysma is dat de dikke darm beschadigd kan raken.
Er zijn veel verschillende manieren voor een darmreiniging. Denk aan een klysma, een hoge darmreiniging, colonhydrotherapie en laxeermiddelen. Vaak worden deze darmspoelingen gedaan om van bepaalde problemen met de stoelgang af te komen. Denk hierbij aan obstipatie, onrustige darmen of buikkrampen.
En als de sluitspieren aanspannen dan komt je ontlasting er natuurlijk nog minder makkelijk uit! Door dan toch te persen kun je zelfs kleine wondjes maken in het weefsel van de sluitspier (anale fissuren). En door te persen tijdens de ontlasting vergroot je tevens de kans op aambeien en verzakkingen.
Hoe vaak mag u dit middel gebruiken? U mag één tube per keer gebruiken, dit is meestal voldoende. Als na eerste toediening van het middel geen ontlasting is opgetreden, kan de behandeling na enkele uren (2-3 uur) éénmaal herhaald worden.
Overmatig of langdurig gebruik van Colex klysma kan leiden tot: - irritatie van de anus en het rectum en/of - diarree. Bij jonge kinderen en ouderen kunnen ernstige verschijnselen zeer snel optreden. Krijgt u last van bijwerkingen, neem dan contact op met uw arts of apotheker.
€ 13,42 exclusief afleverkosten. Afleverkosten zijn de kosten die uw apotheker hanteert voor het leveren van het geneesmiddel. Dit middel wordt niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn voorwaarden verbonden.
Inbrengen van het slangetje
Dit slangetje is iets dikker dan een potlood; de verpleegkundige smeert het in met vaseline, waardoor het beter glijdt. Het inbrengen kunnen kinderen soms ver- velend of spannend vinden; daarom spreekt de verpleegkundige met uw kind af dat hij/zij het laat weten als het inbrengen pijn doet.