Tijdens zijn regering als Frans consul en keizer voerde Napoleon continu oorlogen, tegen met name Groot-Brittannië, Pruisen, Oostenrijk en Rusland. Maar eerst stelde Napoleon in Frankrijk 'orde op zaken': in 1795 bevocht hij succesvol de contrarevolutionairen, waarna hij aantrad als opperbevelhebber van de landmacht.
Napoleon heeft een aantal universele regels en wetten ingevoerd, de 'code Napoleon'. Een ervan was de invoering van de Burgerlijke Stand. Ook schafte hij oude lokale maten af en introduceerde standaard maten en gewichten, zoals de kilo, de meter en de liter.
Al snel veroverde hij Egypte, maar Engeland won enkele dagen later, op 1 augustus 1798, een zeeslag (Slag op de Nijl) en had daardoor het Middellandse Zeegebied in handen, waardoor Napoleons leger in Egypte vastzat. Ook Oostenrijk, Turkije, Rusland en Napels verklaarden de Fransen de oorlog.
Napoleon Bonaparte is een generaal in het Franse leger. In 1799 zet hij de Franse regering aan de kant. Napoleon neemt de macht over in Frankrijk en in alle gebieden die Frankrijk had veroverd, dus ook in Nederland.
Napoleon is tijdens zijn ballingschap op het eiland St Helena overleden aan de gevolgen van maagkanker. Hij is niet vergiftigd en de Britten hebben hem dus niet vermoord.
Het belangrijkste doel van Napoleon was wel de vrijheid van de volkeren. Dat lukte niet door zijn vele tegenstanders. Met name Groot-Brittannië was een grote vijand van Napoleon. Napoleon had ook een hele grote machtsdrang.
Wat heeft Nederland te danken aan Napoleon? Napoleon heeft een aantal belangrijke hervormingen in Nederland geïntroduceerd, waar wij vandaag de dag nog steeds gebruik van maken. Van grote betekenis is geweest dat hij in de gebieden waarover hij macht uitoefent, het bestuur en de rechtspraak moderniseert.
Hij was een held omdat hij een geweldige ( behalve voor 2 gevechten (waterloo en Rusland)) generaal en commandant was. door aanhangers van het Franse Koningshuis op te jagen en voor de guillotine te gooien.
Straf Napoleon kon precedent scheppen
De coalitie liet Napoleon niet executeren, maar verbande hem naar het Italiaanse eiland Elba. Volgens de Europese vorsten kon een executie een ongunstig precedent scheppen. Net als Napoleon zouden zij zelf namelijk ook wel eens als verliezer uit een oorlog kunnen komen.
Napoleon Bonaparte was een beroemde Franse legeraanvoerder, keizer en politiek hervormer. Hij kwam aan de macht in de laatste roerige fase van de Franse Revolutie en veroverde met het Franse leger grote delen van Europa.
Sint-Helena 1815 - Na de beslissende nederlaag bij Waterloo wordt Napoleon voor de tweede keer verbannen. Deze keer naar een eiland in de Atlantische Oceaan, zodat hij niet gemakkelijk weer kan ontsnappen. Deze verbanning begint op 15 oktober 1815.
Er was al eerder besloten aan alle andere landen de oorlog te verklaren omdat het Franse volk bang was dat alle andere landen waar de monarch nog wel aan de macht was Frankrijk binnen zouden vallen. Het mandaad was dus al voorhanden. De zogenaamde reden was om de andere landen van het juk van de adel te ontdoen.
Tijdens de Slag bij Waterloo, in 1815, maakte Napoleon verschillende beslissingen die uiteindelijk zijn nederlaag zouden betekenen. Hij maakte drie grote fouten in het bijzonder. Napoleon stelde volgens historici de verkeerde aanvoerders aan. Hij deelde voor de slag zijn leger op in een linker- en een rechtervleugel.
Embed. Nederland hoorde 200 jaar geleden bij Frankrijk. Napoleon was dus ook bij ons de baas. Nog elke dag hebben we te maken met zaken die Napoleon heeft ingevoerd: straatnamen, achternamen en het metriek stelsel bijvoorbeeld.
De Code Napoleon legde de persoonlijke vrijheid van burgers vast en bepaalde dat iedereen voor de wet gelijk was. Ook werd de godsdienstvrijheid officieel ingevoerd en de macht van de kerk ingeperkt. De Code Napoleon zorgde definitief voor een scheiding tussen Kerk en Staat.
Onder meer Fransen, Engelsen, Duitsers en Amerikanen zijn geregeld blijven spreken van Holland als aanduiding voor Nederland.
De Franse revolutionaire en napoleontische oorlogen, samen ook wel Coalitieoorlogen of Franse oorlogen genoemd, waren zeven grote en enkele kleinere oorlogen die de Europese mogendheden van 1792 tot 1815 voerden tegen het revolutionaire Frankrijk en na 1799 tegen Napoleon.
Minstens zo bekend als Napoleon Bonaparte zelf, is de familie Bonaparte die tot op de dag van vandaag nog nazaten heeft. Van oorsprong bezat de van oorsprong Italiaanse familie een adellijke titel en werd de achternaam als Buonoparte geschreven. Napoleon bepaalde dat hij en zijn zonen 'Het huis Napoleon' zouden vormen.
Inmiddels weten we dat Napoleon helemaal niet zo klein was: 1,67 of 1,68 meter. Dat is niet ondermaats vergeleken met de gemiddelde negentiende-eeuwse lengte van 1,69 meter.
Hij heeft ruim drie miljoen doden op zijn geweten, maar wordt nog altijd vereerd: Napoleon Bonaparte. Volgend jaar is het 200 jaar geleden dat hij bij Waterloo zijn laatste en beroemdste nederlaag leed.
Achtergrond. Na zijn nederlaag in de Zesde Coalitieoorlog in 1814 had Napoleon afstand gedaan van de troon van Frankrijk en was hij in ballingschap gegaan op het Italiaanse eilandje Elba.
Napoleon wordt verbannen naar Sint-Helena
Napoleon verloor de slag en werd opnieuw verbannen. Naar Sint-Helena dit keer, een eiland onder Brits beheer. Een pretje was het er niet. In de eerste weken verbleef Napoleon op het landgoed van William Balcombe, een opzichter bij de Britse Oostindië Compagnie.
Napoleon dronk graag rode wijn, een Gevrey-Chambertin Grand Cru. Dit vooral bij zijn lievelingseten: geroosterde kip en gebakken aardappelen met uien. De kip moest overigens wel een krokante korst hebben. Zijn eetmanieren schijnen onsmakelijk te zijn geweest.