Dieren die wormeitjes in de ontlasting hebben besmetten ook de omgeving, zoals uw tuin of een zandbak. Op deze manier kunnen ook mensen en jonge kinderen besmet worden. Pups die niet ontwormd worden, kunnen door een wormbesmetting een ernstige achterstand in de groei krijgen, wat vaak blijvende schade veroorzaakt.
Klachten kunnen zijn: braken, diarree, verminderde eetlust, een dikke buik en groeiachterstand. Volwassen honden hebben meestal geen klinische symptomen, maar kunnen wel andere dieren of mensen besmetten.
Regelmatig ontwormen is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van uw huisdier, maar ook voor de volksgezondheid. Wanneer uw huisdier buiten komt, komt het bijna continu in aanraking met wormen(eitjes). Via soortgenoten, ontlasting, prooidieren of vers vlees kunnen wormen bij uw huisdier naar binnen komen.
Ontworm je hond regelmatig
Als je een pup koopt van een fokker, controleer dan of de fokker de pup elke twee weken heeft ontwormd. Bij een jonge hond is het verstandig om elke maand te ontwormen. Een volwassen hond moet elk kwartaal, dus vier keer per jaar, ontwormd worden.
Dit betekent dat uw hond of kat na ongeveer 24 uur geen wormen meer in de darm heeft en, na ongeveer 3 dagen, geen infectieuze wormeieren meer uitscheidt. Dieren kunnen zich na de werkingsduur van het toegediende product direct opnieuw besmetten door opname van nieuwe wormeieren of larven.
Kosten voor het ontwormen van je hond
Daarnaast kunnen de kosten ook nog flink verschillen per wormenkuur en merk. Het is dus erg lastig om te zeggen hoe duur het zal zijn voor iedere hond. Toch moet je gauw rekenen op €100,- tot €150,- per jaar.
Hoe merk ik of mijn hond wormen heeft? Bij volwassen honden merk je meestal niets van een spoelworminfectie. Pas als de besmetting erg heftig is kun je wormen terugvinden in de ontlasting of het braaksel. Soms zie je diarree of vermageren.
Spoelwormen zijn geelwit tot roze gekleurd. Vaak zijn ze niet te zien in de ontlasting van de hond, in braaksel zijn ze soms wel zichtbaar. Opgedroogde wormen zien eruit als opgerolde elastiekjes. De volwassen wormen leven in de dunne darm en leggen daar eitjes.
Let daarnaast goed op de dosering. Overdosering kan ervoor zorgen dat je hond ziek wordt en onderdosering zorgt ervoor dat de kuur zijn werk niet doet. Het is bij het ontwormen van zowel puppy's als volwassen honden dus heel belangrijk dat je niet te veel, maar ook zeker niet te weinig van het middel geeft.
Om te voorkomen dat jouw hond klachten, zoals diarree, krijgt van wormen, moet je hond regelmatig worden ontwormd. Dit geldt voor zowel puppy's als voor volwassen honden.
Veel ontworming behandelingen hebben geen blijvende werking. Het medicijn wordt opgenomen in de darmen; het doodt de aanwezige wormen, maar zodra het medicijn is uitgescheiden door het lichaam is er geen werking meer.
Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt? Eén kuur is meestal voldoende om alle wormen te doden. In de weken na de kuur ziet u nog regelmatig dode wormen in de ontlasting van uw kind. Als er 2 weken na de herhaalde kuur nog wormen in de ontlasting zitten, overleg dan met de arts.
Soms ziet u de wormpjes in de poep bewegen. Wormpjes zijn heel besmettelijk, maar kunnen geen kwaad. Bij goede hygiëne verdwijnen de wormpjes vanzelf, meestal binnen 6 weken. Een andere naam voor wormpjes is aarsmaden of enterobiasis.
Een lintworm geeft bij de hond, kat en bij kinderen(!) vooral jeuk rond de anus. Alleen als je heel veel lintwormen hebt kan je buikpijn en diarree krijgen en afvallen. Zo'n ernstige besmetting komt weinig voor.
Soms braken de dieren de wormen uit. Of ze hoesten de larven op als deze op hun trektocht door het lichaam de longen passeren, waarna ze worden doorgeslikt. Bij volwassen honden merkt u meestal niets van een spoelworminfectie. Soms is er sprake van wat dunne ontlasting en zijn ze niet optimaal in conditie.
Wormen bij honden zijn vaak besmettelijk voor andere honden. Het kan echter ook overgedragen worden op mensen, zoals spoelwormen. Deze zijn voor volwassenen doorgaans niet gevaarlijk en komen niet in de darmen terecht. Voor kinderen vormen ze echter wel een groot risico.
Gemiddeld wordt uitgegaan van 4x per jaar, maar heb je bijvoorbeeld kleine kinderen of krijgt jouw hond rauw vlees dan wordt geadviseerd om vaker te ontwormen. Kijk in het ontwormingsschema hoe vaak ontwormen het beste bij jouw leefsituatie past.
De kans dat een huisdier een ander dier of mens besmet is zeer klein in vergelijking tot besmetting van mens op mens. Er zijn nog geen gevallen bekend dat besmette huisdieren mensen hebben besmet.
Regelmatig ontwormen is belangrijk
Regelmatig ontwormen zorgt ervoor dat jouw hond geen wormeitjes in de omgeving uitscheidt. Dit vermindert de kans dat andere huisdieren ook met de wormen besmet raken en zorgt dat jouw hond niet ziek wordt. Om wormen te voorkomen kan je jouw hond ontwormen.
De hartwormziekte wordt veroorzaakt door de hartworm (Dirofilaria immitis). Als honden gestoken worden door een geïnfecteerde mug, raken ze besmet met hartwormlarven. Binnen Europa is vooral de gewone steekmug (Culex pipiens) de meest gevonden hartworm mug. En dan vooral in Zuid- en Oost-Europa.
Het is dus van belang dat je jouw kat regelmatig ontwormt. De kosten voor het ontwormen van een kat liggen in de meeste gevallen tussen de 10 en 20 euro. Per dierenarts kan de prijs natuurlijk verschillen.
Als het er teveel worden, kunnen echter serieuze gezondheidsproblemen ontstaan. Daarom worden honden en katten ontwormd. Een ontwormingsmiddel is een medicijn en zoals bij alle medicijnen is het belangrijk er bewust mee om te gaan omdat er een risico is op bijwerkingen.
Je hond ontwormen en ontvlooien tegelijk
De meeste baasjes kiezen ervoor om hun hond tegelijk te ontwormen en te ontvlooien. Zo hoeven ze hun viervoeter niet nodeloos 'lastig te vallen' met pilletjes of pasta's, en is de kans kleiner dat ze de behandeling vergeten. Vraag gerust advies aan je dierenarts!