De cordring is vrijwel gewichtloos en onzichtbaar. Voor je baby veel comfortabeler dan een plastic navelklem. De kans op ontstekingen is daarmee ook kleiner. Ze zijn makkelijk schoon en droog te houden.
Na de bevalling knipt de verloskundige de navelstreng door. Hiervoor klemt ze eerst de navelstreng af. Op deze manier kan er geen bloed meer uit de navelstreng stromen. Het afklemmen doet ze met een navelklem of een cordring.
De Cord Ring (ofwel: navelstreng-ring ) is een steriel strak ringetje die gebruikt wordt voor het afbinden van de navelstreng na de geboorte. Het ringetje is vrijwel gewichtloos en gemaakt van natuurlijk materiaal wat niet irriteert op de gevoelige babyhuid.
Aan het einde van de zwangerschap is hij wel 50 centimeter lang en 2 centimeter dik. Door de navelstreng lopen twee slagaders en één gewone ader. Een navelstreng kan dik en rubberachtig aanvoelen. Je zult zien dat de navelstreng bij de geboorte een dikke substantie om zich heen heeft, die de bloedvaten beschermt.
De navelstreng snel afklemmen en doorknippen betekent: minder rode bloedcellen en dus minder transport van zuurstof in het lichaam.
Een lotusgeboorte, ook wel lotusbevalling genoemd: steeds vaker gehoord in het land. Maar wat is het eigenlijk? Het is de baby verbonden laten aan de placenta totdat de navelstreng vanzelf loslaat. Dit heeft bij ons 6 dagen geduurd, maar meestal laat de navelstreng wel wat eerder los – op dag 3,4 zo.
Het eerste uur na de geboorte wordt ook wel het Gouden uur genoemd (net als in de fotografie de korte periode als de zon op en onder gaat). Een bijzondere tijd, omdat er in dit uur iets subtiels gebeurt. Het zijn je baby's eerste ervaringen in de wereld, voor het eerst zonder het warme en omhullende baarmoeder gevoel.
Mogelijke gevolgen voor de baby
Zo kan je baby minder goed groeien, omdat hij minder zuurstof en voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast wordt in de wetenschap langdurige stress gekoppeld aan vroeggeboorte en in sommige gevallen aan een laag geboortegewicht.
Wanneer je een verhoogd risico hebt op een kleine of grote baby spreekt de verloskundige of gynaecoloog met je af om een groeiecho te doen. Dit gebeurt ook wanneer de groei van de baby niet goed te voelen is via de buik. Bij een groeiecho wordt het hoofd, de buikomvang en het bovenbeen van de baby gemeten.
De navelstreng bevat drie vaten; twee slagaders (arteriae umbilicales) voor de toevoer van zuurstofarm bloed vanaf het hart van de baby naar de placenta en een ader (vena umbilicalis) die zuurstof en voedingsstoffen naar het kind brengt.
Nadat de navelstreng is doorgeknipt blijft er een restje zitten: het navelstompje. Dit stompje droogt snel in, wordt hard, kleurt zwart en verschrompeld. Tussen de vijf en veertien dagen na de geboorte valt het stompje er vanzelf af. Wat achterblijft is een litteken: de navel.
Het navelstompje droogt in, verschrompelt en krimpt na verloop van dagen. Het kleurt steeds donkerder en valt er na 5 tot 14 dagen vanzelf af. Probeer het stompje er niet sneller af te trekken, het valt er vanzelf af wanneer het volledig is ingedroogd.
Navelbandjes. Op sommige uitzetlijstjes staan deze nog vermeld. Het zijn katoenen doekjes die je om een navelstreng zou kunnen doen.
"Het voordeel van 'laat afnavelen' is dat er meer bloed gaat van de placenta naar het kind. Daardoor is het aantal rode bloedlichaampjes hoger en dat helpt onder meer tegen bloedarmoede.
De medische term voor een (te) hoog geboortegewicht bij baby's is macrosomie. Een baby heeft dan een geboortegewicht van 4500 gram of meer. Dat overkomt zo'n 10% van de baby's. Je verloskundige kan dit inschatten door naar de groei van je baarmoeder te kijken.
De zwaarste baby die ooit via een natuurlijke manier ter wereld kwam, woog 10,2 kilo. Dat gebeurde in 1955 in Italië. Die baby staat in het Guinness Book of World Records.
Dragen van de zwangere buik
De vorm van je buik kan daarin ook nog verschillen. Dat ligt vooral aan jouw lengte en aan de positie van je baby. Ligt de baby dwars, dan rekt jouw buik mee in de breedte. Als je klein bent, zul je ook sneller een brede buik hebben.
Een miskraam ontstaat niet door lichamelijke inspanning. Zo kan een valpartij, vrijpartij of stress geen miskraam veroorzaken. De oorzaak is meestal een chromosoomafwijking die bij de bevruchting is ontstaan. Het vruchtje is niet in orde en het lichaam stoot het zelf af.
Een aantal richtlijnen: Is tillen toch nodig, dan moet het in één handeling te tillen gewicht minder dan 10 kilo zijn. Vanaf de twintigste week van de zwangerschap mag er niet vaker dan 10 keer per dag maximaal vijf kilo getild worden. Vanaf de dertigste zwangerschapsweek niet vaker dan 5 keer maximaal 5 kilo.
Risico's van zwanger tillen en bukken
Je groeiende baarmoeder zorgt ervoor dat de buikspieren worden uitgerekt waardoor deze spieren minder sterk zijn, en er meer last op de rugspieren komt. Als je hier ook nog eens veel bij gaat bukken of tillen, kan het risico op vervelende rugklachten toenemen.
Meteen valt op dat er weinig onderzoek gedaan is naar de voor- en nadelen van het opzetten van een muts vlak na de geboorte. We weten dat een pasgeboren baby moeite heeft om zijn warmte zelf te reguleren, en dat er inderdaad heel wat warmte via de hoofdhuid verloren kan gaan.
Je kindje wordt direct na de bevalling goed afgedroogd, hij of zij krijgt eventueel een mutsje op en er worden warme doeken over jullie heen gelegd. Allemaal om afkoeling van je kindje te voorkomen. Je kindje zal de eerste twee uur na de bevalling heel wakker en alert zijn en is aan het bijkomen van alle prikkels.
Het is voor het eerst dat zo uitgebreid onderzoek is gedaan naar de relatie tussen placenta-afwijkingen en de gezondheid bij het kind. De uitkomsten van haar onderzoek kunnen er toe leiden dat de placenta snel na de geboorte een bron van informatie wordt die helpt de neonatale zorg te verbeteren.