“Wij adviseren niet voor niets altijd minimaal 5 mm maar liever 8 mm ruimte tussen de OSB platen te houden. Dan kunnen ze uitzetten en krimpen zonder dat dit grote spanningen veroorzaakt in de wand.
OSB is sterk, licht, duurzaam materiaal en de OSB 3 platen kunnen bovenal goed tegen vocht. Zowel OSB als Underlayment wordt vaak gebruikt voor dak-, vloer- of wandconstructies. Belangrijk is dan te letten op de dikte van de plaat. De 18mm dikke platen zijn heel goed te gebruiken als dragende onderconstructie.
OSB platen hebben standaard een afmetingen van 244 x 122 cm. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. De meest gebruikte dikte is 18 mm. De overige beschikbare diktes zijn; 9, 11, 15 en 18 mm.
Voorzetwanden worden gemaakt en geplaatst wanneer een muur bijvoorbeeld niet vlak is. Ook wanneer een muur je niet bevalt, kun je ervoor kiezen om een voorzetwand te plaatsen. De wanden bestaan meestal uit kwalitatief mooi vurenhout en plaatmateriaal zoals multiplex. De platen zijn onder zeer hogedruk verlijmd.
Door de combinatie van plaatmaterialen met een verschillende basissamenstelling (hout en gipskarton), kunnen er spanningen en nadelige gevolgen ontstaan. Gyproc® raadt af om een combinatie van een OSB-plaat en een Gyproc® plaat te gebruiken.
OSB/1: voor algemeen gebruik in droge omstandigheden, vooral decoratieve toepassingen. OSB/2: voor lastdragende constructies in droge omstandigheden. OSB/3: voor lastdragende constructies in vochtige omstandigheden. OSB/4: voor zware last dragende constructies in droge of vochtige omstandigheden.
Rekenend met de karakteristieke sterkte en stijfheid van OSB/2bij 18 mm dikte (bron: houtinfo.nl) zal de plaat ca. 400 kg kunnen dragen.
Een scheidingswand maak je met blokken van 7 tot 10 cm dik. De blokken lijm je met een blokkenlijm aan elkaar. Je kunt gasbetonblokken op maat maken met een grofgetande blokkenzaag.
Isolatiematerialen voor een voorzetwand
Wat betreft de dikte; met steenwol, glaswol of minerale wol moet u een laag van minimaal 50 mm isolatiemateriaal aanbrengen om te voldoen aan de bouwbesluit-eis (Rc-waarde 1,3) voor gevels. Bij PIR kan dit dunner, een plaat van 30 mm is hier al voldoende.
Dragende binnenmuren zijn te herkennen aan hun dikte (vanaf 14cm). Zij ondersteunen bovenliggende muren (op verdiepingen) of plafondwelfsels, dakconstructies,...) Openingen in deze muren worden gedragen door stalen of betonnen draagbalken.
OSB 3 platen zijn beter bestand tegen vocht en zijn toepasbaar voor gebruik in beperkt vochtige omstandigheden en ruimtes met een hoge relatieve luchtvochtigheid (< 80%). Beide platen zijn geschikt voor constructieve en dragende toepassingen (vloeren, daken en wanden).
OSB wordt verdeeld in een viertal sterkteklassen, simpelweg klasse 1 tot en met klasse 4. Klasse 1 is de minst sterke variant van OSB en wordt daardoor zelden gebruikt. Klasse 4 is juist heel sterk en heeft verbeterde vochtwerende eigenschappen.
OBS platen waterbestendig
De watervaste lijm maakt de OSB platen redelijk watervast. Langdurige blootstelling aan regen en wind kan echter wel van invloed zijn op de kwaliteit van de platen, waardoor het raadzaam is om bij gebruik op het dak de platen te beschermen met folie.
De 18 mm MDF plaat is de plaat die het meest gebruikt wordt. Dunne MDF platen, zoals de 3 mm, worden bijvoorbeeld gebruikt voor achterwanden van een kast. De platen met een dikte van 38 mm worden vaak gebruikt bij het maken van scheidingswanden.
Zo is multiplex sterker dan OSB. Dit komt door de natuurlijke structuur van het hout dat gebruikt wordt in de multiplex platen. Dit houdt trekbelasting beter vast dat de OSB-platen, die bestaan uit houtsnippers en een bindmiddel.
In Nederland wordt 18mm dik underlayment het meest gebruikt voor vloeren en daken. Om wanden te versterken is 9mm de meest gekozen dikte.
Kies voor Rd-waarde van 2,5 of hoger
Gebruik voor wandisolatie materiaal met een Rd van minstens 2,5, maar liever hoger. Hoe hoger de waarde, hoe beter de isolatie. De muur zelf isoleert ook een beetje. De isolatiewaarde van de muur plus de voorzetwand is de Rc-waarde.
Dat geeft een goede isolatiewaarde en neemt niet te veel ruimte in beslag. Voor het maken van de voorzetwand en het isoleren van de buitenmuur dak zijn de volgende materialen nodig: ISOVER glaswol isolatieplaten (80mm dik): Rd 2.15. Vurenhouten balken met kopmaat 44x 44mm –> Voor de verticale staanders.
Het enige wat is opgenomen is dat na het aanbrengen van de isolatie minimaal 2 cm spouw moet overblijven. Daar moet men dus rekening mee houden wanneer men een spouwmuur gaat plaatsen. Wanneer men een isolerende laag van 8 cm wil aanbrengen moet de spouw minimaal 10 cm zijn, zodat er 2 cm overblijft.
Standaardmaten voor tussenwanden die geschikt zijn voor kozijnen, zijn 7 en 10 cm. Voor een wand van circa 7 cm plaats je de 44 mm kant van de balk op de vloer. Voor een muur van circa 10 cm plaats je de kant van 69 mm op de vloer. Bevestig de balken door middel van slagpluggen bij beton, of schroeven bij hout.
De spouw moet zo groot mogelijk zijn, minimaal 5 of nog beter 10 cm. Hoe hoger de kamer, hoe dikker de regels moeten zijn. Balkjes van 5 x 6 cm zijn meestal vol doende.
Het houten frame, ook wel rachelwerk genoemd, geldt als het fundament van de scheidingswand. Hiervoor worden vaak balken van Vurenhout gebruikt. De dikte van de te gebruiken balken is afhankelijk van de dikte van het deurkozijn en de te gebruiken MPF platen en gipsplaten.
Houten OSB-platen verdubbelden al in prijs, en de verwachting is dat er een verdrievoudiging aankomt. De redenen zijn divers: het wereldwijde tekort aan containers, de blokkering van het Suez-kanaal door het schip Ever Given, en het regenseizoen in de productielanden.
Volgens mij is het altijd de kant met de kleinste voeg die in het zicht komt.... en deze is ook de fijnste kant.
OSB of Underlayment op het dak? Voor een plat dak, kun je prima gebruik maken van beide materialen. Als je van plan bent om vaker op het dak te lopen, kun je beter Underlayment gebruiken, omdat het materiaal sterker is.