Een verkeerde pan zal je kookplaat niet kapot maken, maar kan 'm wel beschadigen of krassen. Daarnaast kan je er ook niet (goed) mee koken.
Wat gebeurt er als ik een niet geschikte pan op een inductiekookplaat neerzet? Als een pan niet magnetisch is of geen platte bodem heeft, dan wordt de pan niet warm. Reden hiervoor is dat de warmte niet voldoende overgebracht kan worden en daardoor de warmte ook niet gelijkmatig kan verdeeld worden.
Bij een inductie kookplaat creëren elektrische spoelen een magnetisch veld onder de pan. Er ontstaat wrijving tussen de inductie kookplaat en de bodem van de pan wanneer de bodem magnetisch is. Gebruik je een ongeschikte pan? Dan ontstaat er geen magnetisch veld en slaat jouw kookplaat uit veiligheid af.
Plaats een magneet tegen de bodem van de pan. Als de magneet blijft plakken, zijn je pannen magnetisch en geschikt voor een inductie kookplaat. In dat geval hoef je je pannen niet weg te gooien, let wel het is zeer belangrijk dat de bodem van de pan vlak is.
Pannen die op gas worden gebruikt, kunnen in de meeste gevallen ook worden gebruikt voor inductie koken. Houdt er wel rekening mee dat dit alleen geldt voor pannen met een magnetiseerbare bodem. Controleer voor gebruik of de pan voorzien is van een magnetiseerbare bodem.
Niet iedere pan geschikt is voor inductie. Het toverwoord is immers magnetisme. Omdat er gebruikt wordt gemaakt van een magnetisch veld, moet het materiaal aan de onderzijde van de pan hiervoor geschikt zijn en dus magnetisch.
Welke pannen zijn geschikt voor inductie? Alleen magnetische pannen zijn geschikt voor inductie. Deze pannen zijn gemaakt van metaal en voorzien van een bodem die het magnetische veld om kunnen zetten in warmte. Voorbeelden hiervan zijn (giet)ijzeren pannen, pannen van geëmailleerd staal en roestvrijstalen pannen.
Let op bij het inbranden op een inductieplaat. Hoewel deze pannen geschikt zijn voor zeer grote hitte, moeten ze wel enigszins rustig naar die temperatuur gebracht worden. Zeker bij een zeer efficiënte warmteoverdracht, zoals inductie, trekt de pan krom als hij te snel heet wordt.
Sommige pannen met antiaanbaklaag kun je op inductiekookplaten gebruiken, maar uiteindelijk hangt het af van het magnetische vermogen van de pan .
Uw inductie kookplaat is zeer krasgevoelig. Zo kan een klein korreltje zout dat tussen de pan en de kookplaat komt al vervelende krassen opleveren. Met inductie matjes matjes voorkomt u dat er krasjes kunnen ontstaan.
Metaal reageert op temperatuurverandering
Elke metaal reageert anders bij gebruik op een directe warmtebron als gas, elektrisch, halogeen of inductie. De meeste pannen trekken bij gebruik een klein beetje krom.
Ja, gietijzeren pannen kunnen altijd op inductiekookplaten gebruikt worden. Hun magnetische eigenschappen maken ze geschikt voor inductie. Zorg er wel voor dat de bodem van de pan vlak is voor een optimale werking en om krassen op de kookplaat te voorkomen.
Alle Tefal pannen zijn altijd geschikt voor gas, elektrisch en glaskeramisch als warmtebron. Heb je inductie, kijk dan goed of de pan óók geschikt is voor inductie. Indien een pan ook geschikt is voor inductie, wordt dit vermeld in de titel/naam van de pan in onze webshop.
Glas en keramiek
Deze materialen geleiden geen elektromagnetische velden en zijn daarom niet geschikt voor inductiekookplaten.
Als je een wok op inductie gebruikt of bijvoorbeeld pannenkoekenpan gebruikt om pannenkoeken te bakken wordt de temperatuur al vrij snel hoger dan 175 graden. Gebruik daarvoor de ouderwetse roomboter of anders arachideolie. Deze zijn erg geschikt en gezond bij het gebruik van de pan op de inductiekookplaat.
Een volledig Tefal-assortiment potten en pannen om uw kookkunsten onder de knie te krijgen. Compatibel met alle kookplaten (gas, elektrisch, keramisch) + inductie .
Inductiekookplaten verwarmen doorgaans geen koperen of aluminium pannen omdat het magnetische veld geen geconcentreerde stroom kan produceren, maar gietijzeren, koolstofstalen en roestvrijstalen pannen werken doorgaans wel. Elke pan kan worden gebruikt als deze op een geschikte metalen schijf wordt geplaatst die als een conventionele kookplaat fungeert.
Kun je alle vier de kookzones op een inductiekookplaat gebruiken? Ja, de meeste inductiekookplaten laten je alle kookzones tegelijk gebruiken .
Samengevat: olijfolie mag niet in een gietijzeren pan als je deze wilt inbranden, omdat de olie een te laag rookpunt heeft om goed te polymeriseren met het ijzer.
Wanneer je de inductiekookplaat niet op tijd schoon maakt kunnen etensresten inbranden en kunnen er permanente vlekken ontstaan. Met onze tips is het schoonmaken van de inductiekookplaat zo gedaan.
Afwasmiddel voor vaatwassers
Doe ongeveer 2 dl water in de pan, voeg het vaatwasmiddel toe en kook het ongeveer 10 minuten (langer geeft geen beter resultaat). Maak de pan daarna schoon met water en gewoon vloeibaar afwasmiddel (voor de handafwas) - gebruik eventueel een spons.
We moeten u vertellen dat er speciale pannen nodig zijn om te koken op inductiekookplaten . U hebt magnetische pannen of panmaterialen nodig. Want bij een inductiekookplaat is het de pan zelf die de warmte genereert. Een koperen spoel is onder het keramische glas geplaatst.
1) Check of je pan magnetisch is door een magneetje tegen de bodem aan te houden: als de magneet blijft plakken is de pan magnetisch. 2) Check of de pan een platte onderkant heeft door de bodem van de pan horizontaal op ooghoogte te houden. Als je een bolling ziet, is de bodem dus niet meer plat.
Pannen hebben dus een magnetische bodem nodig als u ze op een inductiekookplaat wilt gebruiken. Dit omdat inductie de pannen verwarmt met behulp van magneten. Heeft een pan geen magnetische bodem?Dan wordt deze ook niet warm.