Meng het gekookte water met een schep soda. Giet dit vervolgens in de ovenschaal en laat het even staan. Alle aangekoekte resten zullen losweken, waarna je ze weer met behulp van een spons helemaal weg kunt halen.
Strooi een flinke laag baking soda op de bakplaat. Doe wat (lauw)warm water en azijn in een plantenspuit en spray op de baking soda tot het een dik mengsel wordt. Een uurtje* laten intrekken, schrobben, afspoelen, droogmaken (meteen doen om roest te voorkomen) en je kunt de blinkende bakplaat weer gebruiken.
Verwarm de oven tot 200 graden Celsius en plaats een hittebestendig bakje met heet water en schoonmaakazijn. Schakel het ovenprogramma uit en sluit de ovendeur. Als je na een paar uur de ovendeur weer opent, dan kan je de aangekoekte etensresten gemakkelijk verwijderen met een stukje keukenpapier.
Glazen ovenplaat schoonmaken
Neem wat zachte, groene zeep en smeer dit op de bakplaat. Laat dit vervolgens een uurtje goed intrekken. Hierna neem je de glazen ovenplaat makkelijk af met wat warm water en een schuursponsje. Je glazen plaat straalt weer!
Met baking soda kun je alles schoonmaken, maar het is vooral een goede, natuurlijke en milieubewuste vervanger voor schoonmaakazijn. Je kunt tegels, wasbak, toilet en douche ermee schoonmaken, vieze plekken op de vloer wegpoetsen, koffie- en theeaanslag verwijderen en vieze geurtjes uit de snijplank halen.
De meest effectieve ovenreiniger is de ovenreiniger van HG, die geschikt is voor alle roestvrijstalen materialen (ook voor barbecue en grill). Gaat het vooral om het raam van de oven, dan is de Mr Muscle ovenreiniger zeer geschikt.
Het gaat om een product dat niet geclassificeerd is als gevaarlijk door inademing; in geval van symptomen van vergiftiging wordt echter aanbevolen de betrokken persoon weg te halen uit de zone van blootstelling, hem/haar verse lucht toe te dienen en te laten rusten. Medische hulp inroepen indien de symptomen aanhouden.
De beste manier is om de oven te verwarmen op 200 graden. Zet daarna de oven helemaal uit en plaats een hittebestendig oven bakje met heet schoon water en een flinke scheut schoonmaakazijn in de oven. Houdt de ovendeur daarna goed gesloten en laat de azijn het werk doen !
Verwarm de oven voor op 200 graden. Hierna plaats je een ovenbestendig bakje met heet water en een scheut schoonmaakazijn in de oven. Doe de ovendeur dicht en laat dit een nachtje staan. De volgende ochtend poets je de aangekoekte resten zonder moeite weg met een vochtige doek of keukenpapier.
“Baking soda is basisch en azijn is zuur”, legt Bock uit. “Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
Baking soda en soda doen in basis hetzelfde: ze binden zuur. Maar het verschil zit 'm in het feit dat gewone soda, ook wel kristal soda of schoonmaaksoda genoemd, zuur twee tot wel drie keer sterker bindt dan baking soda.
Vul een ovenschaal met water en voeg hier een kopje met baking soda aan toe. Zet dit in de oven en laat dit minimaal 30 minuten staan (oven niet uitzetten) Laat de oven afkoelen tot een lauwe temperatuur en houd de deur dicht. Haal de schaal uit de oven en veeg de oven schoon met een vochtige doek.
Doe wat baking soda op een vochtig doekje en maak hiermee de binnenkant van de oven schoon. Laat dit 30 minuten intrekken. Neem vervolgens de oven af met een schoongespoelde doek.
Gebruik Dasty voor een aangekoekte oven. Spray aangekoekte etensresten en donkerbruin verbrand vet royaal in met Dasty. Verwarm de oven voor op 60 graden en laat het middel 5 minuten inwerken zodra de oven de temperatuur van 60 graden bereikt heeft. Hierna poetsen.
Vuile plekken smeer je in met groene zeep. Vervolgens zet je een bakje met ammonia in de oven (100-150 ml) en laat dit een nacht zo staan. Dan is het tijd om te poetsen en schrobben. Schrob eenvoudig de ingebrande vuilplekken af en spoel ze na met helder water.
Volgens Good Housekeeping zou je het apparaat elke maand goed schoon moeten maken, maar kan er een keer per week ook echt wel even snel een doekje doorheen. Want, ja hoe cliché dan ook, hoe langer je wacht, hoe erger het wordt om de oven nog schoon te krijgen.
Als je vaak uit eten gaat of kant-en-klaar maaltijden afhaalt of laat bezorgen, zul je je oven niet vaak gebruiken. Dan hoef je hem ook niet zo vaak schoon te maken. Een keer per kwartaal is dan afdoende. Maar gebruik je de oven veel en vaak, dan is het raadzaam hem elke maand te reinigen.
Ondanks dat cola natuurlijk mierzoet smaakt, is de frisdrank van zichzelf qua PH-waarde juist erg zuur is. Zelfs net zo zuur als azijn of citroen! En juist door die zuurtegraad (en de milde koolzuur en fosforzuur) kun je je wc er zo goed mee schoonmaken. Met name om kalkaanslag aan te pakken.
Praktische informatie over Dasty
Dasty ontvetter was in Nederland en België alleen te koop bij de Wibra, want die heeft het alleenrecht! Een fles Dasty superontvetter kost maar 2,79 bij Wibra. Je kunt het nu ook kopen via bol.com maar daar is het duurder. Dasty heeft een sterke citroenachtige chemische geur.
Ik zou er niet mee dweilen maar het er even opspuiten, kort intrekken en dan eerst met droge doek of vochtige vaatdoek weghalen want het schuimt anders enorm als je er met natte dweil over gaat. Verder gebruik ik het voor allerlei hardnekkige vlekken, ook op kleding (vetvlekken, bloed, pen, noem maar op).
Een fles kost 30 euro.
Oven schoonmaken citroen
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd 2 verse citroenen in schijfjes en leg ze in een ovenbestendig schaaltje. Zet het schaaltje voor 10 minuten in de voorverwarmde oven. Na deze 10 minuten is het sap van de citroen verdampt en is het vet aan de binnenwanden van de oven losgeweekt.
Citroensap
Vul een schaaltje met water en giet hierin wat citroensap. En plaats dit enige minuten in de magnetron. Laat de magnetron vervolgens 5 minuten op vol vermogen draaien met dit water met citroen. Het aangekoekt vuil zal hierdoor uiteindelijk losweken, waardoor u het kunt verwijderen.