Als je tijdens de examenperiode ziek wordt of geconfronteerd wordt met een overlijden in de familie, dan kan de ombudsdienst voor jou eventueel een examen verplaatsen naar een later moment binnen de examenperiode.
Woordvoerder van de Onderwijsinspectie Daan Jansen legt uit: "Een onregelmatigheid kan van alles zijn. In dit geval is er geholpen met het examen, maar de inspectie kan een examen ook ongeldig verklaren als er bijvoorbeeld iemand flauwvalt of als de examenstof is uitgelekt.
De inspectie wordt ervan op de hoogte gebracht dat je het examen later afmaakt. Als je je die dag te ziek voelt om het examen voort te zetten moet de directeur de inspectie verzoeken je gemaakte opgaven ongeldig te verklaren. Je mag het examen dan tijdens het volgende tijdvak opnieuw maken.
De gevolgen van spieken
Je mag niet meer (verder) deelnemen aan één of meer toetsen van het schoolexamen, de rekentoets of het eindexamen. Eén of meer toetsen van het door jou afgelegde deel van het schoolexamen, de rekentoets of het eindexamen wordt ongeldig verklaard.
Het gemiddeld centraal examencijfer moet onafgerond een 5,5 of hoger zijn (vanaf 1 augustus 2011). Voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde mag maximaal één vijf als eindcijfer behaald worden op havo en vwo (vanaf 1 augustus 2012).
Je bent geslaagd als al je eindcijfers 6 zijn of hoger, met de volgende uitzonderingen: Je mag één eindcijfer 5 halen, maar de overige vakken moeten dan allemaal een 6 of hoger zijn.
De regels voor herkansingen van de centrale examens zijn landelijk vastgesteld (zie Examenbesluit artikel 45). Als jij met een geldige reden afwezig bent bij je examen, dan kan jouw school een inhaalmoment voor je aanvragen bij de Inspectie voor het Onderwijs.
De officiële term hiervoor is 'verhindering'. Als dit je overkomt, moet je aan de directeur van jouw school laten weten waarom je te laat bent. Vervolgens beslist hij of dit een geldige reden is om te laat of 'verhinderd' te zijn.
Wie zich niet verontschuldigt voor een examen en toch niet komt opdagen, zal als 'Afwezig' geregistreerd worden. Als je je verontschuldigt voor een vak waarvoor je toelating had gekregen om het af te leggen op de inhaaldag dien je de studentenadministratie hiervan op de hoogte te brengen!
Bel of laat 112 bellen als het slachtoffer bewusteloos blijft of niet binnen twee minuten opknapt. Raakt iemand niet weg? Laat iemand dan tien minuten op de grond liggen en zorg voor frisse lucht.
Er bestaat geen maximum aantal toetsen dat toegestaan is op een dag.
Een schriftelijk examen, of een mondeling examen met schriftelijke voorbereiding mag maximaal 4 uur duren. Een mondelinge ondervraging van een student mag maximaal één uur duren.
Nee, je kan geen herexamens eisen. De algemene regel is dat de klassenraad ten laatste op 30 juni beslist of je wel of niet geslaagd bent.
In de examens kan je beter 10 uur per dag studeren. Je voorbereiding tijdens het semester is hierbij cruciaal. Je hebt immers meer slaagkans door diepgaand te leren en veel en met vaste tussenposes te herhalen dan door op korte termijn te willen blokken.
Gemiddeld moeten alle resultaten van je centraal examen minimaal een voldoende zijn. Dit wordt de 5,5-regel genoemd. Zijn al je eindcijfers een 6 of hoger, dan ben je sowieso geslaagd. Als je één 5 hebt en de rest is 6 of hoger, dan ben je ook geslaagd.
Het is belangrijk goed voorbereid (pen, potlood, etc) naar de examentrainingen te komen. Zorg er dus voor dat je de examenstof kent zodat je vragen aan je docent kunt stellen over onderdelen die je nog lastig vindt. Nogmaals, de examentrainingen zijn verplicht en we verwachten je dus op school.
Eindcijfers alle examenvakkenJe bent geslaagd als:
je een 4 hebt en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn. En het gemiddelde van al je eindcijfers ten minste 6,0 is; je 2 keer een 5 hebt, of een 5 en een 4, en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn.
Nee, je mag maximaal 2 vijven OF 1 vijf en 1 vier OF 1 vier hebben op je eindlijst. Met 1 vier en 2 vijven ben je gezakt. M.
Examenopgaven variëren in lengte, vraagvorm en ook in het gevraagde vaardigheids- of kennisniveau. In elk examen worden zowel moeilijke als gemakkelijke vragen opgenomen. Bepaalde vragen kunnen als moeilijk worden ervaren, maar dragen er ook toe bij dat goede kandidaten zich kunnen onderscheiden.
Het SE-cijfer van een vak mét CE is een getal met één decimaal. Het CE-cijfer van een vak is een getal met één decimaal (zelfs als er geen SE is).
Eindexamenleerlingen mogen het eindcijfer van 1 vak wegstrepen. Dat mag geen kernvak zijn, zoals Nederlands, Engels of wiskunde. Het eindcijfer van het weggestreepte vak telt dus niet mee bij het bepalen van de uitslag, maar blijft wel zichtbaar op de cijferlijst.