Je huisarts kan een eerste aanspreekpunt zijn voor vragen rond psychische problemen. Je kan er ook terecht voor doorverwijzing naar een psycholoog of psychiater, of voor medicatie. In een CGG kunnen kinderen, jongeren en volwassenen met ernstige psychische problemen terecht voor een consult.
Er geldt geen eigen bijdrage meer voor psychologische hulp. Wel moet je eerst een verwijsbrief van de huisarts hebben om behandeling door een psycholoog vergoed te krijgen. Ook moet je er rekening mee houden dat de kosten voor de behandeling voor psychische problemen verrekend worden met je eigen risico.
Om voor een behandeling in de generalistische basis-ggz, de gespecialiseerde ggz en de jeugd-ggz in aanmerking te komen, hebt u een verwijsbrief nodig. De huisarts, bedrijfsarts of de medisch specialist kunnen u een verwijsbrief geven.
Dan kunt u naar uw huisarts of bedrijfsarts gaan. Zijn uw klachten duidelijk psychisch en niet lichamelijk, dan kunt u ook naar de (bedrijfs)maatschappelijk werker. U vindt een maatschappelijk werker in een gezondheidscentrum, het wijkcentrum of bij de huisarts. De huisarts behandelt lichte psychische klachten zelf.
U kunt om diverse redenen behoefte hebben aan de hulp van een psycholoog wanneer u antwoord zoekt op problemen op het gebied van denken, voelen en doen. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om emotionele problemen, gedragsproblemen, sociale problemen, eetproblemen of slaapproblemen.
In de praktijk kost therapie bij een gediplomeerd psycholoog tussen 90 en 130 euro per uur. Maar het kan duurder. Het maximumtarief is namelijk 101,78 euro voor een half uur diagnostiek en 85,16 euro voor een behandeling van een half uur.
U krijgt geen vergoeding voor behandelingen van: psychische klachten als u (nog) geen psychische stoornis heeft. problemen op het werk, zoals burn-out of overspannenheid. relatieproblemen.
Wanneer ga je naar een psycholoog? Wanneer je last van mentale klachten hebt die je dagelijkse functioneren in de weg zitten ga je naar een psycholoog. Omdat je veel stress ervaart op je werk bijvoorbeeld. Omdat je relatie niet lekker loopt, of zelfs is stukgelopen.
De Luisterlijn: telefoon, chat en mail
Je kan 24 uur per dag terecht bij de Luisterlijn voor een gesprek van mens tot mens: 088 07 67 000. Het kan gaan over verdriet, verlies, zorgen of eenzaamheid. Of iets anders. De vrijwilligers van de Luisterlijn hebben tijd en aandacht voor jouw verhaal.
Psychische klachten komen veel voor. U voelt zich bijvoorbeeld somber, verward, angstig of gespannen. Hierdoor kunt u zich misschien moeilijk concentreren, piekert u veel, slaapt u slecht of heeft u geen zin in contact met anderen. Door psychische klachten heeft u minder plezier in het leven.
Psychische klachten hebben te maken met gevoelens, gedachten en gedrag. U voelt zich bijvoorbeeld somber, gespannen, eenzaam of moe. U maakt zich misschien veel zorgen, denkt steeds aan angstige situaties of bent snel geïrriteerd. U kunt zich moeilijk concentreren, bent verward of slaapt slecht.
Vrijwillige opname
Wanneer mensen opgenomen worden in een psychiatrisch ziekenhuis of op een PAAZ (psychiatrisch afdeling algemeen ziekenhuis), gebeurt dat meestal vrijwillig. Vrijwillige opname gebeurt met toestemming van de persoon zelf; met de betrokkenen en in overleg met hulpverleners of huisarts.
Tijdens een psychische crisis zijn uw psychische klachten zo hevig, dat ze uw dagelijks leven helemaal verstoren. Mogelijke verschijnselen zijn: U voelt zich diep ellendig, uw leven lijkt totaal zinloos.U voelt zich heel angstig.
Een crisis is een acuut onveilige situatie.Die veroorzaakt kan zijn door eigen gedrag, het gevolg is van opvoeding of door serieuze problemen in het gezin. In een crisis loopt de spanning zo hoog op dat er nare kunnen dingen gebeuren.
Hoe lang de therapie duurt, hangt af van uw klachten. Bij milde klachten kunnen enkele therapiegesprekken voldoende zijn. Bij depressies en angststoornissen zijn er vaak 15 tot 20 sessies nodig om de klachten duidelijk te verminderen. De sessies zijn dan meestal één keer per week.
Uw zorgverzekeraar vergoedt geheel of gedeeltelijk uw behandeling in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Elke zorgverzekeraar kan de vergoeding anders regelen. Kijk daarvoor in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering of neem contact op met uw verzekeraar.
De regelmaat van afspraken is afhankelijk van jouw proces. Soms is het goed om elke week af te spreken, maar elke 2 weken of meer verspreid kan ook. Bekijk dit samen met je psycholoog. Het is moeilijk vooraf te bepalen hoeveel sessies nodig zijn om van je klacht af te raken.
Geheimhoudingsplicht psycholoog: Je kan en mag alles bespreken. Wat je wil bespreken met een psycholoog is helemaal aan jou. Je mag het hebben over jouw leven, je gevoelens, je gedachtens, je angsten, je ouders, vrienden, relatie, familie. Over je studie, werk of je thuissituatie.
Algemeen zou je kunnen stellen dat een therapieproces tussen 5 weken en een jaar verheldering zou moeten brengen. Langer kan nuttig en nodig zijn, afhankelijk van de klacht en jouw behoefte. Een gezonde therapeutische relatie zorgt ervoor dat je terug volledig zelfstandig je leven in handen kan nemen.
Waarmee kan een psycholoog je helpen? Het vakgebied van een psycholoog is net zo divers als onze geestelijke gezondheid. Een psycholoog kan je bijvoorbeeld helpen als je last hebt van een psychische stoornis, een depressie of burn-out.