Veluwezoom en Posbank
Bij het Rozendaalsche Veld ligt het hoogste punt van de Veluwe, op 110 meter hoogte. De Posbank is een natuurmonument bij Rheden, maar de meeste mensen bedoelen het omliggende heidegebied wanneer ze het hebben over de Posbank. Het wordt vaak beschouwd als een van de mooiste plekken van de Veluwe.
Natuur, kunst en cultuur op De Hoge Veluwe
Kijk onderweg niet gek op als je herten, moeflons (wilde schapen) en wilde zwijnen tegenkomt. Andere hoogtepunten van het park zijn het Kröller-Müller Museum - met de een na grootste Van Gogh-collectie ter wereld - en het jachthuis Sint Hubertus van architect Berlage.
De beste reistijd voor een bezoek aan de Veluwe is van mei tot en met oktober.
Het park wordt zonder overheidssubsidie gefinancierd, wat betekent dat de Hoge Veluwe hun geld ergens anders vandaan moeten halen. Daardoor vraagt het park entree: het is het enige park van Nederland waarvoor je toegang dient te betalen.
Een natuurgebied moet actief beheerd worden om het in stand te kunnen houden en dat kost geld. Het Park voert als zelfstandige stichting een grotendeels (88%) subsidieonafhankelijke exploitatie en is daardoor vrijwel geheel afhankelijk van inkomsten uit entreegelden.
Het Edelhert is te spotten onder andere vanaf de diverse wildobservatiehutten en langs de Wildbaanweg, Bosje van Staf en op de Reemsterdennen.
De grootste kans om herten, zwijnen en ander wild te zien, is in de vroege ochtend of op de late avond.
De Veluwe is het grootste natuurgebied van Nederland (ongeveer 1.000 km² groot) en als je het mij vraagt ook één van de mooiste. Eindeloze bossen en heuvels, paars gekleurde heidevelden en uitgestrekte zandverstuivingen. De Veluwe telt daarnaast ook nog eens twee Nationale Parken: de Hoge Veluwe en de Veluwezoom.
Fantastische natuur
Het natuurgebied bestaat voor een groot deel uit dennen- en loofbossen, maar ook stuifzand, heuvels, heidevelden, vennetjes en beekjes vind je in de Veluwe. Zandverstuivingen zijn eveens een typisch en fascinerend natuurverschijnsel van de Veluwe.
- De streek Veluwe omvat de gemeenten Apeldoorn, Arnhem, Barneveld, Brummen, Ede, Elburg, Epe, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Heerde, Nijkerk, Nunspeet, Oldebroek, Renkum, Rheden, Voorst en Wageningen.
Het Nationaal Park De Hoge Veluwe is gelegen in het zuidwesten van de Veluwe en beslaat met 5.400 hectare minder dan een twintigste deel van de Veluwe.
Het kerngebied van de wolf of wolven op de Noord-Veluwe is globaal daar waar de gemeenten Nunspeet, Epe en Apeldoorn aan elkaar grenzen. Het kerngebied van de wolf op de Midden Veluwe is globaal daar waar de gemeenten Apeldoorn, Barneveld en Ede aan elkaar grenzen.
In de vroege ochtend of late namiddag kun je de burlende herten het beste fotograferen. Het licht is dan ook het mooist. Let er wel op dat je niet in een afgesloten deel gaat staan, want dat is een rustgebied.
Wandelroute Deelerwoud, Veluwe
Neem vooral een verrekijker mee en ga op pad in het rustige Deelerwoud. Er is een goede kans dat je herten, wilde zwijnen en roofvogels spot!
Met de auto het Park in
Het is mogelijk uw auto mee te nemen in het Park.
De bekendste zijn onze 'big four': edelhert, wild zwijn, moeflon en ree. Maar er leven meer zoogdieren in het Park. De vos, das en boommarter stuk voor stuk behoorlijk schuw, maar juist daarom geeft het extra veel voldoening als u er eens eentje ontwaart.
Op de Veluwe kun je edelherten, wilde zwijnen, reeën en vossen treffen.Ook komen er vaak dassen voor in de overgangsgebieden.Het vliegend hert, dat is een grote kever, is een andere typische Veluwse soort. Deze vind je in de oude bossen.