Het duurt meestal 3 tot 10 werkdagen. De duur is afhankelijk van de bank van de ontvanger. Vul je de Bank Identifier Code (BIC) van de bank van de ontvanger in, dan duurt het meestal 3 werkdagen.
Hoeveel tijd vraagt een SEPA-overschrijving? De verwerking van uw SEPA-overschrijving vraagt maximaal twee werkdagen, afhankelijk van de precieze omstandigheden: SEPA-overschrijving binnen dezelfde bank – Het bedrag verhuist van uw rekening naar die van de begunstigde op de dag dat u uw opdracht ingeeft.
Waarom duurt de verwerking van een overboeking soms lang? Raar maar waar: alle overboekingen tussen 2 verschillende banken lopen via de Europese Centrale Bank (ECB). Een paar keer per dag telt de ECB alle betalingen tussen banken bij elkaar op. Pas daarna kunnen de individuele overboekingen worden verwerkt.
Er is geen wettelijke termijn voor hoe lang een bank je rekening mag blokkeren. Het is echter wel zo dat een bank niet zomaar je rekening mag blokkeren zonder geldige reden. Als je het niet eens bent met de blokkade van je rekening, kun je contact opnemen met de bank en vragen om uitleg.
Vaak wordt het geld nog dezelfde werkdag bijgeschreven, maar het kan ook een aantal dagen duren, dat hangt af van de begunstigde bank. Wanneer je een Wereldbetaling aanmaakt in Mijn ING, wordt de maximale verwerkingstijd getoond, meestal gaat dit dus sneller. Voor directe verwerking is het opgeven van een BIC vereist.
De meeste Nederlandse banken doen mee aan Directe Overboeking: naast RegioBank ook ABN AMRO, ASN, ING, Knab, Rabobank, SNS en Triodos.
Je bank is wel verplicht om redelijke inspanningen te leveren om het bedrag terug te vorderen. De bank van de ontvanger is op haar beurt verplicht om daaraan mee te werken. Ken je de ontvanger niet, dan zal je bank aan de bank van de begunstigde de gegevens opvragen van de persoon aan wie je geld hebt overgemaakt.
Als u geld overmaakt naar een land dat binnen de SEPA valt, heeft u alleen een IBAN nodig. Als u geld overmaakt naar een land dat buiten de SEPA valt, dan heeft u een BIC nodig van de bank waarnaar u geld wilt overmaken.
Wil je geld overmaken naar een buitenlandse bankrekening? Als je geld overboekt in euro's en de betaling binnen de SEPA-zone plaatsvindt, is de IBAN en de naam van de ontvanger voldoende. Als een land niet in de SEPA-zone valt, heb je een BIC/SWIFT code nodig voor internationale overboekingen.
Dat mag u natuurlijk zelf weten. Maar neemt u geld of andere 'liquide middelen' mee met een waarde van € 10.000 of meer?Dan moet u meestal aangifte doen bij de Douane.
Overboeken naar SEPA-land met andere muntsoort
Dan staat het geld gemiddeld binnen 3 werkdagen en uiterlijk binnen 4 werkdagen op de rekening van de bank van de ontvanger. Hoe snel daarna het bedrag op de rekening van de ontvanger staat, hangt af van de bank van de ontvanger.
Voor een Europese Overschrijving brengt de ING je geen kosten in rekening. Wel berekent de bank waarnaar je geld overmaakt soms kosten, maar deze betaalt de ontvanger. Of een bank geld in rekening brengt en hoeveel, verschilt per bank en land.
Bij de meeste banken in Nederland staat het overgemaakte bedrag direct op de rekening van de ontvanger, ook tijdens weekenden en feestdagen.
Wie zijn de deelnemende banken? Voorlopig nemen naast Europabank de volgende banken deel aan Instant Payments: Argenta, Bank de Kremer, Bank J.Van Breda & C, Bank Nagelmackers, Belfius Bank, BNP Paribas Fortis, CBC, CPH Banque, Crelan, Fintro, Hello bank!, ING België, KBC, KBC Brussels en vdk bank.
Bankoverschrijving. Bankoverschrijvingen zijn meestal de goedkoopste optie voor het financieren van je internationale overschrijving met Wise. Bankoverschrijvingen kunnen trager zijn dan debit- of creditcards, maar ze geven je meestal de beste waarde voor je geld.
De SEPA-landen zijn: Andorra, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland (inclusief Åland Islands), Frankrijk (inclusief Frans-Guyana, Guadeloupe, Martinique, Mayotte, Réunion, Saint Barthélemy, Saint Martin en Saint Pierre and Miquelon), Gibraltar, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, ...
De Politie, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, de Financial Intelligence Unit (FIU) en bijzondere opsporingsdiensten mogen voor het uitoefenen van bepaalde taken identificerende persoonsgegevens bij banken en betaaldienstverleners vorderen of opvragen.
Contante transacties boven de € 20.000 moeten altijd gemeld worden.
U meldt zowel uitgevoerde transacties als transacties die nog niet afgerond zijn (voorgenomen transacties). Zo draagt u bij aan de strijd tegen witwassen, onderliggende delicten en financieren van terrorisme.