Witte kleding weerkaatst de zonnestralen, terwijl zwarte kleding die warmte juist vasthoudt. Als zwarte kleding lange tijd zonlicht opvangt, warmt het veel sneller op dan witte kleding. Het lijkt dus logisch om in de zomer kleding met lichte kleuren te dragen, in plaats van zwarte.
We worden allemaal aangemoedigd in de zomer witte kleding te dragen. Witte kleding zou ons lichaam koeler houden dan donkere kleding. Maar weet je dat dat een fabeltje is? In werkelijkheid beschermt juist zwarte kleding ons het allerbeste tegen de warmte.
De kleur zwart absorbeert namelijk niet alleen de warmte van de zon, maar ook de energie van het lichaam. Zodra stof in aanraking komt met zon en lichaamswarmte, zoekt met name de kleur zwart een manier om de warmte kwijt te raken.
Naast wol zijn katoen, zijde en linnen ook echte aanraders op een warme zomerse dag. Katoen staat bekend om het ademende effect en vangt weinig hitte op. Bovendien trekt katoen vocht aan, waardoor je minder kans hebt op vervelende zweetplekken.
Als een zwarte auto in de zon staat, wordt hij warm omdat de kleur zwart de energie van de zonnestralen opneemt. Wit blijft het koelst omdat het alle kleuren terugkaatst.
Geel is warmte, vrolijkheid en optimisme. Geel stimuleert en geeft focus. Geel is opvallend, zonnig, fris en alert.
Hoe minder kleding, hoe beter bij hoge temperaturen. Maar of het lichte of donkere kleding is, maakt volgens wetenschappers niet uit. 'Witte of lichte kleding mag dan licht weerkaatsen, het laat ook méér straling door. Hierdoor is het voor je gevoel even warm als wanneer je donkere kleding draagt', aldus Eijsvogels.
Kies kleding van luchtige stoffen zoals katoen of linnen. Wij Nederlanders staan bekend om onze lichte huidjes en hebben dan ook de neiging om snel te verbranden. Kies dus voor kleding die wat meer bedekt. Het klinkt tegenstrijdig, maar een lange broek of jurk is comfortabeler dan u denkt in extreme hitte.
Het is belangrijk om lichte stoffen te dragen. De beste stoffen tijdens het tropische weer zijn katoen, linnen of een lichte wolsoort. Katoen is een goede optie omdat het hitte niet opvangt én omdat het vocht laat wegtrekken. Bye bye zweetplekken.
In de juiste stoffen voel je je meer comfortabel in je kleding en blijf je bovendien koel. Ga daarom voor katoen, linnen, zijde, hennep en evt.voor viscose. Deze materialen zijn lekker luchtig omdat ze ademen, hierdoor zweet je minder en zijn daarom een betere optie dan synthetische materialen.
Witte kleding heeft hier dus een andere belangrijke functie. In de Sinai woestijn dragen Bedoeïenen graag zwarte kleding om koel te blijven. Uit een onderzoek van 1980 blijkt dat zwart weliswaar meer warmte absorbeert, maar niet sneller doordringt tot de huid en zwart laat aantoonbaar minder straling door.
Verschillende wetenschappelijke studies suggereren dat het vooral afhangt van de activiteit die je gepland hebt. Witte kleding zal immers logischerwijs de stralen van de zon weerkaatsen, terwijl zwarte kleding ze net absorbeert – zoveel is duidelijk.
Uit onderzoek blijkt van niet. “Zwarte kleding trekt veel meer warmte aan dan witte kleding”, het is een aanname die u vast weleens gehoord hebt. Uit onderzoek van het RadboudUMC blijkt dat witte kleding niet koeler is in de warmte dan zwarte kleding.
Zwart: ideaal in ieder seizoen
Tip: pas op met te veel zwarte kleding in de zomer. De donkere kleding absorbeert zonnestralen en daarmee de warmte. Voordat je het weet begin je overmatig te zweten. Zwart combineer je bijvoorbeeld mooi op een jeans of zelfs op een nettere broek.
Zwart is tijdloos, kleedt af, combineert prima én kent geen seizoenen. Want ook in de zomer kun je gerust zwart aan. Zo draag je deze kleur als de zon op z'n hoogst staat.
Let hierbij wel op het materiaal wat je draagt: hoe lichter van kleur en hoe dunner de stof, des te meer uv-straling de kleding doorlaat. Een droog wit T-shirt biedt bijvoorbeeld een bescherming van SPF 15. Als gewone kleding nat wordt, houdt het bovendien nog minder uv-straling tegen.
Kies voor een nette zomerbroek en blouse.Een rokje of jurkje kan ook prima, maar wel tot op de knie. De aandacht moet naar jou gaan en niet naar je blote benen. Draag eventueel een dunne panty.
Wat draag je bij 30 graden? Bij 30 graden Celcius is het in Nederland al snel benauwd. Kies daarom voor wijde kleding van katoen, polyester of linnen.
30 graden of warmer: katoenen kleding met print
Bij 30 graden of warmer spreken we van tropische temperaturen. Vooral in Nederland is het bij dit soort temperaturen vaak benauwd en zweterig. Je doet er dan goed aan om wijde kleding te dragen van katoen.
Viscose is rekbaar en comfortabel om te dragen, maar absorbeert niet erg en doet u veel zweten. Pas op dat u dit materiaal niet draagt bij warm weer, want viscose is zwaar om te dragen.
Yes, viscose neemt zweet op.
Je huid koelt door het vocht van het zweet namelijk af. Negroïde mensen kunnen vaak ietsje beter tegen de warmte, omdat ze langere, dunnere vingers hebben en dus meer oppervlakte dan inhoud, dan heb je het over het algemeen koeler.
Het is niet slim om je dorst te lessen met suikerrijke dranken, zoals cola, sinas of sap.Daar zitten veel calorieën in. Kies liever voor water, thee en koffie zonder suiker.
Om af te koelen kun je een koude handdoek in je nek leggen, een voetbad nemen en goed drinken, zegt Hopman. Het draait er allemaal om dat de lichaamstemperatuur rond de 37 graden blijft, legt de specialist uit. "Bij die temperatuur werken de lichaamsprocessen optimaal.