Dan heb je voor het rijden op een bromfiets een bromfietsrijbewijs (categorie AM2) nodig en voor het rijden op een brommobiel een brommobielrijbewijs (categorie AM4). Voor beide geldt dat je theorie- en praktijkexamen moet doen.
Het rijbewijs AM is nodig voor het besturen van een brommer, scooter of brommobiel. Vind hier alle informatie over het rijbewijs AM en hoe je je zo goed mogelijk voorbereid op het examen. Het rijbewijs AM heb je nodig voor het mogen besturen van een snorfiets, brommer, scooter of brommobiel.
U heeft een bromfietsrijbewijs nodig om op een bromfiets, scooter, speed-pedelec, snorfiets of brommobiel te mogen rijden. Heeft u een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A)? Dan krijgt u het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs.
De B staat bijvoorbeeld voor personenauto en AM staat voor bromfiets. Naast de categorieën die u behaald heeft staan 2 data. De eerst geeft aan wanneer u deze categorie behaald heeft en de tweede geeft aan tot wanneer de categorie geldig is.
Rijbewijs AM
Rijbewijs voor bromfiets of scooter dat je kan behalen vanaf 16 jaar. De machine mag maximaal 50 cc cilinderinhoud of 4 kW elektrisch vermogen hebben en mag niet sneller kunnen rijden dan 45 km/u. Je kan het theoretisch examen afleggen zodra je 15 jaar en 9 maanden oud bent.
Bromfiets klasse B: rijbewijs A3 nodig.
Wie langer dan twee jaar het rijbewijs B op zak heeft, mag met een motor of scooter van 125 cc de weg op, op voorwaarde dat die een vermogen heeft van maximaal 15 pk (11 kW). Wie zijn rijbewijs B na mei 2011 haalde, moet eerst vier uur scholing (zonder examen) volgen.
Ja, per voertuig kan de geldigheid van het rijbewijs verschillen. Zo kan het zijn dat uw bromfietsrijbewijs (AM) 10 jaar geldig is, maar uw autorijbewijs (B) maar 5 jaar.
U moet minimaal 16 jaar zijn en minimaal 4 praktijklessen volgen in een erkende rijschool (PDF bestand opent in nieuw venster) om het praktische examen te mogen afleggen. Het praktijkexamen bestaat uit 2 delen: een proef waarmee u bewijst dat u uw bromfiets of vierwieler kunt bedienen. 4 basismanoeuvres.
Er verschillende categorieën* motorrijbewijzen: A1: maximaal 125 cc en maximaal vermogen van 11kw, vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,1kw per kg massa. A2: vermogen van ten hoogste 35kw, vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,2kw per kg massa. A: onbeperkt.
Om op een snorscooter te rijden moet je beschikken over rijbewijs AM (scooterrijbewijs) of rijbewijs B (autorijbewijs) en minimaal 16 jaar oud zijn. Een bromscooter rijdt in tegenstelling tot zijn kleine broer standaard maximaal 45 kilometer per uur en deze is weer te herkennen aan de gele kentekenplaat.
Aanhanger trekken met rijbewijs B
Dan mag u met een auto: een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen); een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
minimaal 16 jaar zijn; een bromfietsrijbewijs (type AM) hebben; En u heeft het praktijkexamen voor de brommobiel gedaan. Op uw AM-rijbewijs staat de code AM4 (de 4 staat voor vierwieler).
Het rijbewijs AM heb je nodig voor het mogen besturen van een snorfiets, brommer, scooter of brommobiel. Voorafgaand aan het praktijk examen moet je het theorie-examen afleggen en rijlessen volgen.
Motorrijbewijs voor gemotoriseerde driewieler
Voor het rijden op een gemotoriseerde driewieler heeft u ook een rijbewijs A nodig. Als de driewieler een maximum vermogen van 15 kW heeft, is een rijbewijs A1 nodig.
Welk rijbewijs moet ik hebben om met een Vespa te mogen rijden? - Klasse B Vespa : rijbewijs A3 ( bromfietsen) of een autorijbewijs.
Het examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Om te slagen moet u minimaal 33 op 40 behalen. Per fout antwoord of onbeantwoorde vraag verliest u 1 punt.
Het praktijkexamen voorbereiden
Dat kan zodra u 16 jaar bent. Het praktijkexamen kost 11 euro en bestaat uit 2 delen: een proef waarin u toont dat u de bedieningsorganen van uw voertuig kent. 4 manoeuvres.
Categorie AM is de nieuwe benaming voor categorie A3, en is derhalve vereist voor het besturen van bromfietsen met een maximumsnelheid van meer dan 25 km/u en lichte vierwielers. Bromfietsen met een maximumsnelheid van hoogstens 25 km/u vallen niet onder deze categorie. Hiervoor is geen rijbewijs vereist.
De Canta en de MAX Mobiel worden ook wel rijbewijsvrije voertuigen genoemd. Dit is natuurlijk logisch omdat je in deze voertuigen kunt autorijden zonder rijbewijs. De brommobiel is daarentegen dus niet volledig rijbewijsvrij, omdat je hiervoor in het bezit moet zijn van het AM-rijbewijs (brommerrijbewijs).
Om je voor te bereiden op het praktijkexamen is een aantal praktijklessen nodig. Hoeveel je precies nodig hebt is per persoon verschillend, maar ga uit van ongeveer 4 lessen. Bij onze rijscholen worden deze lessen gebundeld en kun je dus in één dag je scooterrijbewijs halen.
Bromfietsen van klasse B zijn alle voertuigen met twee of drie wielen met een maximale cilinderinhoud van 50 cc of een elektrische motor waarvan de maximumsnelheid 45 km/u is. Om met een bromfiets van klasse B rond te rijden, heeft u een rijbewijs AM nodig (het vroegere rijbewijs A3 blijft geldig).
Motorrijbewijs A2 kosten. Voor de kosten van het motorrijbewijs A2 geldt in feite hetzelfde als voor de kosten van A1. Veelal liggen de gemiddelde kosten tussen de €1.000,- en €1.500,-, maar ook hierbij zijn meerdere factoren van invloed op de uiteindelijke motorrijbewijs A2 kosten.
125 cc: laveren door de file
De meeste 125cc-motoren en scooters hebben een beperkt vermogen van maximaal 15 pk. Dat is goed voor een topsnelheid van 100 à 110 km/uur. Geen snelheid om lange ritten op de snelweg mee te maken (een paar kilometer kan wel). Goed inzetbaar in file- en stadsverkeer op de kortere afstand.